Regija
EKONOMSKO DVORIŠTE 810.000 KN

Nakon osam godina prodaje Klinovac je kupilo osječko “Žito”
Objavljeno 3. ožujka, 2023.
Istaknuta početna cijena za tu nekretninu, dio stečajne mase splitske Credo banke, iznosila je 741.910 kuna
ĐAKOVO



Nakon osam godina prodaje, počevši od 2014., i maratonskog dražbovanja, koje je prošlo više od dvadeset krugova, prodano je ekonomsko dvorište Klinovac na ulazu u krug đakovačkog silosa.



Potvrdila nam je to stečajna upraviteljica splitske Credo banke Ankica Čenić, a dio čije je stečajne mase Klinovac do svoje prodaje bio.

- Ekonomsko je dvorište prodano Žitu Osijek - kaže Čenić o nedavnoj prodaji dijela stečajne imovine Credo banke, koja je tom đakovačkom nekretninom ovladala na ime razlučnih prava nad sada već bivšom "Đakovštinom" d.d., u vrijeme njezina stečaja s početka 2010-ih, ali je ta splitska banka i sama poslije, 2012. godine, otišla u stečaj.

Za ekonomsko je dvorište na dražbi postignuta cijena od 810.000 kuna, a istaknuta početna cijena bila je 741.910,23 kune. Interes za Klinovac iskazala su dva ponuđača: uz osječko Žito i tvrtka iz Orahovice, no osječko Žito - koje je na početku 2010-ih, u stečaju "Đakovštine" d.d., postalo i vlasnikom silosa, mlina, kao i (većine) drugih pogona propale đakovačke tvrtke iz područja mlinsko-pekarske industrije - ponudilo je višu cijenu.

Iako se logičnim nametalo da nekretninu Klinovac – u naravi s parkingom, travnjakom, portirnicom i sl. gotovo podno silosa - banka spoji s drugom imovinom koja joj je pripala kao razlučnom vjerovniku, a koja bi se zbog svoje atraktivnosti, namjene lakše prodala, Splićani su Klinovac bili odlučili prodavati kao zasebnu imovinu. U početku je novi vlasnik silosa, Žito, bio zainteresiran da ju kupi i tako vlasnički "očisti" i prostor ispred rampe na ulazu u krug đakovačkog silosa, no zbog izostanka željenog dogovora Osječani su tada od Klinovca odustali.

Credo banka 2012. završava u stečaju, Klinovac ulazi u njezinu stečajnu masu i 2014. godine počinje dugogodišnja, maratonska prodaja. Na prvoj dražbi vrijednost toj nekretnini, površine veće o 13.400 četvornih metara, bila je čak 5,52 milijuna kuna, a iz dražbe u dražbu ona je smanjivana, te je u posljednjem tromjesečju prošle godine iznosila 741.910 kuna istaknute početne cijene, a što je gotovo sedmina cijene s prve dražbe Klinovca, održane još 2014. godine.

Inače, tijekom dražbovanja, kako bi se lakše prodalo, za ekonomsko je dvorište Klinovac predlagana i parcelacija, no odbor vjerovnika Credo banke nije prihvatio to kao "poguranac" za bržu prodaju đakovačke nekretnine.

U početno pravom moru nekretnina iz stečajne mase Credo banke ovo je bila jedina đakovačka nekretnina, a ostale su bile (gotovo) po cijeloj Hrvatskoj, od Hrvatskog zagorja pa sve do otoka na jugu. Uz nepokretnu imovinu stečaj ove splitske banke obuhvatio je i pokretnine poput umjetničkih slika, dionica i dr.

Suzana Župan
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike