Ekonomija
OČEKUJE SE JOŠ VIŠE IZAZOVA I PROMJENA U NAŠOJ SVAKODNEVICI

Energetska je učinkovitost svojevrsni novi izvor energije
Objavljeno 4. ožujka, 2023.
Razvijaju se tehnologije dobivanja energije od vode, vjetra i biomase

Svjetskim danom očuvanja energije želi se potaknuti shvaćanje i rješavanje problema neučinkovitoga korištenja energije, a obilježava se 5. ožujka, na dan kad je donesena odluka o rješavanju energetske krize i nalaženju mogućih rješenja. I dok se 1998. godine na taj dan prvi put među svjetskim stručnjacima postavilo pitanje energetske krize, četvrt stoljeća poslije svjedoci smo puno kompleksnije problematike klimatskih promjena.



Energetska učinkovitost podrazumijeva učinkovitu uporabu energije u svim sektorima krajnje potrošnje energije. Energetski savjesno ponašanje bitan je alat u borbi protiv klimatskih promjena i poticanju razvoja održivih društava. Učinkovito korištenje energije u interesu je Republike Hrvatske i dio je naše energetske politike.

Dvije su vrste izvora energije: obnovljivi i neobnovljivi.

Ugljen, naftu i prirodni plin ubrajamo u neobnovljive izvore energije. Nazivamo ih fosilna goriva jer su nastali od fosila. Fosili su ostatci izumrlih organizama. U neobnovljive izvore energije ubrajamo i nuklearnu, ili atomsku, energiju. Nakon uporabe nuklearno je gorivo izuzetno radioaktivno i potrebno ga je skladištiti nekoliko desetaka godina (najradioaktivnije i više stotina godina) u sigurnim betonskim bazenima ili podzemnim bunkerima.

Obnovljivi su izvori energije oni koji se neprestano obnavljaju prirodnim procesima. To su Sunčeva energija, energija vjetra, energija vode, energija biomase, geotermalna energija i biodizel. Prednost je njihova korištenja znatno manji štetni utjecaj na okoliš od fosilnih goriva. Njihovom se uporabom u okoliš ne ispuštaju opasni i štetni plinovi. Zbog spoznaje da će se zalihe neobnovljivih izvora energije iscrpiti, sve se više razvijaju tehnologije dobivanja energije od obnovljivih izvora kao što su voda, vjetar i biomasa.

Republika Hrvatska se, kao članica Europske unije, obvezala na prihvaćanje europskoga klimatsko-energetskog paketa koji podrazumijeva i Direktivu 2009/28/EZ o poticanju uporabe energije iz obnovljivih izvora.

Energetska učinkovitost već je godinama prepoznata kao svojevrsni novi izvor energije, a pokrenute investicije i inovacije u tom području ujedno su i novi zamašnjak gospodarstva, koje sve više postaje odgovorno i "zeleno". U idućih 30 godina očekuje se još više izazova i brzih promjena u našoj svakodnevici i poslovanju kako bismo dosegnuli okolišne i energetske ciljeve. Naravno, pretpostavka za sve to je informiranost i educiranost građana, koji također sve više prepoznaju važnost energetske učinkovitosti, kao i koristi od projekata energetske obnove, korištenja obnovljivih izvora energije ili, primjerice, e-mobilnosti.

Dario Kuštro
Četvrt stoljeća poslije svjedoci smo puno kompleksnije problematike klimatskih promjena

Možda ste propustili...

I NA MJESEČNOJ I NA GODIŠNJOJ RAZINI

Broj zaposlenih u industriji je pao

Najčitanije iz rubrike