Osijek
KNJIGA "OSJEČKI GRADSKI GOVOR"

Jezične dumine Osječana:
I znanstvena monografija
i savršen osječki suvenir
Objavljeno 19. ožujka, 2023.

Vezani članci

ANA MIKIĆ ČOLIĆ, SVEUČILIŠNA PROFESORICA

Legica iz Županje napisala knjigu o jezičnim duminama

Knjiga Osječki gradski govor. Jezične dumine Osječana, autorica izv. prof. dr. sc. Ane Mikić Čolić, Mirjam Milas, mag. art. i dr. sc. Lorne Rajle, predstavljena je u petak na Filozofskome fakultetu. Riječ je o znanstvenoj monografiji koja na tvorbenoj, leksičkoj i naglasnoj razini opisuje osječki urbani govor, a dodatak je knjizi rječnik osječkoga gradskoga govora. U predstavljanju su sudjelovali izv. prof. dr. sc. Maja Glušac (Filozofski fakultet), Tomislav Levak, mag. cult. (Akademija za umjetnost i kulturu) i autorice, uz moderaciju studenta Ivana Martinovića.

Maja Glušac čestitala je autoricama na inovativnosti i kreativnosti, pohvalivši ih za impresivan posao. Znanstveni je dio knjige ocijenila njezinom najvećom vrijednosti, no ovu vrijednu znanstvenu monografiju smatra razumljivom i nestručnjacima, nazvavši ju i savršenim osječkim suvenirom.


Kao rođeni Osječanin koji cijeli život govori osječki, Tomislav Levak u šali je zahvalio autoricama na tomu što sad ima i znanstveni dokaz kojim će otkloniti sumnje supruzi, Dubrovčanki, da "izmišlja riječi". Levak je pohvalio znanstveni diskurs, živost i protočnost knjige, dosljednost i marljivost njezinih autorica, sjajan dizajn i rječnik koji će, vjeruje, biti obogaćivan u svakom sljedećem izdanju.



 

Lorna Rajle osječki gradski govor smatra kulturnim dobrom, jer grad i njegove stanovnike čini prepoznatljivima. Te je prepoznajnice u grafičkom oblikovanju knjige iskoristila Mirjam Milas, koja ju je učinila i inkluzivnom za čitatelje s disleksijom. Ana Mikić Čolić istaknula je kako je knjiga napisana u čast gradu i njegovu govoru (te u sjećanje na prof. Branka Kunu). Poželjela je knjizi dug život, naglasivši kako se jezik mijenja i prilagođava potrebama govornika.

Monografija Osječki gradski govor prodaje se u osječkim knjižarama i web shopu Filozofskoga fakulteta. I. Rab Guljaš
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike