Osijek
DRUŠTVENI RAD BEZ NAKNADE

140 korisnika socijalne pomoći pristalo raditi za opće dobro, 129 ih je odbilo
Objavljeno 17. ožujka, 2023.
Korisnici koji su odbili rad sada bi mogli izgubiti naknadu

Dio osječke "socijale" uključeno je u rad za opće dobro bez naknade već izvjesno vrijeme u sklopu gradskih poduzeća, pa tako odrađuje za socijalnu naknadu koju prima od države. U petak je dogradonačelnik Dragan Vulin o načinu organizacije radova izvijestio na Sjenjaku, gdje su zaposleni čistili naselje udruženi s dijelom Unikomove Čistoće. Grad Osijek prvi je i jedini od većih gradova koji je uveo ovakav aranžman u skladu sa zakonskim odredbama, svi imaju tu obvezu.



- U Osijeku je radno sposobnih 420 korisnika zajamčene minimalne naknade, imamo ukupno 63 aktivna korisnika koji rade u GPP-u, Unikomu, Ukopu i Tržnici. Rade najjednostavnije poslove 90 sati mjesečno, do sada su iskustva iznimno dobra. Želimo postići da se ti naši sugrađani osjećaju korisno i vrate društvu ono što im ono daje, a vjerujem da će mnogima biti poticaj da se lakše i aktiviraju na tržištu rada - kazao je Vulin. Građani će, uvjeren je dogradonačelnik, vidjeti promjene i rezultate.

Još se obavljaju razgovori s ostalim korisnicima naknade, do sada je 140 prihvatilo angažman. Vulin je napomenuo da je broj nezaposlenih u gradu 11 posto manji ove veljače u odnosu na prošlu godinu. Oni koji odbiju prihvatiti angažman ukinut će im se zajamčene minimalne naknade, čime će se rasteretiti gradski proračun.

Igor Pandžić, direktor Unikoma, kaže da je 45 radnika prijavljeno u Unikom i raspoređeni su u tri radne jedinice. "U Čistoći je 30-ak ljudi, u Zelenilu 10-ak, a u ZOO-u petero. Svi imaju voditelja koji brine o njima dok su s nama. Reakcije su dobre, ugovori su potpisani za iduća tri mjeseca. Trebao bi nakon toga biti kontinuitet, imamo potreba kroz godinu za sezonskim radnicima, morat ćemo ih manje tražiti ako ovi ljudi zadovolje. Kod nas je tako da posla u jednom trenutku ima dosta, a onda opet malo manje. Sve ćemo koordinirati s Gradom", kazao je Pandžić, dodavši da je dogovoreno da će raditi četvrt po četvrt da se pokupe grane i lišće.

- S popisa s 420 imena, 140 korisnika pristalo je uključiti u rad bez naknade, 129 ih je odbilo, 104 korisnika nisu se odazvala pozivu na razgovor, i 49 osoba je izuzeto zbog odredbi koje predviđa Zakona o socijalnoj skrbi. Popis onih koji su odbili moramo dostaviti Zavodu za socijalni rad koji će preispitati prava i vidjeti hoće li im se ukinuti naknada, ili smanjiti za udjel člana kućanstva koji je odbio rad za opće dobro - rekla je Romana Kovačević, pomoćnica pročelnika Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo. Za radno sposobnog jamca naknada je 137 eura, a za člana, odraslu radno sposobnu osobu 92 eura.

Darko Pejić
ON I ŽENA U UNIKOM, SIN U GPP

Svetislav Nikolić glava je tročlane obitelji koja je kompletna prihvatila rad kako ne bi izgubili naknadu. "Došao sam raditi u Unikom budući da primamo socijalnu pomoć od 230 eura, a također i moja supruga, a moj sin otišao je raditi u GPP. Da nisam prihvatio odbili bi mi od socijale. Tražio sam ovih godina i dalje posla, ali nisam ga mogao naći, bar za stalno i nešto konkretnije. Ovo je dobra ekipa. radimo, sve je u redu, sa šefovima smo zadovoljni", rekao je Nikolić.



 

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike