Sport
JEDAN TERET RIJEŠEN, ODMAH STIGAO DRUGI

Nismo sretni, ali samo da završimo stadion, pa neće biti takvih problema
Objavljeno 6. ožujka, 2023.

Mađarska proživljava ekonomsku krizu, kažu tamošnji ekonomisti, najveću od one velike međunarodne financijske krize 2008./2009. kada je država zamalo bankrotirala. Hrvate uglavnom ne zanimaju puno brige Viktora Orbana, preživio je on mnoge krize koje su ugrožavale njegovu moć i iz svake je izišao jednako jak (ako ne i jači), ali kako su oči navijača Osijeka već neko vrijeme uprte i u Budimpeštu, ljudi u našem kraju ipak vode računa oko toga što se događa u Orbanovu dvorištu. Točnije, u dvorištu njegova bliskog prijatelja i suradnika Lorinca Meszarosa, jer nam je on kao vlasnik NK-a Osijek važniji od premijera susjedne države. Opet, teško je biti pametan i razlučiti tko nam je u toj priči zapravo važniji, jer ako je u krizi Orban, onda je i Meszaros.



Nakon zimske rasprodaje u kojoj je Osijek prodao gotovo sve što vrijedi, u gradu na Dravi krenule su špekulacije: "Mađari su digli ruke od kluba ili Mađari se povlače, imaju previše svojih briga da bi se bavili nama gubitnicima." Iz Gradskog vrta takvi su navodi brzinom munje demantirani uz poruku kako nema riječi o krizi, samo se mijenja strategija kluba. Ima svakakvih klubova po svijetu, ali malo je onih koji teže dobrim rezultatima i nadaju se nekom trofeju, a strategiju kluba temelje na rasprodaji najboljih igrača. Koliko god se lamentiralo o strategiji, prenakrcanoj svlačionici, velikim izdatcima za plaće igrača koji taj veliki novac nisu zaslužili, Osijek je prodao i "obiteljsko blago" da bi se zakrpale neke rupe. Zato je otišao Beljo, zato više u svlačionici nema Ivušića, a ni Kleinheislera, koji nije mogao dobiti što je tražio. U Osijek tijekom zime nitko nije došao jer nije ni mogao. FIFA je u Gradski vrt stavila znak "zabrana kupovine" jer postojali su neki neplaćeni računi. Ovih dana napokon je riješen taj problem i Osijek je isplatio dugovanje LASK-u (za Čeberka), Alavesu (Mierez) i Sutjesci (Janjić), pa je FIFA bijelo-plavima skinula višemjesečnu zabranu registracije novih igrača, ali tu nije kraj problema. FIFA je skinula suspenziju, ali sad se Osijeku na leđa natovarila UEFA i stavila klub pod poseban financijski nadzor do ljeta 2025. To znači da će Osječani morati biti posebno uredni platiše jer bi, u suprotnom, mogli snositi ozbiljne posljedice. Recimo, neigranje u Europi.

- Nismo sretni zbog situacije u kojoj smo se našli i što nas je UEFA stavila pod financijski nadzor, ali činjenica je da u prošlosti neke svoje financijske obveze, zbog velikih ulaganja u prvu momčad i značajnog povećanja troškova izgradnje stadiona, nismo podmirili na vrijeme. Bili smo u stalnoj komunikaciji s UEFA-om, znali koje su opasnosti i, što je najvažnije, podmirenjem svojih obveza izbjegli smo zabranu nastupa u europskim natjecanjima. Kako se u budućnosti ne bi ponavljale takve ili slične situacije, ove zime krenuli smo u racionalizaciju troškova, podmirili dugove koje smo imali prema drugim klubovima i skinuli FIFA-inu suspenziju. Činjenica da nas je UEFA stavila pod financijski nadzor nas ne veseli, ali vjerujemo da smanjenjem troškova te završetkom kapitalnog projekta kao što je stadion u budućnosti nećemo imati ovakve ili slične probleme - objavio je NK Osijek.

Od dolaska mađarskih investitora NK Osijek je u javnosti imao imidž kluba koji nema problema s financijama, a onda je prije tri mjeseca stigla suspenzija FIFA-e, pa je krenula rasprodaja igrača i postalo je jasno da situacija nije baš tako idilična. Na novi stadion otišlo je više novca nego što je prvotno planirano, dovršetak radova na Pampasu apsolutni je prioritet i dokle god on ne bude gotov, u Gradskom vrtu će se ponavljati riječ - racionalizacija. I. Liović
UEFA SE NAMIRILA IZ NAGRADNOG FONDA
Osijek je dobio kaznu od ukupno 600 tisuća eura (450.000 + 150.000), ali ju ne mora platiti. Zapravo, kazna je već plaćena. Kako? Vrlo jednostavno. Kazna odgovara prihodima UEFA-e koje je klub zaradio sudjelovanjem u Konferencijskoj ligi 2022./23. Tako u Gradski vrt neće stići novac koji pripada klubu iz nagradnog fonda UEFA-e za europski nastup ove sezone, koji je za Osijek bio razočaravajući. Podsjetimo, bijelo-plavi su prošlog ljeta svoj europski put završili odmah na prvoj prepreci protiv kazahstanskog Kizilžara.

Najčitanije iz rubrike