Ekonomija
PRUŽITI VEĆU POTPORU STRUČNJAKINJAMA

Među inženjerima šumarstva samo dvadesetak posto žena
Objavljeno 20. ožujka, 2023.
Angažman žena višestruko bi pridonio kvaliteti života u ruralnim područjima

U Hrvatskoj samo 21 posto ovlaštenih inženjera šumarstva i drvne tehnologije čine žene, Hrvatske šume zapošljavaju 18 posto žena, a svijetli primjer je Hrvatski šumarski institut, u kojemu žene prevladavaju s 58 posto.



Nova radna mjesta


Rezultati su to međunarodnog projekta "Šume u rukama žena", koji je proveden u deset zemalja dunavske regije. Žene šumarske struke iznijele su svoja iskustva o motivaciji, prilikama, ograničenjima za rad u sektoru šumarstva, uspostavi ravnoteže između privatnog i poslovnog života, o važnosti dodatnih edukcija te potrebi povećanja udjela žena u donošenju odluka i njihovom većem sudjelovanju na pozicijama upravljanja.

O projektu, ali i općenito položaju žena u šumarstvu, raspravljalo se na tematskoj sjednici Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora. Predsjednica Odbora Marijana Petir istaknula je da su na skup pozvali znanstvenice i stručnjakinje šumarske struke, kao i predstavnice drvnog sektora, kako bi pridonijeli podizanju svijesti javnosti o ovoj važnoj temi, kao i o stvaranju modela koji će jamčiti ženama u sektoru šumarstva ravnopravan položaj u odnosu na muškarce, ali i otvoriti perspektivu za kreiranje novih i zelenih radnih mjesta te inovativnog ženskog poduzetništva u ruralnim sredinama.

"Veći angažman donositelja političkih odluka u kreiranju jednakih i ravnopravnih uvjeta za angažman žena na upravljačkim i vodećim pozicijama, ali i stalna potpora kroz mentorstvo, edukacije i umrežavanje mogli bi za žene otvoriti nove poslovne prilike i osigurati im bolju integraciju, ali i jamčiti aktivniju ulogu u šumarskom sektoru. Uz otvaranje prilika za njihov rast, ovakav angažman žena višestruko bi pridonosio kvaliteti života na ruralnim područjima", istaknula je predsjednica Hrvatske komore inženjera šumarstva i drvne tehnologije Silvija Zec.

"Sustav znanosti često se ističe kao pozitivan primjer spolne uravnoteženosti. Na Fakultetu šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu posljednjih nekoliko godina bilježi se trend povećanja zastupljenosti, kako studentica na svim studijskim programima, tako i žena u znanstveno-nastavnim zvanjima i suradničkim radnim mjestima. Trenutačno je na tom fakultetu udjel studentica 37 posto, dok je žena u znanstveno-nastavnim zvanjima 22 posto, a na suradničkim radnim mjestima 33 posto", rekao je prof.dr.sc. Josip Margaletić, dekan Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije.

Promocija šumarstva


"Usavršavanje, stjecanje novih znanja i vještina u sektoru šumarstva, ali i mogućnosti za osobni razvoj, rad i napredovanja u sektoru koji je direktno vezan uz šume, razlozi su zbog kojih sam odabrala Fakultet šumarstva i drvne tehnologije", istaknula je studentica Lorena Mateja Marošević. "Radoznalost, stalna spremnost na učenje, multitasking, ali i posvećenost ciljevima i osobnom napretku, poticaj su za realizaciju žena u poslovnom životu, pa tako i u sektoru šumarstva. Ove osobine generator su za ostvarenje interesa i u drugim područjima života, a takav angažman pridonosi zajednici i boljoj kvaliteti života", rekla je Nikolina Babić, direktorica tvrtke Pana windows.

Stoga je nužno podizanje svijesti javnosti o važnosti ravnopravnosti žena i muškaraca u sektoru, stvaranje jednakih mogućnosti mladim stručnjakinjama na početku karijere i sudjelovanje u stručnom usavršavanju i jačanju osobnih vještina, rečeno je na skupu. "Većoj integraciji žena u sektoru mogla bi pripomoći i promocija šumarstva kao cjelovitog gospodarskog i ekološkog sustava u kojemu je prepoznata uloga žena", rekla je dr. sc. Renata Ojurović, ravnateljica Uprave šumarstva, lovstva i drvne industrije Ministarstva poljoprivrede.

"Suočavanje sa stereotipom šumarstva kao muškog zanimanja jedan je od razloga manje zaposlenih visokoobrazovanih žena na rukovodećim pozicijama u odnosu na broj zaposlenih muškaraca, a što je osobito izraženo u ruralnim krajevima", rekla je Ivana Pečnik Kastner, voditeljica Uprave šuma u Podružnici Delnice. Dodala je kako se često ambicioznost žena doživljava u negativnom kontekstu, a njihov autoritet relativizira, a to su razlozi zbog kojih je potrebno raditi na osnaživanju i udruživanju žena te pružiti podršku mladim stručnjakinjama, a koje zbog nemogućnosti usklađivanja poslovnog i privatnog života, svoju karijeru stavljaju u drugi plan.

Vesna Latinović
BOLJI USPJEH I INTERES ZA RAD U ZNANOSTI
”Već tijekom svog visokoškolskog obrazovanja žene u sektoru šumarstva svjesnije su onoga što ih očekuje, ali i onoga što žele nakon stjecanja diplome i odgovornije su u smislu svog budućega rada i karijere. Tome svjedoči bolji visokoškolski uspjeh žena u odnosu na njihove kolege, ali i veći interes za rad u znanosti, što dokazuje i Hrvatski šumarski institut, jedina institucija u sektoru šumarstva u RH u kojoj je u znanstvenom kadru zaposleno više žena nego muškaraca”, rekla je ravnateljica Hrvatskog šumarskog instituta doc. dr. sc. Sanja Perić, izrazivši zadovoljstvo što motiviranim i kvalitetnim kolegicama Institut može pružiti mogućnost da daju svoj doprinos razvoju znanstvenih ideja i novih spoznaja u području šumarstva.

Najčitanije iz rubrike