Autoglas
SVE PREDNOSTI NOVE SERIJE KAMIONA

DAF XD, kamion godine, i na našim je cestama
Objavljeno 14. ožujka, 2023.
Radi se o modelu DAF XD 450 FAR s dnevnom kabinom na koji je nadograđen podizač kontejnera i kran marke Palfinger

Krajem prošle godine na sajmu IAA u Hanoveru DAF je predstavio novi model XD za distribuciju i regionalni transport, a koji je odmah postao ne samo zvijezda tog najvećeg okupljanja transportne struke na svijetu već je u samom startu nagrađen uglednom titulom "International truck of the year 2023". Prvi primjerak konačno je stigao u Hrvatsku, a riječ je o modelu DAF XD 450 FAR s dnevnom kabinom, na koji je nadograđen podizač kontejnera i kran marke Palfinger.



Vrhunska kabina


U Zlatnim goricama iznad Varaždinskih toplica održan je DAF XD event na kojemu su se potencijalni korisnici ovog tipa vozila mogli upoznati sa svim prednostima i karakteristikama novog DAF XD modela te ga i isprobati.

Predstavljene su sve prednosti nove serije kamiona koji su postavili nove standarde u svojoj klasi i postigli najviše bodova u smislu inovacija, udobnosti, sigurnosti, upravljivosti, potrošnje goriva, utjecaja na okoliš i ukupnih troškova vlasništva. Najvažnije smjernice kod razvoja novog DAF XD modela bile su aerodinamični dizajn kabine, smanjenje emisija štetnih plinova, ušteda goriva, vodeća preglednost u klasi, robusna kabina, napredni sustavi sigurnosti, najprostranija kabina u segmentu distribucije, lako i jednostavno upravljanje te aktivni i pasivni sustavi sigurnosti vozača i svih sudionika u prometu, s posebnim naglaskom na urbana središta. Upravo su kabine ono što danas najviše izdvaja DAF od ostalih. Kabine XD/XDC temelje se na osnovnom konceptu DAF-ovih dugolinijskih kamiona, savršeno dizajnirane i štede gorivo.

Vozački je položaj 17 cm niži od XF-a, čime se eliminira potreba za ulaznom stepenicom na mnogim konfiguracijama vozila. Kad je riječ o dnevnoj kabini, ona je serijski produžena, čime se otvorio dodatni prostor za odlaganje stvari i ugradnju hladnjaka jednake veličine kao u većim modelima.


Vidljivost


U ponudi su još standardna spavaća kabina te visoka kabina za spavanje volumena 10 m3. Dizajn XD-a karakteriziraju prepoznatljiva rešetka hladnjaka, veliko vjetrobransko staklo i dobra vidljivost u svim smjerovima.

Cockpit je isključivo digitalni. Zaslon od 12" prikazuje digitalne instrumente, a prikaz može biti klasičan ili moderan. Tu je i 10,1’’ zaslon osjetljiv na dodir za navigaciju i infotainment na središnjoj konzoli. Sjedala i upravljač mogu se namjestiti široko i na različite načine. Osim toga, XD i XDC standardno dolaze s LED osvjetljenjem, električnom parkirnom kočnicom. DAF oprema kamione i sustavom DAF Connect za upravljanje voznim parkom, a sada omogućuje nadogradnju softvera koja štedi vrijeme "over-the-air".

Vidljivost je dodatno poboljšana pametno spljoštenom armaturnom pločom (vidi se gotovo ispod same kabine) i praktičnim prozorom na suvozačevim vratima uz kojeg dolazi preklopno suvozačko sjedalo (opcija). Pomoćnik pri skretanju City Turn Assist također upozorava optički i zvučno u slučaju opasnosti. Pogled unatrag umjesto vanjskih retrovizora omogućuju kamere koje svoju sliku prenose na velike monitore u kabini.

Mato PAVLIČEVIĆ
BOLJE UPRAVLJANJE
Upravljanje je bolje zbog nove šasije, ovjesa kabine i ovjesa stražnje osovine, a XD pokreće unaprijeđeni 10,8-litreni dizelski motor Paccar MX-11. Okretni moment može se kratkotrajno povećati funkcijom Multi Torque. Za aplikacije za prikupljanje otpada se s motorom MX-11 s 220 kW (300 KS) i 251 kW (341 KS) nudi automatski mjenjač Allison 6. generacije. Široka dostupnost priključnih vratila, modula za pričvršćivanje karoserije i konektora osigurava prvoklasnu prilagođenost različitim nadogradnjama.

12

inča je velik zaslon s digitalnim instrumentima

17

centimetara je niži vozački položaj XD-a u odnosu na DAF XF

Vidljivost je dodatno poboljšana pametno spljoštenom armaturnom pločom