TvObzor
NA VIASAT NATUREU GLEDAJTE DOKUMENTARNU EMISIJU “DIVLJI SVIJET PATRICKA ARYEEJA”

Istražite najdivljije zakutke Zemlje
Objavljeno 17. ožujka, 2023.

Pridružite se uglednom britanskom biologu i istraživaču Patricku Aryeeju na putovanju svijetom. “Divlji svijet Patricka Aryeeja” (“Patrick Aryee’s Wild World”) odvodi gledatelje u misiju kako bi pronašli odgovore na neka od ključnih pitanja o bogatstvu našeg prirodnog svijeta. Od džungli Kostarike do kišnih šuma Britanske Kolumbije - i od krošnji stabala do nevidljivog svijeta ispod naših nogu - Patrick otkriva složenu mrežu međudjelovanja koja i najsitnija stvorenja povezuje s najmoćnijim grabežljivcima na planetu.



Patrick pritom istražuje i kako poremećaji u ekosustavima mogu imati dalekosežne posljedice na pojedine vrste. Udružuje snage s lokalnim aktivistima i istraživačima koji otkrivaju inspirativne priče o bioraznolikosti i oporavku okoliša. Zašto neki stanovnici morskih dubina sjaje u tami? Na koji način pustinjske životinje preživljavaju bez vode? Zašto neke životinje žive stotinama godina? I što se to dogodilo s čudnovatim kljunašem?

U prvoj epizodi Patrick istražuje jedan od najporemećenijih ekosustava na Zemlji: Velike ravnice Sjeverne Amerike. Njegovu pozornost osobito zaokuplja jedna priča. Želi bolje razumjeti složenu mrežu koja prerijske travnjake i kotrljane povezuje s bizonima i moćnim sivim medvjedima.

Patrick zatim odlazi u Britansku Kolumbiju na godišnju selidbu lososa. Ta spektakularna migracija ne omogućuje samo preživljavanje jedne vrste, nego održava na životu i cijeli ekosustav kišnih šuma. Broj lososa je u dramatičnom padu, a Patrick zajedno s lokalnim istraživačima svjedoči iz prve ruke promjenama u krajoliku.

U trećoj epizodi pratimo Patricka na putovanju u udaljeni nacionalni park u Kostarici, gdje svjedoči “arribadi”, godišnjem masovnom gniježđenju tisuća morskih kornjača koje izlaze na obalu kako bi položile svoja jaja. Ali to nije sve. Taj događaj privlači i još jednu legendarnu životinju - jaguara - koji dolazi pronaći plijen. A to je loša vijest za ugrožene kornjače.

U posljednjoj epizodi Patrick Aryee odlazi dublje u kostarikanske džungle. Razorne suše i poplave imaju pogibeljan učinak po broj kukaca. Patrick želi doznati koliko se daleko osjećaju učinci opadanja njihova broja. Pokazuje se da promjene u vremenskim obrascima izravno utječu na sve vrste u tom čudesnom biomu. Ali nada ipak postoji.

Prvu sezonu dokumentarne emisije “Divlji svijet Patricka Aryeeja” gledajte premijerno na kanalu Viasat Nature, od ponedjeljka, 20. ožujka, u 20 sati. D.M.
Možda ste propustili...

NA HBO MAX STREAMING PLATFORMI I HBO KANALU

Premijera miniserije “Simpatizer”

AKCIJSKA DRAMA “GRAĐANSKI RAT: SVAKOM CARSTVU DOĐE KRAJ”

Filmsko upozorenje na ekstremističku politiku

Najčitanije iz rubrike