Crna kronika
DVOSTRUKO UBOJSTVO

Čizmok osuđen na 34, Handanović na 21 godinu zatvora
Objavljeno 23. veljače, 2023.
Čizmok se nije pojavio na izricanju presude, a Handanović je u zatvoru zbog druge presude

Davor Čizmok osuđen je na 34 godine zatvora zbog teškog ubojstva Pere Martića i njegove prijateljice Jadranke Modrić u nekadašnjem osječkom hotelu "Turist". Damir Handanović, zbog poticanja na ubojstvo Pere Martića, osuđen je na 21 godinu zatvora. To je već treća presuda zbog dvostrukog ubojstva koje se dogodilo 2004. godine.



Čizmok i Handanović na prvom su suđenju 2014. godine oslobođeni tih optužbi, a na drugom suđenju osuđeni su na ukupno 61 godinu zatvora. Čizmok na 40, a Handanović na 21 godinu. Kasnije je i tu presudu ukinuo Vrhovni sud. Sada je sudsko vijeće Županijskog suda u Osijeku, na čelu sa sutkinjom Azrom Salitrežić, zaključilo da je nedvojbeno utvrđeno da je Čizmok počinio dva teška ubojstva, te da ga je Handanović na to potaknuo. Sudsko vijeće svoju odluku temelji na iskazima svjedoka, prikupljenim dokazima te tajnom praćenju i prisluškivanju telefonskih razgovora okrivljenika.

Optužnicom se Handanovića teretilo da je nagovorio Čizmoka da ubije Peru Martića, vlasnika automat kluba "City", obećavši mu plaćanje neutvrđenog novčanog iznosa. Čizmok je u noći između 27. i 28. ožujka 2004. u hotelu "Turist" iz vatrenog oružja ispalio u Martića više hitaca i usmrtio ga, a kako se uz Martića zatekla i Jadranka Modrić, da bi prikrio svoj identitet, Čizmok je i nju usmrtio. I Čizmok i Handanović su cijelo vrijeme tvrdili da nisu krivi.

Na izricanju treće nepravomoćne presude u četvrtak nije se pojavio ni jedan okrivljenik. Handanović se od prije nalazi na izdržavanju zatvorske kazne u drugom postupku, dok Čizmok nije došao. U sudnici su već bili spremni pravosudni policajci odvesti ga u pritvor, s obzirom na to da je osuđen na dugotrajni zatvor. Za njim je raspisana tjeralica.

Obrana je šokirana presudom.

- Bio sam siguran da će po presudi Vrhovnog suda biti oslobođeni. Za sada ne želim komentirati ovu presudu, no svakako ćemo se žaliti - rekao nam je Dražen Srb, Handanovićev odvjetnik.

Vrhovni sud vratio je postupak na ponovno suđenje jer je smatrao da je sud previše vjerovao svjedoku Ivanu Vukoviću, na čijem se iskazu cijela optužnica i temelji. Vuković je na prvo suđenje doveden u lisicama jer je bio u zatvoru, na drugom suđenju nije se pojavio jer je tada već dvije godine bio u bijegu zbog prethodno počinjenih kaznenih djela, a na početku trećeg suđenja nije se pojavio jer je - pobjegao iz zatvora. Sudsko vijeće smatralo je u ovom trećem postupku Vukovićev iskaz posve dovoljan za osudu.

Sandra Lacić
U ISTRAZI ISPITANO VIŠE OD 550 LJUDI
Podsjetimo, Odjel za hladne slučajeve Ravnateljstva Ministarstva unutarnjih poslova povezao je Čizmoka i Handanovića s ubojstvima u hotelu "Turist" tek 2013. godine, i to kada je Vuković odlučio postati policijski pouzdanik. Vuković je taj status u međuvremenu izgubio i trenutačno se ne zna gdje je, nakon bijega iz zatvora. Prije toga, za vrijeme istrage koja je trajala devet i pol godina, policija je razgovarala s više od 550 ljudi i obavila 20.000 obavijesnih razgovora. Sve je rezultiralo uhićenjem Čizmoka i Handanovića, koji su tijekom istrage, podizanja optužnice te trajanja prvog postupka u istražnom zatvoru Osijek proveli 16 (Čizmok), odnosno 15 mjeseci (Handanović).

Možda ste propustili...

TEŠKA PROMETNA NESREĆA KOD JOSIPOVCA

Poginuo vozač u sudaru više vozila

JOŠ JEDNA ŽRTVA INTERNETSKIH PREVARANATA

"Dionice" ga koštale 10.000 eura

NOVE ŽRTVE KIBERNETIČKIH KRIMINALACA

Lažne SMS poruke stajale ih tisuća eura

Najčitanije iz rubrike