Ekonomija
POJAVIO SE KUPAC

UBS je pristao kupiti Credit Suisse uz pomoć Švicarske kako bi smirio tržišta
Objavljeno 20. ožujka, 2023.

UBS je pristao kupiti konkurentsku švicarsku banku Credit Suisse za tri milijarde švicarskih franaka dionica i pristao preuzeti do pet milijardi franaka gubitaka, u spajanju koje su osmislile švicarske vlasti kako bi se izbjegli dodatni potresi na tržištu previranja u globalnom bankarstvu.

Ugovor uključuje 100 milijardi švicarskih franaka (101 milijardu eura) pomoći za likvidnost za UBS i Credit Suisse od Švicarske središnje banke. Kako bi omogućila UBS-u da preuzme Credit Suisse, savezna vlada daje jamstvo za gubitak od najviše devet milijardi švicarskih franaka za jasno definirani dio portfelja, priopćila je vlada.

Ovo će se aktivirati ako stvarno nastanu gubici u ovom portfelju. U tom bi slučaju UBS preuzeo prvih pet milijardi franaka, savezna vlada sljedećih devet milijardi franaka, a UBS bi preuzeo sve daljnje gubitke, priopćila je vlada. Švicarski regulator FINMA rekao je da postoji rizik da bi Credit Suisse mogla postati "nelikvidna, čak i ako je ostala solventna, te da je potrebno da vlasti poduzmu mjere".

Credit Suisse, koji ima 167-godišnju povijest, najpoznatija je banka uhvaćena u tržišnim previranjima izazvanim nedavnim kolapsom američkih banaka Silicon Valley Bank (SVB) i Signature Bank, zbog čega je prošli tjedan američka središnja banka morala osigurati 54 milijarde dolara sredstava.

"Preuzimanjem Credit Suisse od strane UBS-a, pronađeno je rješenje za osiguranje financijske stabilnosti i zaštitu švicarskog gospodarstva u ovoj iznimnoj situaciji", objavila je švicarska središnja banka.

Vlasti su se borile kako bi spasile Credit Suisse, prije nego što su se financijska tržišta ponovno otvorila u ponedjeljak.

I UBS i Credit Suisse nalaze se u grupi od 30 globalno sistemski važnih banaka koje regulatori pažljivo prate, a neuspjeh Credit Suisse zahvatio bi cijeli financijski sustav.

Objava je stigla tijekom vikenda kada su neki konkurenti postali oprezni u svojim odnosima s posrnulim švicarskim zajmodavcem, a regulatori su ga pozvali da sklopi ugovor s UBS-om.

FINMA, koja je priopćila da je odobrila preuzimanje, rekla je da nedavne mjere za njezinu stabilizaciju "međutim nisu dovoljne za vraćanje povjerenja u banku, te su također ispitane i dalekosežnije opcije".

Prošle je godine UBS imao 7,6 milijardi dolara dobiti u 2022., dok je Credit Suisse izgubio 7,9 milijardi dolara. Dionice Credit Suisse pale su za 74 posto u odnosu na prošlu godinu, dok su dionice UBS-a relativno nepromijenjene.

Švicarska vlada priopćila je da također UBS-u daje jamstvo od devet milijardi švicarskih franaka za "preuzimanje potencijalnih gubitaka" od imovine kao dio transakcije. Glavni izvršni direktor UBS-a Ralph Hamers i predsjednik Colm Kelleher ostat će na čelu kombinirane banke. "Transakcija jača poziciju UBS-a kao vodeće univerzalne banke u Švicarskoj", objavio je UBS.

Predsjednik Credit Suissea Axel Lehmann nazvao je spajanje "najboljim mogućim ishodom".

(Hina)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike