Magazin
TJEDNI OSVRT

Razotkriveni molitelji sve više izazivaju jezu!
Objavljeno 11. ožujka, 2023.

Svake prve subote u mjesecu molitelji se sve burnije vraćaju na Trg bana Jelačića, ali i u brojnim drugim gradovima, gdje kleče i mole “mušku” krunicu za čednost žena i za domovinu, prestanak pobačaja, za duše u čistilištu, osobne nakane i život u predbračnoj čistoći... Tako je bilo i prošle subote, a vjerojatno i danas. Pitanje je do kada?



Ovaj put o katoličkim muževima, koje se još naziva i uvezenim vjerskim fanaticima, više se raspravljalo jer se njihovim “molitvama” najviše osjećaju pogođenima žene, a u srijedu se obilježavao Međunarodni dan žena. Osim toga, mnogima ovo okupljanje “izaziva uznemirujuću jezu”, stoga se i nasuprot molitelja iz inicijative “Vitezova bezgrešnog srca Marijina” u sklopu projekta “Muževni budite” organizirao prosvjed udruge Domino, odnosno performans “Tiha misa”, uz ruže kao simbol žrtava femicida i nasilja nad ženama te protiv svega što sigurno ne pripada 21. stoljeću. Maja Mamula, koordinatorica Ženske sobe te psihologinja koja godinama pomaže ženama, posebno onima koje su žrtve seksualnog nasilja, za Briefing je izjavila: “Javno okupljanje, čija je osnovna funkcija diskriminacija žena, nedopustivo je i uvredljivo. To je izuzetno opasno”, kazala je. Za molitelje tvrdi da je riječ o ultrakonzervativnom katoličkom pokretu koji je, nažalost, ozbiljno financiran iz inozemstva, od SAD-a i Rusije, pa nadalje. “Iza njih stoje jake desne političke struje. Poput metastaza se šire kroz naše društvo”, kaže Mamula, dodajući da oni vrijeđaju i muškarce, jer ih svrstavaju u kategoriju životinja koje se neće moći suzdržati ako ispred njih prođe žena izazovno odjevena. Otkriva da je za nju 8. mart podsjetnik na sve što su žene postigle, ali istovremeno i da stečena prava nisu zauvijek upisana u kamen i da se lako mogu izgubiti. Dr. sc. Ana Marija Raffai, mirovna aktivistkinja i katolička teologinja, o moliteljima navodi: “Moja je poruka muževima - molite se vi dečki za sebe, a pustite žene na miru”.

Crkveni povjesničar prof. dr. sc. Marko Medved ističe: “Organizatori ovih manifestacija tvrde da je to molitveni skup. No imam dojam da se ovdje molitva koristi za pitanje društvene moći. Pa i sami organizatori su rekli u izjavama medijima da oni idu za osvajanjem Hrvatske. To me sve podsjeća na bojovno, militantno kršćanstvo od prije 120 do 150 godina”, istaknuo je Medved, koji još kaže kako stavove molitelja ne podržava većina katolika u našoj zemlji.

Damir Gregorović
Možda ste propustili...

PROŠLOST U SADAŠNJOSTI: TASKO S RAZLOGOM I POKRIĆEM

Ironija kao feministički pogled

KAMPANJA - ZAVRŠNI KRUG (I)

Populizam prelazi granice normale

USUSRET SEZONI EVENATA: GORAN ŠIMIĆ, PODUZETNIK - NJEGOVA PRIČA

Ja sam dijete Slavonije, tamo sam naučio većinu toga što znam i radim

Najčitanije iz rubrike