Novosti
VUKOVARSKO-SRIJEMSKI ŽUPAN U ZATVORU

Ravnatelj policije: Nije bilo zataškavanja u Dekanićevom slučaju
Objavljeno 17. ožujka, 2023.
Sudac istrage odredio je jednomjesečni istražni zatvor protiv petero okrivljenika zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke

Sudac istrage osječkog Županijskog suda u četvrtak navečer odredio je jednomjesečni istražni zatvor za uhićenog vukovarsko- srijemskog župana Damira Dekanića te još četvero okrivljenika koje Uskok tereti za nekoliko kaznenih djela.


Opravdane kritike


Tužiteljstvo ih tereti za trgovanje utjecajem, zlouporabu položaja i ovlasti te pomaganje u nedjelima vezanim uz prošlogodišnju Dekanićevu prometnu nesreću. Sudac istrage odredio je istražni zatvor protiv pet okrivljenika, među kojima je i župan Damir Dekanić, zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, potvrdio je novinarima nakon ročišta zamjenik ravnateljice Uskoka Darko Dodig. Sud je, kaže, prihvatio argumente tužiteljstva o postojanju osnovane sumnje u počinjenje kaznenih djela iz rješenja o provođenju istrage, ali i da postoji realna opasnost nezakonitih utjecaja na svjedoke koji su ispitani u dosadašnjem tijeku postupka. Dodig je napomenuo da protiv šeste okrivljene osobe, policijske službenice, nije predložen istražni zatvor zbog njezina zdravstvenog stanja, nego je određena mjera opreza zabrane uspostave kontakata sa svjedocima.

Istragom su, osim Dekanića, obuhvaćeni 47-godišnjakinja na čiji je parkirani automobil i ogradu naletio župan, Dekanićev 38-godišnji rođak Krešimir Bičanić, 55-godišnji pomoćnik šefa smjene Postaje granične policije Županja, 34-godišnja policajka iz ophodnje i 53-godišnji policajac iz očevidne ekipe. Ravnateljstvo policije također je izvijestilo da je troje policajaca udaljeno iz službe, a slijedi im i disciplinski postupak.

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina kazao je u petak da nije bilo zataškavanja u slučaju župana Dekanića. "Nikakvog zataškavanja nije bilo, jer policija ne može samu sebe istraživati", kazao je Milina, dodajući da je policija utvrdila nepravilnosti i spis o prošlogodišnjoj nesreći kod Cerne dostavila nadležnom državnom odvjetništvu, odnosno Uskoku. Dekanić je tada, prema tvrdnjama tužiteljstva, u alkoholiziranom stanju službenim automobilom udario u automobil i ogradu. U policijskom zapisniku nakon nesreće navedeno je da je automobil vozio županov rođak koji je također uhićen, kao i troje policajaca - šef smjene, policajac koji je proveo očevid i policajka iz ophodnje. ''Vidim u medijima mnogo kritika, što je opravdano, jer su u ovom slučaju policijski službenici, sumnja se, zlouporabili svoj položaj i ovlasti te su počinili pogreške pri postupanju'', kazao je Milina u petak, odgovarajući na novinarska pitanja.

Nove optužbe


Istaknuo je da je kompletan spis dostavljen Uskoku, ali da ne može govoriti o pojedinostima te dodao da je troje tek nedavno suspendiranih policajaca nakon Dekanićeve nesreće nastavilo raditi jer ih se tada nije sumnjičilo za ono što im se sada stavlja na teret. Milina je ukazao da policija na godišnjoj razini ima oko 500 disciplinskih postupaka i 80 kaznenih prijava protiv policijskih službenika. ''Prema tome, policijski sustav reagira na sve nepravilnosti. Ne može se policijski službenik udaljavati na temelju indicija'', zaključio je.

Za zataškavanje u vezi s ovim slučajem ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića u petak je optužio nezavisni vijećnik u Skupštini Vukovarsko-srijemske županje Nikola Kajkić. On tvrdi da je ministar, dajući upute unutarnjoj kontroli, pokušao zataškati cijeli slučaj. Prema njegovim riječima, nakon prometne nesreće župana Dekanića, koja se dogodila u noći između 16. i 17. travnja prošle godine, 26. travnja poslana je unutarnja kontrola koja je 12. svibnja zaključila da nema nepravilnosti u postupanju.

Hina/D.Pav.

”POKUŠAJ RUŠENJA LOKALNE VLASTI”


Saborski zastupnik HDZ-a Nikola Mažar rekao je da su u Vladi, kada je premijer bio Zoran Milanović, vrlo visoke pozicije obnašali i pojedinci koji su na sudovima bili pravomoćno osuđeni zbog prometnih nesreća sa smrtnim posljedicama. Govoreći o slučaju Damira Dekanića, Mažar je novinarima rekao da PNUSKOK, Uskok i sva tijela koja su zadužena za provođenja istraga, rade samostalno i neovisno. Istraga tek počinje i ona će utvrditi vjerodostojne činjenice, dodao je Mažar. Smatra da se u slučaju župana Dekanića vide pokušaji pojedinaca kojima se “urušava lokalna vlast”.

DRUGA NESREĆA


Kajkić je novinarima predočio dokumente za koje tvrdi da ih je dobio od građana i policajaca u vezi sa županovom nesrećom. Podsjetio je i na prometnu iz 2019., kada je Dekanić bio načelnik Općine Andrijaševci, a koju su policija i odvjetništvo, tvrdi, također zataškali.