Tehno
PANASONIC KX-TU456EXRE I KX-TU110EXC

Mobilni telefoni za starije generacije
Objavljeno 17. ožujka, 2023.
Pod terminom “stariji” mislimo na bake i djedove koji su pozne godine dočekali jedva s običnim fiksnim telefonom

Današnjim tržištem telefona uglavnom dominiraju pametni telefoni. Obični mobiteli, često zvani i dummy telefoni, prava su rijetkost. Čak i Nokia koja je svoje kultne modele, poput 3310, reinkarnirala u nova izdanja nisu posve dummy telefoni i za starije generacije nisu zanimljivi. Pod tim dummy terminom mislimo na one izvorne mobitele koji su nudili osnovno – poziv, poruku i tek poneku dodatnu sitnicu, recimo FM radija, alarma i slično. Iako biste pomislili da vam je za takvo što potreban telefon star 20-ak godina, u krivu ste. Možete ga kupiti posve novog, a upravo dva modela iz Panasonica stigla su i nama na test.



Napredniji


Iako je većini nepojmljivo koristiti običan mobilni telefon u eri pametnih telefona, gotovo cijela populacija starijih osoba u potrazi je upravo za njima. Pod terminom ‘stariji‘ mislimo na bake i djedove koji su pozne godine dočekali jedva s običnim fiksnim telefonom, a sva današnja "moderna čuda" za njih su prezahtjevna i nepraktična za ikakvo korištenje. Takvima je Panasonic namijenio dva svoja modela koja se kriju iza kriptičnih oznaka KX-TU456EXRE i KX-TU110EXC. Krenut ćemo od prvog. Prvi, ujedno i skuplji i malo napredniji model je Panasonic KX-TU456EXRE. Riječ je o u neku ruku i atraktivnom preklopnom telefonu, nalik na one kakve smo viđali ranih 2000-tih. Iako je izrađen od plastike, otporan je na udarce i padove od 1,5 metara. Telefon nudi osnovno - pozive, poruke, alarm, svjetiljku te SOS tipku za poziv u slučaju nužde. Zaslon je dijagonale tek 2,4 inča, a dovoljno je čitak i osvijetljen da će i oni doista lošeg vida moći sve čitko vidjeti. Tipke su namjerno predimenzionirane, a rukovanje telefonom je poput onog na nekim fiksnim telefonima. Tu je imenik, poruke, te tipke za pozivanje. Jednostavnije ne može. Iznad numeričke tipkovnice nalaze se tri tipke za brzo biranje tri unaprijed definirana broja, te tipka za pokretanje kamere. Kamera je rudimentarna VGA, no ima nekih dodatnih postavki poput rada kao povećalo i fotografiju je moguće poslati MMS-om. Ispod kamere nalazi se LED svjetiljka te svjetleći indikatori za poruku, poziv i stanje baterije. Na lijevoj strani su tipke za podešavanje glasnoće, a na desnoj tipka za uključivanje ranije spomenute LED svjetiljke. Posebnost ovakvih modela je i u glasnoći. Osim prilikom poziva, gdje je telefon kompatibilan sa slušnim aparatom (HAC), ovo se posebno očituje prilikom zvonjave. Telefon je toliko glasan da će uzbuniti i prve susjede. Od posebnosti kod ovog telefona valja istaknuti kako baterija traje danima, a tu je i bluetooth veza. Osim toga, SOS tipkom telefon može na prioritetan broj automatski poslati i GPS lokaciju. Cijena Panasonic KX-TU456EXRE telefona iznosi oko 70 eura.

Jednostavniji



Drugi model pristigao na test još je malo rudimentarniji. Iza Panasonica KX-TU110EXC krije se telefon koji nudi iste mogućnosti kao prethodno opisani, ali uz izostanak slanja GPS lokacije prilikom klika na SOS tipku. Međutim, ono što je jedna od prednosti ovog mobitela su dva SIM utora te FM radio, a uz mobitel dolaze i slušalice. Gledamo li izgled, ovaj model nije toliko atraktivan jer stiže u klasičnoj formi. Osim velikih tipki, zaslon je u dijagonali tek 1,77 inča, no nudi iste karakteristike kao kod preklopnog modela. Dakle, čitljivost s velike udaljenosti i u svim uvjetima je zajamčena. Uređaj se pali i gasi dužim pritiskom na crvenu tipku za prekid poziva, a s lijeve strane nalaze se tipke za upravljanje glasnoćom, dok je s desne strane prekidač koji uključuje LED svjetiljku smještenu na gornjem rubu mobitela. Svjetiljka će kod oba modela biti vrlo praktična i korisna starijim osobama. Iako će ovaj telefonom uglavnom poslužiti za pozive, tu su i poruke te slične mogućnosti kao kod preklopnog modela. Ipak, cijena je još niža te iznosi samo 30-ak eura.

Komu u 2023. godini uzeti ovakve telefone? Odgovor je jasan sam po sebi – starijim osobama. Fiksni telefoni danas gube smisao više nego ikada dosad, a kod starijih osoba koji ih još uvijek nostalgično žele i koriste kao jednostavan izbor za upućivanje poziva, Panasonic KX-TU456EXRE i KX-TU110EXC bit će više nego dobra zamjena. Uz to, tu su i sve prednosti klasičnih mobitela te SOS tipka za slučaj nužde.

Marin Režić

Najčitanije iz rubrike