Dome slatki dome
DIZAJN: NAGLASITI DIJELOVE DJEČJE SOBE

Detalji mogu biti u živim bojama
Objavljeno 9. ožujka, 2023.
Potrebno je naći pravu mjeru boja i elemenata kako bi prostor bio ugodan

Kao i u svakom prostoru, prvi dojam je najvažniji - je li prostor ugodan, “vizualno tijesan”, kreativan ili dosadan... Kako biste izbjegli ovaj posljednji dojam, unesite boje u prostor dječje sobe. Preporučljive su dvije osnovne boje, a treća može biti u detaljima. U prostorima s puno boja birajte jednostavne oblike namještaja. Igra previše boja i oblika stvorit će vrlo nemiran ugođaj, koji nije poželjan u ovom prostoru.



Stilski izražaj sobe također je vrlo značajan. Ako se radi o elementima namještaja koji su vizualno dominantni, poput rustikalnog, svakako odaberite neutralne boje poput bijele, krem ili sive. Detalji mogu biti u živim bojama, jer će stvoriti upravo onakav dojam kakav dječje sobe trebaju imati - kreativan i zabavan. Dječja soba je prostor odmora, zabave, učenja i spavanja. Sa sigurnošću možemo reći kako ni jedna prostorija doma nije toliko višefunkcionalna kao ova. Stoga je potrebno pažljivo pristupiti uređenju ove sobe. Odmor zahtijeva zamračenje i mir, učenje prostor za rad, zabava tehnički kutak i slobodan prostor. Prostori prepuni detalja i živih boja bit će neugodni za učenje i odmor, a bezbojni i bez detalja - predosadni za zabavu.

U uređenju dječje sobe potrebno je naći pravu mjeru odnosa boja i elemenata kako bi prostor bio ugodan za sve namjene. To znači da pojedini dijelovi sobe trebaju biti naglašeni, a ostali prilagođeni, a ako se radi o izražajnom prostoru u cjelini, on mora biti stilski usklađen. Ako je soba minimalističkog stila, moguće je kombinirati mirne elemente s pojedinima koji će svojim dinamičnim oblikom privlačiti pažnju. To može biti radni stol poligonalnog ili organskog oblika ili neobična polica.

Za svu djecu nesklonu živim bojama ili onima nešto starijima preporučuje se upotreba zanimljivih uzoraka tkanina koji će s nekoliko detalja unijeti zanimljivost u prostor. Dovoljno je tapecirati radnu stolicu i ručkice namještaja u zanimljivu tkaninu neutralnih tonova, karirani uzorak i slično.

Izabela Galović Ninić, dipl. ing. arh.
Oslikane komode
Pažnju u prostoru privući će i površinska obrada elementa, neovisno o stilu. Ipak, prilikom igre frontama preporučuju se jednostavni oblici elemenata namještaja. Ormar s patchwork kombinacijom vrata, oslikane komode, velike fotografije ili natpisi na frontama ormara detalji su koji će dominirati u prostoru. Nemojte ih opteretiti s previše detalja jer će izgubiti svoj izražaj.

Možda ste propustili...

ČIST I ORGANIZIRAN

Dobra preglednost u hladnjaku

NARCISE CVATU SAMO JEDNOM U SEZONI

Idealan cvijet za početnike

Najčitanije iz rubrike