Novosti
POZIV ZA SPAS HRVATSKOG ZDRAVSTVA

Liječnici na prosvjedu: Sustav nam se urušava pred očima
Objavljeno 18. ožujka, 2023.

Oko 1500 liječnika iz cijele Hrvatske okupilo se u subotu na jednosatnom prosvjedu na Markovu trgu s kojega su organizatori pozvali premijera Andreja Plenkovića da poduzme ključne korake za spas hrvatskog zdravstva koje je, kako su istaknuli, pred raspadom. "Sustav nam se urušava pred očima, nastavi li se ovako, naši građani više neće imati kvalitetnu zdravstvenu zaštitu. Dosta je beskrajnih dijaloga i praznih sastanaka, hoćemo konkretna djela. Na potezu je Vlada i premijer Andrej Plenković", poručio je s govornice predsjednik Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore, koja je s još četiri liječničke udruge organizirala prosvjed. Nezadovoljni liječnici istaknuli su preopterećenost i loše radne uvjete, neučinkovito upravljanje u sustavu, devastaciju primarne zdravstvene zaštite, nepostojeću reformu zdravstva i kontinuirano ignoriranje svojih zahtjeva.

Na prosvjed su stigli odjeveni u bijele kute s balonima i bedževima na kojima je pisalo "S.O.S. za zdravstvo", a pridružili su im se i drugi zdravstveni radnici i građani. Luetić je istaknuo da na premijerovim odlukama počiva budućnost zdravstvenog sustava. "Nećemo dopustiti da se na zdravstveni sustav spusti mrak. Ovo je nezaustavljiva lavina za spas sustava", poručio je. Odgovorio je i na otvoreno pismo resornog ministra Vilija Beroša u kojemu se ministar upitao tko i zašto prosvjeduje. "Ministar je žestoko napao ovaj prosvjed i Liječničku komoru. Moja mu je poruka neka pročita Statut Komore, ona zastupa i štiti prava i interese liječnika", odgovorio je Luetić Berošu.

Predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata Renata Čulinović Čaić upozorila je da su problemi kronični, a situacija akutna. “To je dijagnoza”, istaknula je pozdravljena povicima odobravanja i zvižducima. Dodala je da liječnici rade danonoćno, da ih država tjera da rade enorman broj prekovremenih sati, da ih odrađuju protuzakonito na milijune. Političarima koji ih prozivaju da ne žele razgovarati i nazivaju ih “pučistima”, poručila je da se liječnički sindikat za reprezentativnost “krvavo” izborio sam. H

Možda ste propustili...

PREMIJER ANDREJ PLENKOVIĆ

Internet mora biti dostupniji

BESPRAVNO SAGRAĐENI OBJEKTI STIPE LATKOVIĆA

Rušenje u uvali Vruja trajat će više mjeseci

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

VRIJEDNOST OBA PROJEKTA JE OSAM MILIJUNA EURA

Kreće gradnja dviju cesta prema Mađarskoj

2

PREGOVORI

Suradnja DP-a i HSP-a na izborima

3

OSIJEKU IZ DRŽAVNOG PRORAČUNA 600 TISUĆA EURA

Radić: Drago mi je što je Vlada uz nas u borbi protiv komaraca