Dome slatki dome
VRT RADOVI U OŽUJKU

Za ukusan ljetni urod
Objavljeno 9. ožujka, 2023.
Salata voli hladnije vrijeme i često će sama niknuti u vrtu u rano proljeće, kao i rukola

Ožujak je idealno vrijeme za sijanje cvijeća. Mnoge izdržljive jednogodišnje biljke mogu se raspršiti izravno na otvorenom, a druge treba posijati i držati prekrivene. Ožujak je također idealan za sadnju pojedinih vrsta ukrasnog bilja, a posebno je pogodan za proljetnu sadnju ruža. Orezuje se voće i grmoliko bilje koje cvjeta tijekom ljeta. Tijekom ožujka, prije jačeg pupanja trajnica i grmlja, idealno je vrijeme za uklanjanje svih suhih ostataka biljaka. Možete početi sadnju rajčica u grijanom stakleniku ili se poslužite sunčanom prozorskom daskom, a u zemlju ih posadite kada prođe sva opasnost od mraza. Ožujak je posljednja prilika za sadnju mnogih golih voćaka, kao i vrijeme za sjetvu ili sadnju mnogih sorti bobičastog voća. Sjetva u rano proljeće rezultirat će ukusnijim ljetnim urodom.



Sezonsko cvijeće


Ovo je idealno razdoblje za zasnivanje rasada sezonskog povrća (brokula, kelj pupčar, kupus, cvjetača, rajčica, krastavci, paprika, patlidžan, dinja, lubenica), čije se sjeme može pronaći u poljoprivrednim ljekarnama. Za rasad je potrebno pripremiti sandučiće (ili stare gajbice) s mješavinom zemlje i pijeska, rasporediti sjeme i blago ga nabiti u zemlju, zaliti i ostaviti na osunčanom i toplom mestu do isklijavanja. Tako pripremljeni sandučići mogu se ostaviti u grijanom plasteniku ili stakleniku već početkom mjeseca, a ako nema grijanja, u drugoj polovini mjeseca. Sandučići se, alternativno, mogu prekriti i nekim staklenim ili plastičnim zvonom, ili čak prozirnom folijom ili celofanom, kako bi se osigurala što veća vlažnost i toplina, radi boljeg klijanja. Ne zaboravite na često prozračivanje, kako biljčice ne bi istrunule.

Ožujak je idealan za orezivanje. Žive ograde u ovom se razdoblju mogu strukturno oblikovati ili popraviti. Ako je sklop grana u središnjem dijelu žive ograde pregust, može se prorijediti. Uklonite grane koje su višak a koje rastu prema unutrašnjosti, kao i suhe i oštećene grane.

U zatvorenom se siju paprika, feferoni i patlidžani, peruanske jagode te celer i tikve. Možete posijati i dio trajnica i cvijeća koje duže raste kako bi što prije počelo cvasti. Peršin ne treba toplo tlo za nicanje, a niče čak i do 30 dana. Stoga njega možete sijati u ožujku, ali ne zaboravite na moguće hladne proljetne kiše, koje mogu nabiti tlo koje ste prije fino obradili i zasijali. Stoga je bolje posijati ga u posudu i držati na terasi.

Špinat i grašak


Špinat odlično uspijeva u hladnije doba godine i podnosi manje minuse, za ranu berbu možete ga posijati u rano proljeće. Salata voli hladnije vrijeme i često sama niče u rano proljeće, kao i rukola. Grašak je jedna od kultura koja također voli hladnije vrijeme i njega se može posijati u ožujku na otvoreno. Ako sijete rani grašak, prve plodove ubirete već za nekih sedam tjedana. Ako niste posijali bob u veljači, još ga stignete posijati u ožujku. Proljetni češnjak i luk sade se rano, tako da je ožujak idealno vrijeme za njihovu sadnju, ako to vrijeme dopušta. Rotkvice najbolje uspijevaju u hladnije doba godine i podnose blaže mrazove, pa i njih možete posijati. Od sredine ožujka nadalje možete posijati i krumpir, ali nećete zakasniti ni ako to odgodite za travanj.
Jasminka Knežević
Vrijeme je za kompost
Sada je dobro vrijeme da počnete pravljenje komposta. Kompostiranje je savršen način za recikliranje sveg biljnog otpada, kao i određenog smeća iz kuće. Za uzvrat dobijate idalno gnojivo za vaše povrće i ukrasni vrt.

Oblikovanje
Žive ograde u ovom se razdoblju mogu strukturno oblikovati ili popraviti. Ako je sklop grana u središnjem dijelu žive ograde pregust, može se prorijediti. Uklonite grane koje su višak a koje rastu prema unutrašnjosti, kao i suhe i oštećene grane.

Čišćenje
Ako još niste, pokupite sve biljne ostatke iz povrtnjaka i složite ih u novu kompostnu hrpu. Zreli kompost izvadite iz sanduka pa ga utrošite za površinsku gnojidbu povrtnjaka, voćnjaka, cvjetnjaka i ukrasnoga grmlja.

Možda ste propustili...

ČIST I ORGANIZIRAN

Dobra preglednost u hladnjaku

SADNJABOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

Najčitanije iz rubrike