Regija
PRONAĐENO PRIJELAZNO RJEŠENJE

Mjere kompenzacije za sve one koji gube status ograničenja
Objavljeno 15. ožujka, 2023.
Nova pravila EU-a s popisa su uklonila 61 lokalnu jedinicu, čiji poljoprivrednici gube pravo na potporu
ZAGREB/ŽUPANJA



U Ministarstvu poljoprivrede održan je sastanak s predstavnicima jedinica lokalne samouprave kojima je promijenjen status područja s ograničenjima za poljoprivrednu proizvodnju. Naime, mnogi obrađuju zemlju u otežanim okolnostima zbog nepovoljnih klimatskih uvjeta i karakteristika tla, a na tim je područjima uglavnom prisutan i problem odljeva stanovništva kojemu je poljoprivreda najčešće jedini izvor prihoda. Stoga je RH u svoj program IAKS mjera ruralnog razvoja uvrstila i Mjeru 13 – Plaćanja područjima s prirodnim ograničenjima ili ostalim posebnim ograničenjima, bitnu za zadržavanje poljoprivredne proizvodnje i zaustavljanje trenda depopulacije.



Dodatna potpora po hektaru zapravo je naknada za gubitak prihoda i dodatne troškove zbog prirodnih ograničenja za poljoprivrednu proizvodnju, a korisnici te mjere imaju i prednost na natječajima u Programu ruralnog razvoja RH. Problem je nastao nakon izrade Studije o određivanju područja s prirodnim ograničenjima ili ostalim posebnim ograničenjima za programsko razdoblje 2021. - 2027. koju je naručilo Ministarstvo poljoprivrede. Lokalnim je čelnicima detaljno prezentirana studija koju su izradili neovisni stručnjaci prema točno utvrđenim kriterijima i propisanom metodologijom. Na razini Europske komisije utvrđena su nova pravila u odnosu na dosadašnje programsko razdoblje i došlo je do promjena u utvrđivanju područja s ograničenjima pa 61 jedinica lokalne samouprave više ne pripada tom području i tamošnji poljoprivrednici više ostvaruju pravo na potporu. A na temelju Studije 39 novih lokalnih jedinica definirano je kao područje sa značajnim prirodnim ograničenjem, čime tamošnji poljoprivrednici sada ostvaruju prava na dodatna plaćanja radi poticanja poljoprivrede proizvodnje u težim uvjetima gospodarenja. Naglasak je stavljen i na važnost raspisivanja natječaja za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta, s obzirom na to da je jedan od kriterija pri određivanju područja s ograničenjima upravo površina poljoprivrednog zemljišta koja se nalazi u području s ograničenjem za poljoprivrednu proizvodnju.

U županjskoj Posavini tri su općine izgubila dosadašnji status – Drenovci, Vrbanja i Štitar. Općinski načelnik Vrbanje Velimir Redl zadovoljan je sastankom u Ministarstvu i time što će se kompenzacijskim mjerama poljoprivrednicima nadoknaditi izgubljena potpora. "Dobili smo informaciju da je na području Općina Vrbanja 58,2 posto obrađenog poljoprivrednog zemljišta svrstano u teže uvjete gospodarenja, a lokalne jedinice od 60 posto i naviše svrstavaju se na popis, što znači da nas je samo 1,8 posto dijelilo od tog toga statusa. I upravo smo mi i još jedna općina navedeni kao primjer nelogičnosti omjera. Vjerujemo da će nam taj status ipak biti vraćen", zaključuje. Najavljene su, naime, dodatne analize, ažuriranje podataka i pedoloških karata, ali i pojedinačno sagledavanje slučajeva i po potrebi dodatne konzultacije sa zainteresiranim predstavnicima jedinica lokalne samouprave.

Uzimajući u obzir važnost potpora za područja s ograničenjima za poljoprivrednu proizvodnu kao dodatne potpore dohotku, cilj Ministarstva je, istaknuto je, zajednički analizirati situaciju i izraditi prijedloge unapređenja, koje će RH iznijeti i Europskoj komisiji.

Marija Lešić Omerović
POLJOPRIVREDNICI NEĆE BITI ZAKINUTI
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković izrazila je razumijevanje i najavila kompenzacijsku potporu za prijelazno razdoblje za one koji su izgubili pravo na potporu za područja s ograničenjima ili promijenili status iz područja sa značajnim ograničenjima na područja s posebnim ograničenjima za poljoprivrednu proizvodnju. Iznos potpore neće biti manji od one koju bi primili u ovoj financijskoj perspektivi.

Možda ste propustili...

9. OBRTNIČKO-GOSPODARSKI SAJAM

Predstavit će i kovački zanat

JOŠ JEDNA ŽELJA MJEŠTANA VALPOVŠTINE POSTALA JE REALNOST

Novi most preko Vučice i novo raskrižje

Najčitanije iz rubrike