Autoglas
EURO NCAP TEST ZA ODLIČNOG “JAPANCA”

Mazdi MX-30 E-Skyactiv R-EV maksimalnih pet zvjezdica
Objavljeno 14. ožujka, 2023.

Plug-in hibrid Mazda MX-30 e-Skyactiv R-EV dobio je maksimalnu ocjenu od pet zvjezdica od Euro NCAP-a. Izvrsni rezultati električne MX-30 e-Skyactiv EV testirane 2020. sada se službeno odnose i na novi plug-in hibridni derivat. Oba modela MX-30 postižu impresivne rezultate u sve četiri kategorije Euro NCAP testa: odrasli putnici - 91 %, djeca - 87 %, sigurnost pješaka - 68 % i sigurnosna pomoć - 73 %. Postigli su maksimalan broj bodova u testovima bočnog sudara kao i pune ocjene za performanse testa sudara za djecu od 6 i 10 godina u frontalnom i bočnom sudaru.



MX-30 bila je prva Mazda koja je postigla ukupnu ocjenu od pet zvjezdica prema strožim ocjenama za otpornost na sudar 2020 Euro NCAP s jačim naglaskom na zaštitu putnika, zaštitu nakon sudara i naprednu tehnologiju pomoći vozaču. Skyactiv Vehicle arhitektura donosi vrlo čvrstu, a istovremeno laganu karoseriju sanduka vozila koja apsorbira udarce. Širok raspon naprednih i sigurnosnih tehnologija Activsense pomaže vozačima da prepoznaju potencijalne rizike i smanje vjerojatnost oštećenja ili ozljeda. Visoki standardi zaštite pješaka ublažavaju udar sudara s ranjivim sudionicima u prometu.

S baterijom od 17,8 kWh, e-Skyactiv R-EV nudi 85 km električnog dosega. Novi benzinski motor s jednim rotorom od 830 cm³ djeluje kao generator koji omogućuje vožnje na veće udaljenosti bez zabrinutosti zbog dosega ili oko punjenja. Rotacijska jedinica jednostavno djeluje kao generator bez mehaničke veze između motora i kotača, i pritom osigurava da se MX-30 e-Skyactiv R-EV uvijek pokreće preko električnog motora.

Mazda je odabrala rotacijski pogonski agregat za ovu primjenu zbog jedinstvene sposobnosti da proizvede potrebnu snagu iz kompaktne, lagane i lako ugradive jedinice. Rotacijski motor je smješten uz generator i motor velike snage. Kombinacija baterije od 17,8 kWh i spremnika goriva od 50 litara stvara jedinstveni serijski plug-in hibrid s fleksibilnim ukupnim dosegom do 680 km, dok WLTP emisija CO2 od samo 21 g/km osigurava vodeće ekološke rezultate u ovoj klasi.

Izvanredan element dizajna MX-30 su njegova freestyle vrata, nasljedna poveznica s Mazdom RX-8 iz 2003. Nakon svjetske premijere na sajmu automobila u Bruxellesu u siječnju, Mazda MX-30 e-Skyactiv R-EV krenut će u prodaju diljem Europe ove godine.

Milan Bugarić
Možda ste propustili...

ODLIČAN POTEZ ORGANIZATORA VRHUNSKE UTRKE

Hrvatski rally veterani na WRC-u

CX-80 UDOBNOST, PRAKTIČNOST I SVESTRANOST

Nova perjanica Mazde sa 7 udobnih sjedala

TALIJANSKA POLICIJA POHVALILA SE SA NOVIM "KONJEM U SVOJOJ ERGELI"

Lamborghini Urus za policajce