TvObzor
RAZGOVOR: VINKO ĆEMERAŠ

Tek sam zakoračio u autorski svijet i želja je da u tome što bolje napredujem
Objavljeno 10. ožujka, 2023.
Aktivno radim na stvaranju pjesama za novi album. Teško da prođe jedan dan da ne mislim o imenu albuma ili ideji za novu pjesmu

Nakon kratke pauze vrijeme je za novu poslasticu Vinka Ćemeraša i njegova benda Talvi Tuuli. Hvaljeni čapljinski glazbenik, nakon dobivanja Porina za najbolji album rock-glazbe, “Na putu”, i brojnih drugih nagrada svoju je glazbu povjerio u ruke Dallas Recordsu. Pobjednik posljednje sezone “The Voicea”, osim što marljivo radi i svira s Talvi Tuuli, priprema i drugi studijski album, na kojemu će se naći i novi singl “Vrijeme”. Kao i na posljednjem objavljenom singlu, “Krijesnice”, Vinko i ovaj put stavlja svoj autorski pečat potpisujući glazbu i tekst, za producentskim pultom našao se Srđan Sekulović Skansi, koji osim produkcije potpisuje i aranžman zajedno s Talvi Tuuli. Kadrove pratećeg videospota snimio je i režirao Filip Gržinčić, koji je tekst pjesme sjajno pretočio u njezin vizualni identitet. U spotu glumi i Kaja Šišmanović, talentirana redateljica i glumica, koju smo imali priliku vidjeti u brojnim zanimljivim projektima, među kojima je i uloga u seriji “Crno-bijeli svijet”. U nastavku vam donosimo kraći razgovor s talentiranim Vinkom.

 



Pozdrav, Vinko! Publici si predstavio novi singl “Vrijeme”, kojim nastavljaš svoj kantautorski put. O čemu je pjesma, što te je inspiriralo da ju napišeš?



- Pozdrav! Pjesma govori o osobama koje dugo drže u sebi stvari koje ih tište. I naposljetku, kad se otvore bliskoj osobi, sve te tamne strane unutar njih padaju i postaju slobodni. Imao sam, srećom, takvu scenu i stavio je na papir. I nadam se da će pjesma izazvati pozitivnu energiju u ljudi koji je poslušaju, jer je i nastala iz takve.

Vrijeme modernih tehnologija naložilo nam je i nove trendove, pa tako videospotovi nose 50 posto glazbene industrije. Koliko ti pridaješ važnosti videospotu?



- Jako puno, uvijek kada čujem neku novu stvar, poželim odmah otići na YouTube i pogledati spot. Tako možemo vidjeti i slike koje je autor zamišljao dok je stvarao pjesmu te se pojave emocije koje audiozapis sakrije. Znamo da je čar pjesme što je svatko može zamisliti na svoj način, ali spot dadne jasnu poantu autora. Sumnjam da će spotovi, bez obzira na napredak tehnologije u budućnosti, izgubiti na važnosti.

Najozbiljnija nagrada


Ovo ti je prva videosuradnja s Filipom Gržinčićem, no posebno iznenađuje suradnja s Kajom Šišmanović. Kako je izgledao set?



- Ovo je bila suradnja s jako iskusnim ljudima. Sretan sam jer sam imao prvu videosuradnju s Filipom, on i Slađana u duetu su čudo. S Kajom smo dobili sve što smo zamišljali, fantastična je kao osoba i kao glumica. Prije sam čekao da snimanje spota što prije završi, ali na ovom snimanju bilo je toliko zabavno da mi je bilo krivo kad je završilo. (smijeh) Nadam se da će se to uživanje preliti i na snimanje idućih spotova. I uza sve to dobijemo svjetske plesače Alena, Petru, Jelenu i Lanu, koji su upotpunili spot. Volio bih da se jednom i na pozornici sastanemo, ovim putem im svima od srca hvala.


Posljednji si pobjednik “The Voicea”. Otežava li ti ta titula gradnju karijere ili zbog toga sve ide lakše? Postavio si letvicu visoko - uspijevaš li ispuniti kako svoja tako i očekivanja publike?



- Lakše je na samom početku jer dobiješ jako puno pažnje, koju treba iskoristiti. Pa ne gledam na to da sam si postavio visoko letvicu. Gledam na to, trenutno, da krećem u autorski svijet glazbe i da sam uzbuđen oko reakcija, kako svojih tako i reakcija publike. Ukratko, većinom sam sam sebi veliki kritičar, pa možda publici uzimam posao. Nemojte zamjerit. (smijeh)

Osvojio si Porina za najbolji album rock-glazbe 2021. godine. Gdje držiš kipić, koliko ti on znači?



- Trenutno je na vrhu vitrine u dnevnoj, ali možda bih ga trebao spustiti, dosta je težak, pa bi u slučaju pada mogao nanijeti dobru štetu. (smijeh) Svaka nagrada znači, ali nije najvažnija. Porin ima povijest, ime i definitivno je smatram najozbiljnijom nagradom. Također, nakon drugog albuma gdje se predstavljam kao kantautor pretpostavljam da će i svaka nagrada koja dođe, i ako dođe, biti od većeg značenja za mene.

Kad si na sceni, lakše dišeš jer je tvoj bend Talvi Tuuli uz tebe. Sudjeluje li on u stvaranju pjesama?



- Obično radimo na način da ja donesem pjesmu i onda skupa radimo na aranžmanu. Mislim da je to dosta važno jer razmjenjujemo ideje i mišljenja te svatko pridonese pjesmi na svoj način. U biti, tada postane bendovska pjesma. Cijelo vrijeme plasiram u javnost da smo bend, pa bi bila velika laž da me samo prate na nastupima. Dobra smo ekipa i uživamo u druženju i izvan glazbenih “obaveza”.

Bez kašnjenja


Suradnja s Petrom na pjesmi “Izgubiti neću dah” donijela je osim pohvala publike i struke i nagradu na Underwater Film Festivalu. Možeš li nam otkriti kako je došlo do toga?



- Natjecanje je dosta novo i održava se u Neumu. Prve godine bio sam u žiriju i tada je naš spot, koji je radila Mare Milin, osvojio nagradu za najbolju kameru. Kao član žirija nisam mogao glasati za nas, naravno. (smijeh) Jaka je konkurencija, iz cijelog svijeta pristižu prijave s videomaterijalima. Preporučujem svakome zaljubljeniku u morski svijet da snimi ono što misli da je zanimljivo i edukativno te da se prijavi ove godine.

Tvoja idealna vokalna suradnja bila bi sa...?



- Tek sam zakoračio u autorski svijet i želja je da u tome što bolje napredujem i zaslužim samo to pitanje, bez obzira na to tko bi bio autor. Ako nakon drugog albuma budem htio pisati i treći, to će biti za početak dobra suradnja. (smijeh) Osim sa sobom, idealna suradnja bila bi mi s Urbanom.


Kakvi su planovi tebe i benda za ovu godinu, ima li koncerata i nastupa na vidiku?



- Aktivno radim posljednjih pola godine na stvaranju pjesama za novi album. Teško da prođe jedan dan da ne mislim o imenu albuma ili samoj ideji za novu pjesmu. Nadam se da će iduće godine i izići, jer kakvim tempom trenutno stvaram, neće biti kašnjenja. Nama je plan da sviramo što više i na taj način promoviramo sve nove pjesme, koje će u određenom razmaku izlaziti tijekom godine.

S obzirom na to da su na setu novog spota bila iskusna profesionalna lica, poput Alena Sestarića, Lane Čleković, Jelene Đukanović i Petre Hajduk - plesačice koja je imala čast nastupati s najvećim svjetskim zvijezdama, poput Robbieja Williamsa, Due Lipe, Sama Smitha, Lady Gage, jesi li pokupio koji kvalitetan savjet?



- To je takva ekipa da mogu samo sjediti i upijati savjete jer je prošla puno toga, od našeg svijeta pa do “tuđeg”. Još nekoliko susreta s njima, možda i ja proplešem na nastupima. Ovdje se neću ni nasmijati, jer nisam se šalio, a nisam bio ni ironičan. Pa tko voli ironične ljude?
 
Razgovarao: Danijel MIKLIĆ
Možda ste propustili...

SATIRIČNA KOMEDIJA “IZA KULISA”

Jedinstven prikaz pandemije putem umjetnosti

PREMIJERNO PRIKAZIVANJE NA HTV1 POČINJE OD 15. TRAVNJA

Nova meksička serija “Senjorita ‘89”

VIASAT HISTORY: PREMIJERA DOKUMENTARCA “OTPOR: UZVRATILI SU”

Kako su se Židovi suprotstavili nacistima

Najčitanije iz rubrike