Tehno
GAME BOY NINTENDO SWITCH ONLINE

Instant-povratak u neka davna vremena
Objavljeno 3. ožujka, 2023.
Nintendo je proširio Switch Online pretplate s igrama za Game Boy i Game Boy Advance. Isprobali smo ih i – ostali oduševljeni

Nintendo je svoje korisnike već naviknuo na dolazak nekih starijih igara na noviju konzolu. Ova je praksa oduvijek bila jedan od zaštitnih znakova Nintenda, a omogućila je svima uživanje u nekim od kultnih igara. Podsjetimo, igre poput Donkey Kong Country Tropical Freeze, New Super Mario Bros. U Deluxe ili Super Mario 3D World originalno su izišle za prošlu generaciju Nintend konzole, Wii U, no svoj su put pronašle i na Nintendo Switch. Ipak, s Nintendo Switch Online uslugom Nintedno je otišao korak dalje i ponudio mnoštvo retroigara koje je moguće igrati kroz emulatore originalnih konzola za istovjetan izgled i osjećaj.



Besplatna proba


Prije nešto više od godinu dana objavili smo naš osvrt na Nintendo Switch Online uslugu. Povod tada bio je dolazak emulatora konzola NES i SNES u osnovnoj pretplati, te Nintendo N64 i Sega Genesis emulatora kao dio Switch Online + Expansion Pack pretplate. Svakako pročitajte naš tadašnji osvrt. No, ukratko za one koji još nisu upoznati, Nintendo Switch Online moguće je i besplatno probati na sedam dana, a nakon toga su vam raspolaganju opcije pretplatne na jedan, tri ili 12 mjeseci. Naknade redom iznose 4, 8 i 20 eura. Osim individualne pretplate tu je i obiteljski model. On je namijenjen kućanstvima koja imaju više od jedne Nintendo Switch konzole, pa ako se recimo igrate vi na jednoj konzoli i jednom računu, a djeca na drugom, praktično je aktivirati obiteljski paket po cijeni od samo 35 eura godišnje. Za one koji žele još više od svoje pretplate, tu je i prošireni paket Nintendo Switch Online + Expansion Pack, koji je dostupan kao individualni uz 40 eura naknade, odnosno obiteljski uz 70 eura naknade. Od svog predstavljanja, ova se usluga svako toliko proširivala novim igrama za emulatore retrokonzola, a posljednja nadogradnja donijela je i dvije kultne prijenosne konzole na Nintendo Switch: Game Boy i Game Boy Advance.

Ako ste kao i autor ovih redaka odrasli uz sate i sate igranja na originalnoj prijenosnoj konzoli Game Boy, onda ste sigurno već preplaćeni na Nintendo Switch Online. Instant-povratak u neka davna sjetna vremena bit će zagarantiran. No, čak i ako ste propustili eru kultnih Game Boy konzola, ova mogućnost igranja nekih od naslova koji su obilježili razvoj gaming industrije svakako je prilika koja se ne odbija. Imati tako mogućnost igranja Game Boy i Game Boy Advance igara na prijenosnoj Nintendo Switch konzoli doima se poput imanja ultimativne retromašine. Originalne Game Boy igre dostupne su u osnovnoj pretplati, dok je za Game Boy Advance igre nužna proširena pretplata. Trenutačno su dostupne igre kao što su Tetris, Super Mario Land 2: 6 Golden Coins, The Legend of Zelda: Link‘s Awakening DX, Gargoyle‘s Quest, Game & Watch Gallery 3, Alonme in the Dark: The New Nightmare, Metroid II: Return of Samus, Wario Land 3, i Kirby‘s Dream Land.

Retroigre



Što se tiče Advance verzije, tu su naslovi poput: Super Mario Advance 4: Super Mario Bros. 3, WarioWare Inc.: Mega MicroGames, Kuru Kuru Kuruin, Mario Kart: Super Circuit, Mario & Luigi: Superstar Saga, i The Legend of Zelda: The Minish Cap. Poslovično za Nintendo, sami emulatori su, kao i kod već dostupnih konzola, odrađeni vrhunski. Doživljaj koji igre nude nevjerojatno dobro su nalik na igranje na originalnim konzolama. U postavkama je dodatno moguće odabrati izvedbu, primjerice kod Game Boy igara tu su originalna, Pocket ili Color izvedba Game Boy konzole, te veličina ekrana. Moj instant-povratak u prošlost bilo je igranje Super Mario Land 2: 6 Golden Coins i kroz The Legend of Zelda: Link‘s Awakening, igre koje još uvijek imam, kao i sam Game Boy. Naravno, i same igre za Game Boy Advance konzolu jednako oduševljavaju. Je li Nintendo Switch kroz svoju NSO pretplatu postao ultimativna retromašina? Po nama to svakako je, a pologa za to svakako ima kroz već šest dostupnih emulatora i velikog broja igara. Podsjetimo, na Switchu je moguće igrati igre s konzola: Nintendo Entertainment System, Super Nintendo Entertainment System, Game Boy, Nintendo 64, Game Boy Advance te SEGA Genesis. Tražite li rješenje za igranje retroigara, i to u prijenosnom formatu kakav nudi Switch - naša je preporuka tu.

Marin Režić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike