Ekonomija
IZVJEŠĆE O ODRŽIVOSTI

Saponia: Promjena odnosa prema okolišu
Objavljeno 15. ožujka, 2023.

Za osječku Saponiju 2022. obilježio je nastavak zelene tranzicije i digitalne transformacije s ukupnim ulaganjima od 46,4 milijuna kuna. Unatoč izazovima koji su obilježili tu godinu, Saponia je provela sve prioritetne razvojne i investicijske planove, s naglaskom na završetak ključnih projekata - procesa implementacije novog ERP sustava SAP S/4 HANA i energetske obnove.



Ova je kompanija u utorak na Zagrebačkoj burzi objavila "Izvješće o održivosti za 2022. godinu", a Dajana Mrčela, predsjednica Uprave, istaknula je kako, kada je u pitanju očuvanje okoliša, za Saponiju to nema cijenu. To je pitanje opstanka, dugoročnog planiranja i održavanja života na planetu. "Osobno sam strastvena prema ovoj temi i pitanje ulaganja više nije pitanje ekonomije, nego antropologije i biologije. Kad ste bolesni, nećete pitati koliko košta lijek. Takav je slučaj s našim planetom Zemljom. Ona je bolesna, a ovo što sad radimo jedan je od načina da ju izliječimo. To je naša odgovornost", istaknula je Mrčela.

Proces zelene transformacije također je prioritet te nastoje maksimalno svojim pozitivnim primjerima potaknuti i druge da promijene odnos prema očuvanju okoliša. Svakako najvažniji projekt, koji ulazi u završnu fazu, je investicija u energetsku obnovu kroz ugradnju solarnih panela na šest objekata proizvodnih pogona i sjedišta kompanije, sufinancirana sredstvima EU-a. U Saponiji su u protekloj godini angažirali u stvaranje održivog načina života. Dodijeljena im je Zelena povelja Osječko-baranjske županije za cjelokupan doprinos zaštiti okoliša. Certificirani su prema MAMFORCE standardu te su stekli RSPO i Rainforest Alliance certifikate. Također, u procesu mjerenja indeksa održivosti Hrvatskog okvira za interoperabilnost ostvarili su 430 bodova, što je 50 više nego godinu prije i znatno više od prosjeka hrvatske industrije.

Saponia je 2022. obilježila 60 godina rada razvojno-istraživačkog Instituta u kojem se razvijaju i unaprjeđuju formulacije svojih brendova s naglaskom na smanjenje okolišnog otiska, zamjenu sirovina novima, okolišno prihvatljivima, te razvoj novih proizvoda koji se mogu certificirati u skladu s eco-label zahtjevima.

Svoju budućnost vide kroz tranziciju na klimatski neutralno poslovanje i aktivno promoviraju smanjenje negativnog utjecaja na okoliš. Jedan od projekata je i smanjenje udjela plastike u ambalaži te upotreba potpuno reciklabilne ambalaže. Najveći pomaci napravljeni su na brendu Faks helizim kroz ekodizajn nove ambalaže za tekući deterdžent koja je napravljena od 37 posto manje plastike u odnosu prema prethodnoj varijanti te s kutijama za praškasti deterdžent gdje će se koristiti ambalaža bez plastičnih dijelova. D.Kuštro
KLIMATSKA NEUTRALNOST DO 2050.
Između ostalog, u Saponiji su smanjili težinu ambalaže, te je ukupna ušteda, u odnosu prema prethodnim godinama, na plastičnom materijalu stavljenom na tržište iznosila cca 1000 kilograma. Ukupne emisije u 2022. smanjene su u odnosu prema godini prije, što potvrđuje učinkovitost “Sustava upravljanja energijom” i malim koracima vodi konačnom cilju koji su postavili, a to je klimatska neutralnost Saponije do 2050. godine. “Implementirali smo ‘Zero Waste Office’, način poslovanja kojim se povećava iskoristivost resursa, vremena, novca i zdravlja, dobrobiti i zadovoljstva zaposlenika, jer ciljevi održivog razvoja moraju postati i dio svakodnevnog uredskog života”, kaže Mrčela

Možda ste propustili...

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

OPORAVAK USLUŽNOG SEKTORA

Poslovna aktivnost u eurozoni porasla

RECIKLIRAJMO ZA ZEMLJU - I MALE PROMJENE IMAJU VELIK UTJECAJ

Tehnologija i odgovorno poslovanje ruku pod ruku

Najčitanije iz rubrike