Tehno
RECENZIJA HUAWEI FREEBUDS 5I

Oduševljavaju naprednim ANC-om i odličnim zvukom
Objavljeno 24. veljače, 2023.
Slušalice su otporne prema standardu IP54, a simultano se mogu spajati s dva uređaja

Huawei je posljednjih godina stavio snažan naglasak na pametne nosive uređaje. Osim pametnih telefona, po kojima Huawei (možda) najviše prepoznajemo, sve više uz to ime vežemo i druge pametne uređaje. Tu su dakako pametni satovi, no, ako se nas pita, najviše poveznica s pametnim uređajima Huawei imamo na audioopremi. Konkretno, ovdje mislimo na potpuno bežične slušalice. Štoviše, ako nas pitate koje su najbolje potpuno bežične slušalice, uz uvjet da novac nije prepreka, bez previše razmišljanja reći ćemo Huawei Freebuds Pro 2, koje su nas izule iz cipela onim što nude. Ipak, za većinu koji žele odabrati bolje od prosjeka, ali uz razumnu cijenu, već godinama to su Huaweijevi modeli s nastavkom "i" u imenu. Aktualne Huawei FreeBuds 5i uspješno nastavljaju tu tradiciju donoseći izvanserijsku kvalitetu zvuka, napredan ANC i, naravno, prihvatljivu cijenu.



Poznato pakiranje


Slušalice Huawei FreeBuds 5i stigle su nam u bijeloj boji, a dostupne su još kao crne ili plave. Pakiranje, same slušalice i kutijica za spremanje, odnosno punjenje, dolazi u već dobro poznatoj formi. Kutijica za spremanje i punjenje ima finiš koji pod prstima podsjeća na kamen, a dojam je odličan, rekli bismo, premium. Kutijica prati taj opis "kamenčića", pa i izgledom podsjeća upravo na jedan, posebno u plavoj boji. Otvaranje pod silom opruge te jedna tipka za povezivanje i USB-C ulaz za punjenje - kratak je opis kutijice. U pakiranju osim slušalica stiže i USB-C kabel za punjenje. Već naprvu Huawei FreeBuds 5i djeluju obećavajuće. Same slušalice duguljastog su oblika s jednom plosnatom stranom, koja donosi mogućnost kontrole dodirom, odnosno klizanjem prsta. Slušalice savršeno leže u ušima, a dodatno dolaze još tri para silikonskih vrhova napravljenih za razne oblike ušiju. Huawei FreeBuds 5i podržavaju Bluetooth 5.2 standard i možete ih upariti bez dodatnog softvera s gotovo svim platformama. Međutim, da biste dobili pristup njihovim dodatnim značajkama, potrebna je aplikacija Huawei AI Life. Aplikacija je za Huawei korisnike dostupna u trgovini aplikacija AppGallery, a za iPhone, odnosno Android korisnike tu je App Store odnosno Google Play. Što se tiče povezivanja, na pametnim telefonima Huawei dovoljno je samo primaknuti kutijicu za spremanje i sve je odmah gotovo, a kod drugih uređaja potrebno je provesti standardan proces povezivanja. Međutim, sve je brzo i odvija se bez problema.

Zvuk iznad svoje klase


Huawei FreeBuds 5i nude tri razine ANC-a, odnosno aktivnog poništavanja buke. Razina uklanjanja buke podesiva je preko spomenute aplikacije Huawei AI Life. ANC je moguće podesti kao ugodan, za mjesta s malo buke, general, koji je zadana opcija, i ultra, za maksimalni ANC. On obavlja posao odlično kroz dva ugrađena mikrofona po slušalici, nudeći deklarirano uklanjanje buke do 42 dB. Aplikacija također nudi osnovne postavke kvalitete zvuka - zadano, pojačanje basa i pojačanje visokih tonova. Igra s postavkama ANC-a i zvuka omogućava prilagodbu slušalica vlastitim afinitetima, a u postavkama lako je pronaći onaj profil koji će vam najbolje odgovarati. Zvuk je iznadprosječan kod srednjih i visokih tonova, a mali nedostatak primjetan je tek kod niskih tonova. Za tako iznadprosječnu kvalitetu zvuka u srednjem i visokom rasponu tonova zaslužni su dinamički drajveri promjera čak deset milimetara. Slušalice su otporne prema standardu IP54, a simultano se mogu spajati s dva uređaja, što znači da ih možete koristiti na telefonu i onda samo prebaciti na laptop ili tablet. Vrijeme slušanja varira ovisno o glasnoći i korištenju ANC-a, a nekakav prosjek na koji se može računati je od šest sati uz ANC ili sedam bez ANC-a, što je izvrsno. Kutijica koja služi kao punjač produžava ukupan rad na 18 odnosno 28 sati, što je dodatni plus. Za potpuno punjenje kućišta preko USB-C porta treba oko dva sata, a podrške za bežično punjenje ovdje nema. Cijena od 99 eura svrstava slušalice Huawei FreeBuds 5i u nekakav srednji razred, za koji se odlučuje velik broj korisnika koji cilja best-buy segment. Slušalicama FreeBuds 5i lako je dati upravo taj epitet – best-buy, stoga dajemo i naše preporuke.

Marin Režić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike