Regija
NAŠIČKA UDRUGA DAR DOBROTE

Sagradit će Centar dobrote, otvorili su i račun za donacije
Objavljeno 14. ožujka, 2023.
U Centru će, između ostaloga, biti Socijalna samoposluga, pučka kuhinja, veće skladište za humanitarnu pomoć
NAŠICE - Nakon Socijalne samoposluge, Upravni odbor Humanitarne udruge Dar dobrote Našice pokrenuo je novi projekt pod nazivom Centar dobrote.

Projekt je pokrenut zbog nepostojanja odgovarajućeg prostora za aktivnosti koje udruga provodi i planira provoditi. Njime je predviđena gradnja objekta kojim će se unaprijediti uvjeti rada te osigurati prostorni kapaciteti za pružanje pomoći onima koji nemaju dovoljno sredstava za dostojanstven život. Naime, jedini prostor koji Dar dobrote ima nalazi se u 37 četvornih metara, i to u najmu, a koji nije dostatan za daljnji razvoj projekata i programa koji će pridonositi razvoju socijalnih usluga na području Našica.

- Centar dobrote pruža odgovor na problem nedovoljnih prostornih kapaciteta s kojima se udruga suočava te koji onemogućuje razvoj novih programa i projekata koji bi bili usmjereni na ublažavanje siromaštva i socijalne isključenosti - kaže predsjednik Humanitarne udruge Dar dobrote Robert Kresić.

U budućem Centru dobrote nalazit će se Socijalna samoposluga, skladište regionalnog distribucijskog centra za humanitaru pomoć, kuhinja za pripremu toplih obroka (pučka kuhinja), prostor za doniranu odjeću i obuću, multifunkcionalni prostor za radionice i poludnevni boravak te uredski prostori. Tu su i vanjski prostori osmišljeni za radionice na otvorenom i druženja.

Gradnja Centra dobrote planirana je u Ulici grada Vukovara, u blizini trgovačkih centara. Grad Našice prepoznao je rad Dara dobrote te je prošle godine darovao zemljište za gradnju Centra dobrote. Zemljište ukupne površine 1700 četvornih metara tržišne je vrijednosti 162.000 kuna. Također, Grad je prošle godine odobrio udruzi 15.000 kuna za jačanje administrativnih i infrastrukturnih kapaciteta u sklopu projekta Centar dobrote.

U priču se, navodi Kresić, uključila i tvrtka Valenčak d.o.o. za projektiranje, graditeljstvo i trgovinu Našice, koja je donirala izradu projektne dokumentacije u vrijednosti od 50.000 kuna. Ta je dokumentacija preduvjet za najavljene natječaje za sredstva EU-a.

Kako cjelovit projekt Centar dobrote ne bi bio ugrožen, krenulo se u potragu i za drugim donatorima kako bi se uspješno zatvorila financijska konstrukcija. U udruzi su pripremili kratak videouradak o projektu te su osvojili besplatnu edukaciju za fundraising kampanju, odnosno prikupljanje novca za gradnju Centra dobrote. Videouradak su snimili kako bi publiku na platformama društvenih medija potaknuli na donacije.

Potporu ovom značajnom projektu može pružiti svaka zainteresirana osoba.

- Da bi se pojednostavilo doniranje sredstava za gradnju Centra dobrote, u udruzi je otvoren poseban podračun na koji je moguće uplatiti novčanu donaciju. Tako svatko može komadić dobrote ugraditi u budući Centar dobrote i pridonijeti razvoju zajednice koja brine za one u najvećoj potrebi - ističe predsjednik Kresić.

Novčane donacije za gradnju Centra dobrote mogu se uplatiti na podračun udruge otvoren u Erste banci IBAN: HR92 2402 0061 5001 1850 4.

Snježana Fridl
Na stalnom su popisu 102 obitelji
Humanitarna udruga Dar dobrote osnovana je prije devet godina. Nastala je iz čiste emocije i potrebe za pomaganjem. Ubrzo je otvorena i Socijalna samoposluga. Korisnicima je lani podijeljeno prehrambenih namirnica, higijenskih i kućanskih potrepština u vrijednosti od 358.032 kune. U evidenciji je oko 330 obitelji korisnika, od kojih su 102 na stalnom popisu.

Možda ste propustili...

ŽUPANIJA LIDER PO IZDVAJANJU

Za obitelj i djecu 10 eura po stanovniku

“LJEŠNJOMEDSKA RAPSODIJA MOGA KRAJA” - RADIONICA U SLATINI

Gastrosuvenir od meda, lješnjaka i čokolade

Najčitanije iz rubrike