Ekonomija
MATEJ VUJANIĆ STUDENT EKONOMSKOG FAKULTETA U OSIJEKU

Ulagati u obrazovanje na dobrobit čovječanstvu ne očekujući isključivo profit
Objavljeno 8. veljače, 2023.
Ulaganje s utjecajem obično se više usmjerava na postizanje utjecaja na društvo - primjer je ulaganje u znanje, zdravstvo...

Matej Vujanić, student Ekonomskog fakulteta u Osijeku, osvojio je treće mjesto, i prigodnu nagradu, na natječaju HANFE za najbolje znanstvene i stručne studentske radove za 2022. godinu. Nagradu je osvojio suvremenim, i u današnjem društvenom kontekstu relevantnim radom na temu "ESG fondovi - predvodnici održivog ulaganja", koji je napisan pod mentorstvom prof. dr. sc. Domagoja Sajtera.



Proglašenje je bilo krajem siječnja. Ovom prigodom za naš prilog, upravo zato što je tema edukacija, Matej Vujanić donosi nam sažetak svoga rada.



Uvodno pojašnjava kako je održivo ulaganje relativno nov pojam na tržištima kapitala, a intenzivnu pozornost dobiva tek nedavno, kada sve veći broj ljudi od svojih investicija ne očekuje samo profit, nego i da čine dobrobit čovječanstvu. Naime pojmovi okolišno, društveno i upravljačko ulaganje (engl. environmental, social, and governance, ESG), društveno odgovorno ulaganje (engl. socially responsible investing, SRI) te ulaganje s utjecajem (engl. Impact investing) najčešće se koriste pri opisivanju održivog ulaganja.



- S obzirom na to da je održivo ulaganje još područje u razvoju, ovi pojmovi često se koriste u istom kontekstu, kao sinonimi, što može dovesti do konfuzije pri komunikaciji. Ovaj rad pokušava objasniti razlike među navedenim pojmovima kako bi se omogućila klasifikacija fondova održivog ulaganja koja je bila korištena u istraživanju. Svrha ovoga rada je pružiti bolje razumijevanje fondova održivog ulaganja te proučiti područje koje je nedovoljno istraženo: komparativnu analizu održivih fondova.



Brojna istraživanja omogućuju razumijevanje sličnosti i razlika između tradicionalnih i održivih fondova, no uočen je manjak istraživanja koja klasificiraju i uspoređuju fondove unutar skupine održivog ulaganja. Kako bi se odgovorilo na pitanje jesu li ESG fondovi predvodnici održivog ulaganja, nužno je identificirati alternativne opcije, odnosno koje su vrste fondova namijenjene društveno osviještenim ulagačima - navodi autor.



ESG ulaganje često se koristi kao sveobuhvatni pojam za svako ulaganje koje se povezuje s održivosti. Iako je ESG bitan pojam kada se spomene održivost, ipak je potrebno razlikovati održivo od ESG ulaganja. ESG ulaganje je stil ulaganja koji primarno uz klasičnu financijsku analizu koristi okolišne, društvene i upravljačke (eng. corporate governance) faktore prilikom odabira investicija i upravljanja portfeljem. Spomenuti faktori omogućavaju identificiranje potencijalnih rizika i prilika koji se ne mogu primijetiti u klasičnom knjigovodstvenom izvještavanju. S druge strane, društveno odgovorno ulaganje (eng. socially responsible investing, SRI) proces je izgradnje portfelja u kojem se pokušava izbjeći ulaganja u određene dionice ili industrije prema definiranim etičkim smjernicama.



- Najčešće uključuje ulaganje korištenjem provjere negativnog utjecaja (engl. negative screening), koji isključuje dionice kompanija koje se bave nepoželjnim aktivnostima za investitore. Takve se dionice kolokvijalno nazivaju “grešnim dionicama” (engl. sin stocks). Riječ je o kompanijama izravno uključenim, ili povezanim s aktivnostima koje se smatraju neetičnim ili nemoralnim. Za razliku od drugih stilova održivog ulaganja, ulaganje s utjecajem (eng. Impact investing) obično se više usmjerava i usredotočuje na postizanje specifičnog, određenog utjecaja na društvo ili okolinu. Primjeri su ulaganje u obrazovanje, zdravstvo, stanovanje, vodu, čistu i obnovljivu energiju, poljoprivredu i druga područja. Oni koji traže društveni i okolišni učinak iznad financijskog povrata oni su kojima je utjecaj na prvom mjestu, i koji su spremni ostvariti niže povrate na svoj kapital kako bi postigli društvene i ekološke učinke. Stoga su investitori u ove fondove uglavnom po naravi filantropi - pojašnjava autor. D. Kuštro
NA PRAKSI KAO MLADI ANALITIČAR
Matej Vujanić rođen je 2000. godine u Osijeku. Akademski naziv sveučilišnog prvostupnika ekonomije stekao je 2022. godine te upisao diplomski studij smjera financijski menandžment. Kao najuspješniji student iz predmeta financijski menandžment dobio je preporuku profesora Domagoja Sajtera za praksu u Zagrebačkoj banci. Praksa na Odjelu poduzetničkog bankarstva, a zatim u Korporativnom bankarstvu bilo je prvo iskustvo u financijama. Stjecanje iskustva nastavlja u vodećem nebankarskom društvu za upravljanje imovinom InterCapital Asset Management d.o.o., gdje pohađa stručnu praksu kao mlađi analitičar.

Najčitanije iz rubrike