Zdravlje
ZDRAVLJE ADOLESCENATA

Tjelesna aktivnost važna je za razvoj mladih ljudi
Objavljeno 20. ožujka, 2023.
Redovita tjelovježba također je povezana sa smanjenim problemima u ponašanju

Redovita tjelesna aktivnost može poboljšati mentalno zdravlje adolescenata i pomoći kod poteškoća u ponašanju, pokazalo je novo istraživanje. Utvrđeno je da je redovito umjereno do intenzivno vježbanje u dobi od 11 godina povezano s boljim mentalnim zdravljem u dobi između 11 i 13 godina. Tjelesna aktivnost također je povezana sa smanjenom hiperaktivnošću i problemima u ponašanju kod mladih ljudi, kao što su ‘gubitak živaca‘, tučnjava s drugom djecom, laganje i krađa. Znanstvenici tvrde da je njihov rad prvi koji nudi tako sveobuhvatan pristup ispitivanju mentalnog zdravlja i tjelovježbe kod mladih ljudi. Tjelesne aktivnosti mladih ispitanika mjerene su s pomoću uređaja koji su bilježili razine umjerene tjelesne aktivnosti – koja se obično definira kao brzo hodanje ili vožnja bicikla – kao i energične aktivnosti koje ubrzavaju otkucaje srca i disanje, poput aerobnog plesanja, trčanja ili plivanja.



Mladi i njihovi roditelji također su izvijestili o simptomima depresije kod ispitane djece u dobi od 11 i 13 godina, a roditelji i učitelji ispitivani su o općem ponašanju djece i emocionalnim poteškoćama. U analizi utjecaja umjerenog do intenzivnog vježbanja na mentalno zdravlje i ponašanje mladih ljudi, tim je također uzeo u obzir faktore kao što su dob, spol i društveno-ekonomski status. Otkrili su da više razine umjerene ili intenzivne tjelesne aktivnosti imaju malu, ali uočljivu vezu sa smanjenjem simptoma depresije i emocionalnih poteškoća. Redovita tjelovježba također je povezana sa smanjenim problemima u ponašanju. Rezultati upućuju na to da redovita umjerena i intenzivna tjelesna aktivnost može imati mali zaštitni učinak na mentalno zdravlje u ranoj adolescenciji. Rezultati su važni jer je stupanj tjelesnih aktivnosti među adolescentima danas zabrinjavajući. Stupanj aktivnosti umjerenog do intenzivnog intenziteta na globalnoj razini je nizak u predtinejdžerskoj dobi, manje od trećine skupi 60 minuta dnevno koje preporučuje WHO. Iako se može činiti očitim da tjelesna aktivnost poboljšava mentalno zdravlje, dokazi za takvu dobrobit u djece i mladih su rijetki, stoga su rezultati studije važni.

Dr. Josie Booth, sa Sveučilišta u Edinburghu, rekla je: "Ova studija pridonosi sve većoj bazi dokaza o tome koliko je tjelesna aktivnost važna za sve aspekte razvoja mladih ljudi – može im pomoći da se osjećaju bolje i biti bolji u školi." Podrška mladim ljudima da vode zdrav i aktivan život trebala bi biti prioritet. Britanska studija "Djeca 90-ih" dugoročni je zdravstveni istraživački projekt koji je počeo 1991. i u koji je bilo uključeno više od 14 000 trudnica. Detaljno prati zdravlje i razvoj roditelja i njihove djece i sada regrutira kao nove ispitanike djecu i braću i sestre izvorne djece u studiju.
Jasminka Knežević
Stupanj tjelesnih aktivnosti među adolescentima danas zabrinjavajuće nizak

Možda ste propustili...

ORGANIZAM SE PRIRODNO POČINJE REGENERIRATI

U proljeće se javlja svjež nalet energije

STUDIJA UBLAŽAVANJE MENTALNIH I FIZIČKIH TEGOBA

Ljudski dodir može smanjiti bol, depresiju i tjeskobu

Najčitanije iz rubrike