Sport
ODBOJKAŠI S DRAVE ZASLUŽENO SLAVE

Mursaši osvojili kup: Slijedi juriš na dvostruku krunu i prvi naslov prvaka
Objavljeno 17. ožujka, 2023.
Već sutra Mursa-Osijek ponovno putuje u Zagreb na novi ogled s Mladosti u kojemu se može potvrditi “jedinica” za doigravanje

Obavljeno je pola posla od cilja zacrtanog tamo početkom prošle godine, kada su osječki odbojkaši tek zakoračili u sezonu. Iz redova Murse-Osijek stizale su tada optimistične riječi, najavljivao se juriš na titule u oba domaća natjecanja.



Najave nisu bile bez pokrića. Prvi trofej završio je u rukama kapetana Davora Bogdanovića 15. ožujka 2023. i bit će to jedan od datuma koji će zauzeti posebno mjesto u klupskim analima. Te večeri osvojen je Kup Hrvatske Vinko Dobrić na parketu najtrofejnijeg hrvatskog kuba, gdje osječki superligaš nikako nije mogao sve ovo vrijeme pronaći pobjedničku formulu.

Prvo slavlje na Savi


No, nakon nekoliko propuštenih izglednih prigoda, stiglo je vrijeme i za rušenje neugodne tradicije. Ova momčad, kojom raspolaže trener Mario Teppert, pokazala je da je u najvažnijim utakmicama u stanju igrati na visokoj razini i pod velikim pritiskom, te napraviti ono što je najvažnije – prvi pronaći put do osvajanja trećeg seta.

Finale u Domu odbojke Bojan Stranić otišlo je u pet setova i iscrpljujućih 137 minuta. Na kraju slaviti može samo jedan, a slavlje su zaslužili gosti (uz bučnu podršku 70-ak svojih pristaša), koji su napokon osjetili kako je to završiti uzdignutim rukama nakon dvoboja s Mladosti na njihovu terenu. Bolna iskustva iz ne tako davne prošlosti napokon su se bar djelomice naplatila. Znali su mursaši ne jednom biti na pragu pobjede na Savi, da bi završili tužni i poraženi. Ali, nakon ovog finala, uslijedilo je slavlje i dobro poznata pjesma "Grad na Dravi danas slavi…" Tiskali su Osječani i majicu s tim stihom, iznad kojeg je pisalo i "Kup je naš!" Na sreću, tisak se isplatio.

Moglo se dogoditi da ga 23. put osvoji i Mladost, koja je zamalo načinila potpuni preokret nakon gubitka 0:2 u setovima. Osječani su u tom trenutku djelovali kao sigurna oklada, ali u nastavku dvoboja nije sve išlo više glatko. Iako, kada je u četvrtom setu Mursa-Osijek povela 10:3, izgledalo je kao da domaćin više neće pronaći snage za otpor. Možda su to pomislili i Teppertovi igrači, ali su se prevarili. Morali su još odraditi rudarski posao da bi stigli do nagrade. U petom setu Zagrepčani su vodili sve do 8:6, a onda su Osječani pokazali od kakvog su materijala napravljeni.

- Utakmica je bila kakvu smo i očekivali. U najavi sam rekao da su izgledi podjednaki, a nama je minus bio samo taj što nismo nikada slavili protiv Mladosti u Zagrebu. Ovo je bila jedna utakmica i jedna prigoda koju nismo imali namjeru propustiti. Iako smo ispustili vodstvo i kontrolu rezultata, nismo u petom setu izgubili glavu, čak ni kada je suparnik vodio dva razlike. Izvukli smo neke pouke iz ranijih poraza, koje su nas sada odvele do trofeja i velike pobjede. Zaslužili smo - kaže trener odbojkaša s Drave, koji je tijekom finalnog okršaja koristio usluge sedmorice igrača.

Sedmorka iznijela teret


Igrom je dirigirao Hiago Garchet, na dijagonali je posao odrađivao uspješno Danilo Vuković, dvojac primača činili su Bogdanović i Stanislav Lizanec, kojeg je tek nakratko odmijenio Ivan Đirlić. Neprobojan blok na mreži činili su Pedro Santos i Paul Viloria, a libero je bio Tino Busak-Vidaković.

- Nije bilo potrebe za izmjenama, postava je dobro funkcionirala, bez obzira na gubitak dva seta, bilo je vidljivo da mi ovu utakmicu možemo dobiti. Posljednjih mjesec dana sve smo podredili Kupu, očito smo tempirali formu, igrači su uspjeli nakon više od dva sata igre biti dovoljno smireni i koncentrirani da pronađu put do 15. poena u odlučujućem setu - pojašnjava Teppert, koji je očekivao da Mladost neće pasti bez pravog otpora. Krizne situacije u ovakvim utakmicama normalna su pojava, a Osječani su pokazali da ih znaju prevladati na pravi način, te su tako nastavili impresivan niz u domaćim natjecanjima ove sezone. Pobjeda u finalu Kupa Hrvatske bila je već 23. Brojka koja zaslužuje respekt i koja zasigurno izazova strahopoštovanje kod nadolazećih protivnika. Sljedeći je isti kao i ovaj od srijede navečer. Mursaši ponovo idu u metropolu na megdan Mladosti, ovoga puta u sklopu Superlige. U slučaju nastavka niza, “jedinica” za doigravanje je neupitna, iako se i u slučaju poraza Osječani neće lako odreći liderske pozicije. Iako je nakon kratkog slavlja moralo doći i do emocionalnog pražnjenja, odbojkaši s Drave svjesni su da misija još nije privedena kraju. Snovi o osvajanju dvostruke krune mogu postati realnost. Treći Kup, nakon 2011. i 2021., zauzet će svoje mjesto u klupskoj vitrini. Čeka se još samo onaj namijenjen prvaku države. Ova Mursa-Osijek pokazala je da ima valjane adute da napokon ostvari i taj cilj.

Nino Benčina
MLADOST       2

MURSA-OSIJEK       3

ZAGREB - Dom odbojke Bojan Stranić. Gledatelja: 1000. Suci: Goran Brozić i Ana Stipaničev Matečić.

MLADOST: Repek, Jakoliš, Stevanović 8, Ivić, Vlašić 1, Vaško, Pervan (L), Ecker 17, Gajić 9, Dolgopolov 3, Jakopec, Stanković 1, Zeljković 24, Cvanciger 10.

MURSA-OSIJEK: Bogdanović 14, Škugor, Kraljević (L), Dugandžić, Đirlić, Da Silva Santos 21, Garchet 5, Majer, Lizanec 10, Viloria 7, Šoš, Vuković 20, Verasto, Busak Vidaković.

REZULTAT PO SETOVIMA: 19:25, 25:27, 25:22, 25:22, 11:15

SANTOS MVP FINALA
Kompletna postava, odnosno sedmorka mursaša odradila je vrhunski posao u finalnom dvoboju. Ipak, na kraju netko mora ponijeti i naslov za najboljeg igrača, a MVP je zasluženo postao brazilski srednji bloker Pedro Luiz Da Silva Santos. Za svoju je momčad priskrbio 21 poen, 12 ih je donio direktnim blokovima, a uz to je odlično servirao te rješavao napadačke akcije u suradnji sa svojim sunarodnjakom i tehničarom (Garchet). Nagradu mu je uručio glavni tajnik HOO-a Siniša Krajač, a zlatne medalje njemu i suigračima oko vrata stavio je predsjednik HOS-a Frane Žanić uz kći pokojnog Vinka Dobrića Vandu. Pehar pobjednika dodijelio je Josip Škorić, dopredsjednik HOS-a.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike