Svijet
CIKLON GABRIELLE

Novi Zeland: sudbina tisuća osoba još uvijek nije poznata
Objavljeno 19. veljače, 2023.

Broj poginulih u ciklonu Gabrielle na Novom Zelandu porastao je u nedjelju na 11 dok se tisuće ljudi vode kao nestale tjedan dana nakon što je oluja pogodila Sjeverni otok.

Ciklon je 12. veljače pogodio najsjevernije područje otoka i kretao se duž istočne obale ostavljajući iza sebe pustoš.

Premijer Chris Hipkins nazvao je Gabrielle najvećom prirodnom katastrofom Novog Zelanda u ovom stoljeću.

Policija je u nedjelju priopćila da su još dvije osobe umrle u teško pogođenom zaljevu Hawke's Bay u okolnostima povezanim s ciklonom.

Moguće je više smrtnih slučajeva, rekao je Hipkins novinarima u glavnom gradu Wellingtonu, budući da se 6431 osoba vodi kao nestala, dok se za 3216 smatra da su na sigurnom.

Katastrofa je "preokrenula živote" i oporavak je "strma planina pred nama", rekao je, ukazujući na poremećene telekomunikacije, nestašice svježe vode i oštećene ceste koje još uvijek ograničavaju pristup nekim područjima.

Lanci opskrbe poremećeni su uzrokujući probleme s kretanjem roba, mnogi usjevi su uništeni, a 28.000 domova još uvijek je bez struje, rekao je.

Pravi razmjeri razaranja i gubitaka svakim danom postaju sve jasniji, rekao je premijer.

Vlasti  bacaju neophodne potrepštine putem helikoptera zajednicama koje su blokirane nakon ciklona, koji je odnio farme, mostove i stoku te potopio kuće.

Policija je poslala dodatnih 100 policajaca u Hawke's Bay i obližnji Tairawhiti, uključujući izolirana područja, zbog izvješća o pljačkama.

"Policija radi na održavanju reda i zakona", rekao je Hipkins.

 

(Hina)

Najčitanije iz rubrike