Novosti
OSTAJE NAJNIŽA STOPA, STIŽE NOVA MJERA ZA UMIROVLJENE

PDV na plin 5 posto, ukida se dodatni zdravstveni doprinos za umirovljenike
Objavljeno 10. ožujka, 2023.
Premijer: Zadržava se dosadašnja razina poreznog rasterećenja, s obzirom na još uvijek izazovne okolnosti

Vlada je u četvrtak uputila u Sabor izmjene Zakona o PDV-u kojim se produljuje primjena snižene stope PDV-a od 5 posto na plin, grijanje iz toplinskih stanica, ogrjevno drvo, pelete, brikete i sječku, te izmjene Zakona o doprinosima, kojima se ukidaju dodatni doprinosi za zdravstveno osiguranje umirovljenika i podiže koeficijent za izračun osnovice za obračun doprinosa samostalnim umjetnicima.



Od 1. travnja


"Na taj način omogućujemo svima da se opskrbe na vrijeme tim vrstama energenata po najnižoj stopi koja je moguća", rekao je premijer Andrej Plenković o sniženoj stopi PDV-a.

"Ovim produljenjem zadržat će se dosadašnja razina poreznog rasterećenja, s obzirom na okolnosti koje su još uvijek izazovne. Ublažit će se utjecaj porezne stope prije svega na cijene, čime će se spriječiti udar na standard građana i negativne posljedice za gospodarstvo u cjelini", rekao je ministar financija Marko Primorac.

Predložene zakonske izmjene upućene su u hitnu saborsku proceduru, stupile bi na snagu 1. travnja ove godine i primjenjivale se do 31. ožujka 2024. godine. Inače, snižena stopa PDV-a od 5 posto na plin primjenjuje se od početka travnja prošle godine, a s obzirom na nastavak problema s cijenama energenata, Vlada je u drugom lanjskom paketu mjera pomoći građanima i gospodarstvu u rujnu predložila, a od početka listopada 2022. se i primjenjuje snižena stopa PDV-a od 5 posto i za grijanje iz toplinskih sustava, ogrjevno drvo, pelete, brikete i sječku. Prema podatcima iz obrazloženja zakona, procjenjuje se da će nastavak primjene te snižene stope PDV-a utjecati na smanjenje prihoda državnog proračuna s osnove PDV-a u iznosu od oko 46 milijuna eura godišnje, pri čemu se na razdoblje od početka travnja do kraja ove godine odnosi 34,5 milijuna eura, a 11,5 milijuna eura za razdoblje od početka siječnja do kraja ožujka 2024. godine.

Premijer Plenković novinarima je nakon sjednice Vlade rekao kako će novi paket mjera biti predstavljen sljedećeg četvrtak, 16. ožujka. "Kao i svaki paket mjera dosad, bit će sveobuhvatan, snažan, pravovremen. Pomoći će onako kako baš treba svima koji su ugroženi u bilo kojoj situaciji. Pomoći će građanima i gospodarstvu i mislim da smo s takvom politikom dosad zadržali socijalnu koheziju, spriječili socijalnu frakturu, što je najveći izazov svih vlada u kontekstu globalne krize od COVID-a pa do ruske agresije na Ukrajinu i svih njezinih posljedica na energetske, prehrambene, inflatorne pritiske. Vrlo je važan politički tjedan pred nama", istaknuo je premijer.

U Sabor su po hitnom postupku poslane i izmjene Zakona o doprinosima, kojim se ukida dodatni doprinos umirovljenika za zdravstveno osiguranje te povećava koeficijent za izračun osnovice za obračun doprinosa samostalnim umjetnicima kojima se doprinosi plaćaju iz državnog proračuna, i to radi smanjenja inflatornih pritisaka te zadržavanja standarda građana. "Time se ukidaju antirecesijske mjere uvedene iz 2009., a primjena novih odredbi kreće s 1. travnja 2023.", najavio je ministar Primorac.

Povećanje dohotka


Kako se navodi u obrazloženju izmjena Zakona o doprinosima, potpuno se ukida dodatni doprinos za zdravstveno osiguranje po stopama od 1 i 3 posto na mirovine ostvarene prema propisima o mirovinskom osiguranju RH, koji obuhvaća oko milijun umirovljenika kojima se taj doprinos plaća na teret državnog proračuna i oko 32.000 umirovljenika koji sami plaćaju navedeni doprinos iz mirovine. Budući da umirovljenici čija mirovina prelazi iznos prosječne plaće sami plaćaju dodatni doprinos za zdravstveno osiguranje prema stopi 3 posto iz svoje mirovine, ukidanjem tog dodatnog doprinosa povećat će se njihov raspoloživi dohodak, ističe se u obrazloženju. Ukidanjem dodatnog doprinosa za zdravstveno osiguranje doći će do smanjenja prihoda Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje od 67,7 milijuna eura u 2023. godini, odnosno 101,6 milijuna eura godišnje u 2024. i 2025. godini. No, s obzirom na to da se dodatni doprinos za zdravstveno osiguranje po stopi 1 posto na mirovine do iznosa prosječne plaće i dodatni doprinos za zdravstveno osiguranje po stopi 3 posto na mirovine iznad iznosa prosječne plaće ostvarene prema Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji plaća na teret sredstava državnog proračuna, istovremeno će doći i do smanjenja rashoda državnog proračuna za 56,9 milijuna eura u 2023. godini odnosno 85,4 milijuna eura godišnje u 2024. i 2025. godini.



Dodatni doprinos za zdravstveno osiguranje po stopi od 3 posto iz mirovine plaća 32.000 umirovljenika u ukupnom iznosu od 10,8 milijuna eura u 2023. godini, odnosno 16,2 milijuna eura godišnje u 2024. i 2025. godini te će ukidanjem navedenog doprinosa doći do povećanja raspoloživog dohotka za 32.000 umirovljenika, navode iz Ministarstva financija.

Dijana Pavlović
HRVATIMA DRUGI NAJJEFTINIJI PLIN U EUROPI
Prilično sam uvjeren da će hrvatski građani i dalje imati drugu najnižu cijenu plina u Europi, iza Mađara, izjavio je u četvrtak državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Ivo Milatić na Plinarskom forumu, održanom u organizacije časopisa Energetika marketing. Vezano uz buduću cijenu plina, Milatić je naveo da postoji metodologija koja je imala tri razdoblja tijekom kojih je Hrvatska energetska regulatorna agencija (Hera) izračunavala cijenu plina. “S obzirom na prosjeke koje smo imali prošle godine ta bi cijena bila znatno veća. Intencija Vlade nije da se cijena plina sada poveća u višestrukom iznosu, tako da pozdravljam odluku Here da krene u izmjenu metodologije, jer je to prvi uvjet uopće da mi kao Vlada onda, sukladno tome, odreagiramo i reguliramo određene druge situacije koje moramo riješiti da bi ta cijena bila i održiva”, rekao je Milatić.

CIJENA BI MOGLA OSTATI ISTA GODINU DANA
Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) izvijestila je o početku javne rasprave o prijedlogu izmjena i dopuna Metodologije utvrđivanja iznosa tarifnih stavki za javnu uslugu opskrbe plinom i zajamčenu opskrbu, iz kojega proizlazi da će cijenu plina praktički određivati Vlada. U prijedlogu, naime, piše da se trošak nabave plina za razdoblje za koje je Vlada RH donijela posebne propise s ciljem otklanjanja poremećaja na domaćem tržištu energije, određuje sukladno odredbama tih propisa. Trošak nabave plina odražava cijenu plina na referentnom plinskom tržištu i predstavlja veleprodajnu komponentu u strukturi krajnje cijene opskrbe plinom. Sadašnja cijena je 41 euro po megavatsatu, a ta bi cijena trebala ostati do kraja ožujka 2024.

Možda ste propustili...

NAKNADE ZA PROVEDBU PARLAMENTARNIH IZBORA

Povjerenstvima 3,1 milijun eura

NEOVISNI KANDIDAT NA LISTI HRVATSKOG BILA U 11. IZBORNOJ JEDINICI

Tolj: Obnoviti Herceg-Bosnu

TRAŽI SE I ISPRIKA ZBOG POVREDE KODEKSA

Etičko povjerenstvo naložilo uklanjanje DP-ovog plakata

Najčitanije iz rubrike