Regija
U SLATINSKOJ ŽUPI

Duhovna priprava uoči blagdana svetog Josipa
Objavljeno 17. ožujka, 2023.
SLATINA



Blagdan svetog Josipa, tesara iz Galileje, zaručnika Isusove majke Marije i njegova poočima, za Hrvatsku ima posebno značenje jer je odlukom Hrvatskog sabora 1687. godine proglašen zaštitnikom hrvatskog naroda, čak 183 godine prije nego što je proglašen zaštitnikom sveopće Katoličke Crkve. Taj posebno omiljeni svetac zaštitnik je slatinske Župe i crkve sv. Josipa, ali i grada Slatine, pa se svojevremeno slavio i kao Dan grada.

Uoči blagdana sv. Josipa, njemu posvećena slatinska župa i ove je godine organizirala Veliku devetnicu, pobožnost poznatu i kao Devet srijeda sv. Josipu. Tih devet srijeda pobožnost sv. Josipu župnik i dekan Slatinskog dekanata preč. Dragan Hrgić i gostujući svećenici oplemenili su kazivanjima o sv. Josipu kao Oduševljenju svetaca, Zaručniku Bogorodice, Ogledalu strpljivosti, Potpori obitelji, Ufanju bolesnih, Uzoru radnika, Zaštitniku umirućih, Strahu zlih duhova te Pokrovitelju svete Crkve.

– Prije svega želim zahvaliti svim hodočasnicima, osobito pješacima, koji su se u ovih devet srijeda i po lijepom i po ružnom vremenu žrtvovali, te svima vama koji ste na bilo koji način sudjelovali svojom prisutnošću na ovoj devetnici. Hvala našim pjevačima, ministrantima, časnim sestrama, svećenicima i svima ostalima koji su dali svoj doprinos da bude lijepo i svečano – rekao je u svojoj zahvali župnik Hrgić.

Duhovna priprava za svetkovinu nastavljena je trodnevnicom sv. Josipu, koja završava sutra, u subotu, kada će u 18 sati prvi put u slatinskoj crkvi biti prikazan obred preminuća sv. Josipa. Na svetkovinu sv. Josipa, 19. ožujka, u župnoj crkvi sv. Josipa u Slatini bit će služene četiri svete mise, u 7, 8.30, 10.30 i 18.30. Središnje euharistijsko slavlje u 10.30 predvodit će vlč. Jozo Jurić, župnik u Župi sv. Leopolda Mandića u Požegi. P.Ž.
Možda ste propustili...

POVJERENSTVO ZA SUZBIJANJE OVISNOSTI VPŽ-A

Novi je predsjednik Siniša Brlas

VUKOVARSKO-SRIJEMSKA RIZNICA: ŽUPANIJA OBNAVLJA ŠKOLE I PRATI TRENDOVE

Područne škole važne za život sela, VSŽ ih podupire

Najčitanije iz rubrike