Osijek
ORQIN NOVITET ZA UČENIKE

Edukacijski STEM komplet namijenjen kreativnom učenju
Objavljeno 17. ožujka, 2023.
Orqa FPV.Edu komplet prilagođen potrebama razvoja sustava digitalno zrelih škola

Svjetski lider u proizvodnji dronova i videonaočala, osječka tvrtka Orqa d.o.o., odnedavno je razvila specijalni edukacijski STEM komplet namijenjen učenicima, a koji im omogućava da na kreativan i zabavan način savladaju nove vještine i steknu specifična znanja iz područja elektronike, mehanike, radiokomunikacije i fizike. Sukladno ciljevima najnovije strategije Europske komisije vezane uz dronove - Drone strategy 2.0, iz Orqae kreiraju okruženja za obuku, edukaciju te razvoj vještina i kompetencija komplementarnih tehnologija koje postaju temelj održivosti društva.



Prepoznali su važnost ovakve edukacije u hrvatskom obrazovnom sustavu fokusirajući se na tehnologije bespilotnih letjelica i daljinskog vida, s kapacitetom za projektiranje i proizvodnju složenih bespilotnih sustava i daljinskih videorješenja niske latencije.

Projektni menadžer tvrtke Orqa Dragan Kovačević pojašnjava da je Orqa FPV.Edu komplet prilagođen potrebama razvoja sustava digitalno zrelih škola koje trebaju pripremiti učenike za sustavno i redovito korištenje modernih tehnologija tijekom školovanja.

- Komplet se sastoji od četiri tehnološka bloka: minijaturnog drona sigurnog za letenje u zatvorenim prostorima, radioupravljača za dronove, videonaočala i simulatora, čijom uporabom se savladavaju visoke ulazne barijere FPV (First Person View - pogled iz prvog lica) dron tehnologije. Moguća je i dodatna nadogradnja vještina te tehničko unaprjeđenje sustava dodatnim funkcionalnostima širokih mogućnosti primjene, od javne sigurnosti, nadzora, poljoprivrede, videoprodukcije, pa do autonomnog kretanja, što će omogućiti učenicima najbolju pripremu i podršku za zanimanja i tehnologije budućnosti - kaže Kovačević.

Program obuke i edukacije učenika putem ovog posebnog STEM kompleta provodi se kroz šest faza.

- Nakon teorijskog uvoda u tehnologiju i upoznavanja s pravilima o sigurnom letenju, uči se fizika letenja i vještina upravljanja dronom putem realističnog simulatora. Zatim slijedi sklapanje mehaničkih i elektroničkih dijelova drona te radio i videokomponenata, povezivanje i testiranje sustava, savladavanje vještine letenja u stvarnom okruženju te organizacija i provedba natjecanja. Zbog vjernog i intenzivnog doživljaja letenja, FPV je jedan od najbrže rastućih hobija vezanih uz daljinski upravljane letjelice u kojem danas uživaju stotine tisuća ljudi diljem svijeta - poručuje Kovačević.

Tomislav Prusina
SURADNJA ORQA-e i STRUKOVNE ŠKOLE
Orqa sudjeluje i u EU projektu, a u planu im je i izrada kurikuluma izvannastavnih aktivnosti. Provode ga zajedno s Regionalnim centrom kompetentnosti Elektrotehničke i prometne škole. “MI imamo tehnologiju, a oni su strukovna škola koja zna kako je i na koji način primijeniti u nastavi. Planiramo dogovoriti i vanjske suradnike koji će nam pomoći u kreaciji nastavnog programa kurikuluma. Nama je namjera dati proizvod koji se lagano može prilagoditi i usvojiti u okviru nastavnog projekta”, naglasio je projekt menadžer Orqe. Najavio je također da će ovaj Orqa proizvod biti spreman za tržište u posljednjem kvartalu ove godine, jer njegovo ciljano tržište nisu samo škole, nego i bilo tko koga zanima takav set za učenje.

Najčitanije iz rubrike