Svijet
SUDARILI SU SE PUTNIČKI I TERETNI VLAK

U sudaru vlakova u Grčkoj najmanje 36 mrtvih, među poginulima najviše mladih
Objavljeno 1. ožujka, 2023.

 Broj poginulih u srijedu u sudaru putničkog i teretnog vlaka u Grčkoj i dalje je 36, no dužnosnici vjeruju kako će on rasti, te naglašavaju da je među žrtvama najviše mladih.

U toj najsmrtonosnijoj željezničkoj nesreći u povijesti zemlje, u izravnom sudaru dvaju vlakova, cijeli vagoni izbačeni su s tračnica.

Poginulo je najmanje 36 ljudi, a još nekoliko desetaka je ozlijeđeno u samoj nesreći i požaru koji je uslijedio. Dužnosnici očekuju da će broj žrtava i dalje rasti.

Zbog nesreće je uhićen šef željezničke postaje, a istražitelji pokušavaju utvrditi zašto su vlakovi bili na istom kolosijeku.

Vatrogasne službe ranije su objavile da je hospitalizirano 66 ljudi, od kojih je šestero bilo na intenzivnoj njezi. Do nesreće je došlo prilikom izlaska putničkog vlaka iz tunela.

Spasioci i dalje pretražuju mjesto sudara, a dizalice uklanjaju putničke vagone koji su iskočili iz tračnica. Diljem Grčke su zbog nesreće zastave spuštene na pola koplja, a vlada je proglasila tri dana nacionalne žalosti. Zastave su spuštene i na europskim institucijama u Bruxellesu.

Vjeruje se kako među žrtvama ima mnogo studenata koji su se vraćali nakon produženog vikenda. Šef bolnice u Larisi Apostolos Komnos rekao je da su većina poginulih dvadesetogodišnjaci.

"To je nezamisliva tragedija. Naše su misli danas s rodbinom žrtava", rekao je grčki premijer Kirijakos Micotakis na mjestu nesreće.

Šef lokalne postaje zadužen za signalizaciju uhićen je i optužen za ubojstva iz nemara i nanošenje teških tjelesnih ozljeda, rekao je policijski dužnosnik.

Optuženi 59-godišnjak odbacio je bilo kakvu odgovornost za nesreću, pripisujući je mogućem tehničkom kvaru, otkrile su vlasti.

Janis Dicas, čelnik sindikata grčkih željezničara, rekao je televiziji Skai da automatska signalizacija na mjestu nesreće nije radila.

Do nesreće je došlo kada je putnički vlak, koji je iz Atene putovao prema Solunu, izlazio iz tunela u blizini grada Larise.

Putnički vlak je prevozio 342 putnika i 10 članova posade, a u teretnom vlaku su bila dva člana posade.

(Hina)

Najčitanije iz rubrike