Dome slatki dome
KUĆNI LJUBIMCI

Redovito četkanje održava dlaku čistom
Objavljeno 2. ožujka, 2023.
Ako se pas vrati mokar iz šetnje, važno ga je dobro osušiti kako bi ga se ugrijalo i spriječio eventualni nastanak infekcija

Iako psi imaju krzno koje ih štiti od hladnoće, nisu svi jednako izdržljivi na niskim temperaturama. Nekim psima je potrebna dodatna zaštita. Većina pasa sasvim dobro podnosi temperature do oko 7 °C, ali podnošljivost hladnoće ovisi o veličini i starosti psa te njegovom krznu. Neki od znakova da je psu hladno uključuju drhtanje, cvilež, hladne uši, podvučeni rep. Psi se mogu i prehladiti na hladnoći, a prehladu možete primijetiti po kihanju i suznim očima. Psi koji trebaju posebnu zaštitu od hladnoće su kratkodlaki, mali psi, štenad i stariji psi. Za ove pse preporučuje se pseća jaknica ili džemperić. Ako se pas vrati mokar iz šetnje, važno ga je dobro osušiti kako bi ga se ugrijalo i kako bi se spriječio nastanak infekcija. Ako je psu hladno i u kući, pokrijte ga dekicom, ali bez da ga umotate u nju, kako bi se mogao izvući ako mu postane vruće.



Kao što ni vama ne bi bilo ugodno šetati dok se smrzavate, tako ni psu nije ugodno dugo stajati na hladnoći. Hladnoća može biti opasna za zdravlje psa, pa je važno osigurati adekvatnu zaštitu za ljubimca. Zima donosi i neke probleme, primjerice, prehlade, viroze i gripu, koji ne zaobilaze ni naše kućne ljubimce. Mačke često obolijevaju od virusnog rinotraheitisa, tj. upale gornjih dišnih puteva, popraćenog suzenjem očiju, upalama sinusa i grla, te životinje manje jedu, potištene su i imaju sve simptome bolesnog stanja. Psi u ovo vrijeme najčešće "pokupe" virusni bronhitis, popraćen jakim kašljem, odbijanjem hrane i šetnje. Ako se ne započne pravodobno liječiti, može doći do kroničnog bronhitisa ili upale pluća. Protiv te bolesti postoji cjepivo, i to ujedno protiv pet najčešćih virusnih bolesti pasa. Vlaga i hladnoća nisu sami po sebi uzrok bolesti, ali oslabljuju obrambeni sustav organizma. Kupate li psa zimi, pobrinite se da ga dobro osušite ručnikom ili sušilom na niskoj temperaturi. Održavajte dlaku u dobrom stanju, jer dobro raščešljana i čista dlaka osigurava bolju izolaciju. Redovito četkanje ne samo što održava dlaku čistom nego i poboljšava cirkulaciju – što je posebno korisno za starije pse.

Marga Domes-Čamagajevac, dr.vet.med

(Veterinarska ambulanta Vet-Pet )

Zaštita od krpelja
Kućne ljubimce koji borave u prirodi treba obvezno zaštiti od buha i krpelja aplikacijom ampulica, prskanjem sprejevima, stavljanjem ogrlica ili najnovijim preparatima u obliku tablete, koju psi vrlo rado pojedu. Prednost tablete je što pas može pokisnuti, ići u vodu, a da se učinak tablete ne smanjuje. Krpelji se hrane krvlju domaćina i pri tome unose uzročnika bolesti u krv, dolazi do raspadanja crvenih krvnih zrnaca, što se manifestira anemijom, povišenom tjelesnom temperaturom i pojavom krvi u mokraći. Stanje je ozbiljno te treba odmah otići do veterinara.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike