Dome slatki dome
SUVREMENA, PATULJASTA, DIVLJA, STARINSKA, GRMOLIKA...

Ruža je savršena za ukrasni vrt
Objavljeno 2. ožujka, 2023.
Postoji više od 25.000 vrsta ruža različitih boja, mirisa i oblika. Ruža u kitici, suvremena, patuljasta, divlja, starinska, grmolika, penjačica, stablašica... Kod orezivanja suvremenih ruža (može se koristiti za velikocvjetne ruže, čajevke, floribunde, ruže patio i minijaturne ruže) najprije odstranite sve odumrle grane što bliže zemlji. Odstranite sve stabljike koje rastu prema sredini grma kako biste osigurali više zraka. Prikratite sve pretanke izdanke do zemlje, jer oni nikada neće dobro cvasti. Odstranite sve stare i debele stabljike i odumrle čvorove te koristite velike škare s dugim ručkama, ako je to potrebno. Prikratite preostale zdrave izdanke na visinu od 20 - 30 cm jer cvjetove formiraju na mladim izdancima. Kod grmolikih ruža (može se koristiti za engleske, starinske, divlje i parkovne ruže) najprije odstranite sve odumrle grane, tanke zamršene izboje, tanke vretenaste izboje te ostavite tri do sedam stabljika. Odrežite postrane izboje tako da svaki na sebi ima po dva spavajuća pupa. Prikratite izboje na 40 do 60 cm visine, odnosno prikratite ih na jednu trećinu.

Penjačice se orezuju suzdržano, i to tako da ostavite okomite izboje koliko je god moguće netaknute, a izboje sa strane skratite na tri spavajuća pupa. Njegujte svake godine brzorastuće izboje koji niknu, jer stari glavni izboji kada odrvene proizvode manje cvjetova. Ako predugo čekate s odstranjivanjem starih grana, one će odrvenjeti i neće moći proizvoditi nove izboje. Zapamtite da najljepše cvjetaju izboji stari dvije godine. Prva uzgojena ruža potječe iz davne 1867. godine, a vrste ruža koje su postojale prije tih godina danas definiramo kao stare vrste ruža. S vremenom, kako je uzgoj kultiviranih vrsta uznapredovao, stare su vrste padale u zaborav, a neke su i izumrle. Danas je ponovno poraslo zanimanje za uzgoj starih vrsta, jer su one mnogo otpornije na vremenske neprilike.

Nekada se za gnojidbu ruža koristio samo stajski gnoj. On se stavljao uglavnom u podnožje grma u jesen kako bi pritom i štitio korijenje od mraza. Kako se raspadao tako su snijeg i kiša ispirali hranjive tvari u tlo do korijenja. Ruže možete gnojiti stajskim gnojivom, ali pazite da koristite samo suho gnojivo, jer svježe sadrži mnogo amonijaka koji može izazvati palež listova. Posljednje dohranjivanje mora se obaviti krajem lipnja, a prvo možete napraviti u studenome. Danas u trgovinama možete nabaviti mineralna gnojiva s malim postotkom dušika, ali s visokim postotkom fosfora i kalija koji potiču bogati cvat. Mineralna gnojiva dodajte dva puta godišnje - u ožujku i u lipnju. J.Kn.
Ruže možete gnojiti stajskim gnojivom, ali pazite da koristite samo suho gnojivo

Mineralna gnojiva dodajte dva puta godišnje - u ožujku i u lipnju

Možda ste propustili...

NARCISE CVATU SAMO JEDNOM U SEZONI

Idealan cvijet za početnike

ISKORISTITE VREĆICE OD ČAJA

Štite i hrane biljke

VRT : SADNJA BOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

Najčitanije iz rubrike