TvObzor
MADERFA’N’KERZ

Nije trebalo puno da se vratimo našoj prvoj ljubavi, a zvučimo bomba!
Objavljeno 17. veljače, 2023.
Iskreno se nadamo da bi MC Buffalo bio sretan kad bi vidio tko mu je sve odao počast na albumu te čuo kako zvuče njegovi Maderfa’N’kerzi
Razgovarao: Danijel MIKLIĆ

Prošle godine navršilo se trideset godina od posljednjeg albuma MC Buffala s Maderfa‘N‘kerzima "Made In Rijeka" i deset godina od prerane smrti jednog od hrvatskih pionira rapa i hip-hopa, koji, prema riječima ponovo okupljene ekipe, "zaslužuje tribute kojim bismo starije generacije podsjetili na genijalost riječkog repera, a mlađe, pak, naučili tko je taj tip na grafitu na Zametu". Zbog emocija, strasti i nikad prežaljenog prijateljstva originalna postava - Robert Jovanović - Robi (bas), Jimi Grgić (gitara), Neven Novak (klavijature) i Denis Pilepić - Pille (ritam-mašina), okupila se kako bi, uz pomoć gostiju, snimila legendarne pjesme MC Buffala. Tri "kazetara" i produkciju u špajzu zamijenili su Matej Zec i njegov hi-tech studio, a "Alkohol", prvi singl s nadolazećeg tribute albuma, bio je povod za razgovor s Maderfa‘N‘kerzima.



Što je bio okidač za okupljanje? Je li bilo teško okupiti originalnu postavu?



PILLE: Dovoljno je bilo obećati dva miljuna eura. Svakom!

JIMI: Robi i ja već nekoliko godina razmišljamo kako obilježiti Buffalovu godišnjicu i novim generacijama približiti njegov opus. Nije bila nikakva prepreka što Neven živi u Samoboru, Pille na Krku, a nas dvojica u Rijeci.

NEVEN: Zvao me Robi i rekao je da ima prijedlog na koji ne smijem reći "ne". Rekao sam "da" na neviđeno i nisam požalio.

ROBI: Nakon susreta i intervjua u povodu tridesetogodišnjice albuma nije trebalo puno da se vratimo našoj prvoj ljubavi.

Kakav je bio osjećaj ponovno se naći u studiju? Kakva je bila atmosfera na snimanju?



PILLE: Fenomenalan. Pauze s krempitama bile su posebno dojmljive.

JIMI: Dovoljno je samo vidjeti te drage ljude da bih se osjećao dobro.

NEVEN: Snimanja su bila super. Ekipa uobičajeno genijalna, a producent Matej Zec kao da nam je čitao misli.

ROBI: Bilo je vrhunski. Alen Tibljaš zamijenio je nekadašnju ritam-mašinu, a DJ Jopa scratchao je kao da nema sutra i dokazao da je najbolji u ovom dijelu Europe. Vokali su ubili, svi do jednog.

Tri dijela


Kako je bilo raditi s MC Buffalom? Kakav je on bio privatno?



PILLE: Kao i svaki umjetnik, neprilagođen i otkačen. Takve svijet prve uništi, da ne smetaju ozbiljnima.

JIMI: MC Buffalo je bio, ono sto se kaže, duša od čovjeka. Nisi ga mogao ne voljeti.

NEVEN: Rad s Buffalom meni je bio dio životne škole. Morate shvatiti da sam tada imao 14 godina. Prvi nastup bio je u ljeto između osnovne i srednje škole. Bio sam klinac kojeg su starija braća i roditelji dovozili na svirke, a s probi sam se vraćao točno određenim busom. Uz Buffala i dečke sam odrastao.

ROBI: Jedan jedini. Upoznao sam ga 80-ih, repao je bez prestanka dok smo mi brejkali. Od tisuću i jedne ludosti dostupne čovjeku, njega je lupila na rap i funk, i neka je. Bolje da je pisao tekstove u putovnicu, što i jest, nego da je buljio u zid od 0 do 24 na nekom shutter otoku.

Smatrate li da nije dobio priznanje kakvo zaslužuje? Zbog čega ste se na kraju razišli s njime?



PILLE: Njega nije bilo briga za priznanja ovog uštogljenog svijeta.

JIMI: Jedan od razloga našeg okupljanja je da odamo počast njegovu geniju. Mislim da je veliki grafit na Zametu u Rijeci zasluženo odavanje počasti njegovu radu.

NEVEN: Nije ispravno reći da se bend razišao s Buffalom, a nisam siguran ni za obratno. Buffalu je rad s bendom postajao sve teži. Pretkraj suradnje nismo znali hoćemo li nastupiti na svirci ili ne, jer je to ovisilo o njegovu "osjećaju" tog dana. I nakon "razlaza" znali smo nastupiti zajedno.

ROBI: Iskreno se nadam da bi bio sretan kad bi vidio tko mu je sve odao počast na albumu te čuo kako zvuče njegovi Maderfa‘N‘kerzi.

Neke pjesme sada su dobile novi aranžman, ali ostaje MC Buffalov vokal?! Kako ste zapravo koncipirali album?



JIMI: Album smo podijelili u tri dijela: nove verzije, stare originalne pjesme i, kao bonus, tri pjesme uživo s našeg prvog zajedničkog nastupa. Također, između svih dijelova je po jedan skit - megamiks originalnih snimaka.

NEVEN: Izabrali smo pjesme koje su zaslužile aranžman kakav smo za njih od prvog dana zamišljali, ali tadašnjim umijećem i tehnikom to nismo uspjeli postići. Neke pjesme objavljujemo neizmijenjene, za njih smatramo da bi bilo kakvo diranje u original bilo čisto buffalohuljenje.

Koga ste sve ugostili na albumu i po kojem ste principu birali goste?



PILLE: Gosti su viđeniji celebrityji naše scene.

JIMI: Svi su tu, od riječkih legendi Duleta Bonace, Kralja (Termiti) i Zoffa (Grč) do novih snaga - Gane, Sova, Denno, Suicide. A TBF i PHC su na svoj način obradili Buffalove uspješnice.

NEVEN: Vodili smo se energijom pjesama i zvali ljude za koje smo smatrali da će pjesmu najbolje "iznijeti".

ROBI: Svi su nam gosti i osobno dragi, čast nam je bila surađivati s njima. U studiju je bio show.

Dobrotvorne svrhe



Zašto ste se odlučili za "Alkohol" kao prvi singl? Što nam možete reći o spotu i prvim reakcijama?



PILLE: Maligani su jedino što nas može inspirirati, osim seksa, žena, djevojaka i povremeno lakših droga. Pod drogama podrazumijevam eure, marke, dolare, a može i rublje. Donje.

ROBI: Reakcije su super. Spot je snimao dragi prijatelj benda. Sedam je klasa bolji od ondašnjih spotova s Bubijem.

JIMI: Smatramo da je "Alkohol" zapostavljen u Buffalovu repertoaru, a nas najbolje glazbeno predstavlja. Na snimanju spota smo se odlično zabavljali.

NEVEN: "Alkohol" je pjesma koja prati bend od samog početka. Ima bar pet snimljenih verzija. Zaslužila je da otvori ovaj tribute. Spot je snimljen na način kako sve radimo - skupili smo se kao grupa prijatelja i dobro se zabavili.

Kako danas gledate na cijeli show oko "Moje domovnice"? Imate li osjećaj da je pjesma i danas aktualna? Je li i ona među pjesmama koje su dobile novo ruho?



PILLE: Napravili smo evergrin, što drugo reć‘?! Ta ne treba novo ruho.

JIMI: Neki ljudi svojevremeno nisu shvatili sarkazam "Moje domovnice". Nije im odgovaralo da netko javno izgovori kritiku na anomalije u Lijepoj Našoj. Zabranili su je proglasivši nas "državnim neprijateljima" iako je u bendu bilo i hrvatskih branitelja. Nije dobila novo ruho zbog izvjesnih protivljenja, pa možemo reći da smo jedini bend koji je dvaput zabranjen.

NEVEN: Kritička pjesma u osjetljivo vrijeme. Ja sam bio maloljetan i pratio sam politiku u skladu s godinama, pa me nije bilo briga. Danas ne bih promijenio ni riječ pjesme. Tkogod ju čuje, slaže se da i dalje stoji svaki stih.

ROBI: Je*eš demokraciju u kojoj nebitni klinci od 20-ak godina ne mogu objaviti pjesmu. Ali eto nas - i dalje vjerujemo političarima i njihovim bajkama. ‘Ajmo dalje do zadnje budale.

Kad možemo očekivati album? Imate li u vidu promotivne svirke i, ako da, kako to zamišljate što se tiče frontmena, gostiju…? Jeste li zadovoljni kako zvučite uživo?



PILLE: Album uskoro, pa Wembley Arena, live stream, sponzori...

JIMI: Bit će promotivnih nastupa. Nadamo se da će se što više gostiju s albuma naći s nama na bini jer instrumentalno zvučimo bolje nego ikada!

NEVEN: Sve je snimljeno, čekaju se tehnikalije. Meni će to biti prvi nastup u 20 godina. Frontmen..., mi smo bend bez pjevača. Imamo neke ljude na umu, a računamo i na goste s albuma. Bit će, u najmanju ruku, interesantno.

ROBI: Da napomenem, sav prihod od albuma dajemo u dobrotvorne svrhe. A zvučimo bomba! Izvodit ćemo i pjesmu Ugly Leadersa, u počast dragim prijateljima koji su započeli rap-priču zajedno s nama. Svirke će biti ekskluziva - samo jednom u odabranim gradovima.

Nema dvaput, dođite!

Možda ste propustili...

U TREĆOJ EMISIJI POPULARNOG SHOWA

“Zvijezde pjevaju” šansone i pop

NA NOVOJ TV SVE JE SPREMNO ZA PRAĆENJE IZBORNOG DANA

Bogat program i prva procjena rezultata

PSIHOLOŠKI TRILER “KRIVI SPOJ” STIGAO U DOMAĆA KINA

Dopisivanja, moderni dejtovi i opasnost

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RAZGOVOR: TOMISLAV MARIĆ - TOMA

Nekad treba izići iz zone komfora da bi se pomaknule neke osobne granice

2

“TVOJE LIVE ZVUČI POZNATO” - JOKER UKRADI U SEDMOJ EPIZODI

Antonija Šola pomrsila planove Alenu Bičeviću

3

PRIKAZIVANJE HVALJENE HRT-OVE SERIJE OČEKUJE SE NA JESEN

Počelo snimanje druge sezone “Dnevnika velikog Perice”