Regija
U NOVE ĆE SE PROSTORE USELITI 62 DJELATNIKA

Novouređenu zgradu Šumarije
u Voćinu otvorili su - mališani
Objavljeno 12. ožujka, 2023.
Nediljko Dujić: Sljedeći projekt Hrvatskih šuma nova je Šumarija u Ćeralijama

U "najmlađoj" općini u Republici Hrvatskoj, Općini Voćin, novouređenu zgradu Šumarije otvorili su, kao što i priliči, najmlađi.



"Klinceze" i "klinci", uz asistenciju Nediljka Dujića, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma, i virovitičko-podravskog župana Igora Androvića, prerezali su vrpcu i otvorili novi dom Šumarije u Voćinu. Svečanosti su, uz Nediljka Dujića i Igora Androvića, nazočili su i član Uprave Hrvatskih šuma Igor Fazekaš, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, načelnik Općine Voćin Predrag Filić, načelnik Općine Čačinci Alen Jurenac, načelnik Općine Mikleuš Robert Grabar i brojni drugi uzvanici.

Strateški projekt


Zgrada Šumarije izgrađena je 1999. godine, a tri godine potom, 2002., Hrvatske šume dobile su je zamjenom nekretnina s Republikom Hrvatskom. U nove će se prostore ukupno 62 djelatnika, od kojih 42 sudjeluje u neposrednoj proizvodnji, useliti za desetak dana.

Šumarija Voćin jedna je od sedam šumarija u sastavu Uprave šuma Podružnice Slatina. Pokriva površinu od 10.514,54 hektara, a gospodarenje se odvija u četiri gospodarske jedinice – Jovanovica, Đedovica-Trešnjevica, Medveđak-Kusac i Jovac-Slana voda. Svake je godine obnovom šuma obuhvaćeno 130 hektara, a osim redovite djelatnosti, Šumarija gospodari s 12.208 hektara državnog otvorenog lovišta. Osim toga, na ovom je području i Arboretum Lisičine.

Prvi je nazočne pozdravio Tomo Baturina, voditelj Uprave šuma Podružnice Slatina.

- Formiranjem Uprave šuma Podružnice Slatina ovo je bio naš strateški projekt, jer djelatnici koji su radili u Šumariji Voćin nisu imali dobre uvjete rada. Adaptacija ove zgrade, zamjenom krova, počela je 2018., a nju je započela Uprava šuma Podružnica Našice. Mi smo nastavili ovaj projekt. U donjem dijelu su prostori Šumarije Voćin, a na prvom katu Parka prirode Papuk. Zahvaljujem djelatnicima Uprave šuma Podružnica Slatina, Aleksandri Lukačević i Sanji Kovač, upravitelju Šumarije Voćin Matiji Cvekanu, staroj Upravi Hrvatskih šuma, našem Igoru Fazekašu, a posebno novoj upravi na čelu s predsjednikom Nediljkom Dujićem na završetku ovog projekta - kazao je Baturina.

Predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Nediljko Dujić istaknuo je:

- Mi smo u službenom posjetu ovom području. Vesele me ovakve investicije koje doprinose razvoju, opstanku i ostanku mladih na ruralnim područjima. Možemo najaviti i novi projekt Hrvatskih šuma na ovom području – novu Šumariju u Ćeralijama.

Revitalizirati Lisičine


Načelnik Općine Voćin, Predrag Filić istaknuo je da ovakvi projekti obogaćuju ruralna područja.

- Voćin je najmlađa općina u Republici Hrvatskoj i ovakve investicije važne su za ruralna područja, posebno naše, koje ovisi o šumarstvu i šumama - kazao je Filić.

- Sad se najbolje vidi koliko je dobar potez bio kada je 2019. godine otvorena Uprave šuma Podružnica Slatina. Općina Voćin zaslužila je ovaj projekt, a veseli nas jer je najavljena i nova investicija za Šumariju Ćeralije. Na ovom je području i Arboretum Lisičine, koji želimo revitalizirati i tako dobiti novi turistički potencijal na ovom području, koje je već prepoznato na karti Republike Hrvatske jer je nedavno Geo info centar u Voćinu Parka prirode Papuk osvojio nacionalnu nagradu - Zlatni suncokret ruralnog turizma – podsjetio je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Dijana Stanić Rešicki
Možda ste propustili...

NAŠIČKI VATROGASCI DOBILI PRIZNANJA

Diploma i Gajskom

OPĆINA VILJEVO PLANIRA GRADNJU

Srijemski kulturni centar u Ivanovu

U ZVONIMIROVCU SE ULAŽE U “STARU ŠKOLU” I INFRASTRUKTURU

Izgrađen je most, grade se nogostupi

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SELO PRED IZUMIRANJEM S 23 STANOVNIKA

Asfalt u Kladavac stigao prekasno - ljudi su otišli

2

VERONIKA I ZLATKO POLA STOLJEĆA ZAJEDNO

U braku Mrakovih razgovor i dogovor nikad nisu zamrli

3

DRŽAVNO POLJOPRIVREDNO ZEMLJIŠTE

Na prodaju 101,6 hektara,
početna je cijena 546.281 euro