Sport
OSIJEK U GRADSKOM VRTU SVLADAO FENJERAŠA

Kad je El Toro Mierez u ovakvom izdanju, suparnicima nema spasa
Objavljeno 29. siječnja, 2023.
Bijelo-plavi su bili mnogo bolja momčad, što su okrunili pogodcima svojih napadača Miereza i Špoljarića

Vezani članci

MLADI IGRAČ BIJELO-PLAVIH U RIMU ČEKA POTPIS UGOVORA S ROMOM

Potpis danas ili sutra. Sergej Levak čeka “blagoslov” Talijanskog nogometnog saveza

BABY BOOM U GRADSKOM VRTU

Trojica nogometaša Osijeka nedavno postali očevi

Nogometaši Osijeka nisu dopustili nikakvo iznenađenje u okršaju protiv posljednjeplasirane momčadi lige Gorice. Bijelo-plavi su posao odradili baš profesionalno, imali su naglašenu dominaciju, često su prijetili vratima gostiju, a sve su okrunili s dva pogotka.



U svakom poluvremenu zabili su po jedan, a njihovi autori su bili oni igrači kojima je to i u opisu radnog mjesta napadači Ramon Mierez i Josip Špoljarić. Pobjeda osječke momčadi trebala je biti izražena i uvjerljivijom razlikom jer se još dvaput tresao i okvir gostujućih vrata. Bijelo-plavi su odigrali dobru utakmicu, a pobjedom su učvrstili svoju treću poziciju na tablici. Uz to trener Rene Poms mogao je navijačima pokazati nekolicinu igrača koji bi trebali predstavljati budućnost osječkog kluba. Iako su mlade snage dočekane sa simpatijama s tribina, najveće ovacije posve zasluženo dobio je neumorni ratnik Ramon Mierez koji je opet "preorao" teren uzduž i poprijeko, a uz sve to ovaj put se upisao i u strijelce, a samo su ga centimetri dijelili od dvostruke egzekucije. Koliko je Osijek bio dominatan najbolje će reći podatak od 20 udaraca koje je uputio prema Baniću, a čak 11 od njih išlo je u okvir vrata. Bijelo-plavi igraju napadački nogomet, što je svakako dobra vijest za njegove pristaše, a kada takav stav bude nagrađen i pobjedom, onda je zadovoljstvo uvijek potpuno.

Vodstvo i dvije vratnice


Već po običaju Osijek nije gubio vrijeme, nego je od prve minute krenuo u napade, pa je odmah počelo iskriti pred vratima Velikogoričana. U 3. minuti Mierez je proigrao Špoljarića koji je pokušao pucati iz prve sa sedam metara iskosa, a udarac je završio u bloku, zatim i u korneru. Iz tog udarca iz kuta koji je izveo Jurčević glavom je pucao Barišić, no lopta je završila zamalo preko grede. Nekoliko minuta kasnije svoj je udarac isprobao Lovrić kada je odapeo s više od 20 metara, a Banić je uz manje teškoće ukrotio taj pokušaj. U 14. minuti Žaper je poput Modrića vanjskim dijelom kopačke ubacio sljieva, loptu je glavom spustio Mierez za Špoljarića koji je opalio s 13 metara i pogodio desnu vratnicu. No sreća nije dugo bila saveznik gostiju jer su se već u sljedećem napadu napori bijelo-plavih napokon isplatili. Ovaj put je ubačaj stigao s desne strane od agilnog Gržana, a na prvoj vratnici ga je na glavu dočekao Mierez i proveo u mrežu. Banić je bio na lopti, ali ju nije uspio zaustaviti. Bio je to Argentičnev četvrti ovosezonski pogodak. I dok se na tribinama još slavilo vodstvo, Gorica je mogla ekspresno izjednačiti. Majstorović je ubacio zdesna, a na drugoj vratnici loptu je dočekao Petković egzekucija se činila neizbježnom, ali je napadač Osijeka na posudbi u velikogoričkim redovima promašio nemoguće jer je sa samo šest metara posve neometan loptu poslao pokraj desne vratnice. Nakon tih vatrenih prvih 15-ak minuta utakmica se smirila. Osijek je držao kontrolu, iako je opet u njegovoj igri bilo dosta neforsiranih pogrešaka u dodavanjima u čemu je prednjačio Nejašmić. No, Gorica to nije uspijevala iskoristiti, a nakon četvrt sata bez uzbuđenja u 30. minuti Osijek je drugi put zatresao okvir vrata u prvom poluvremenu. Jurčević je idealno ubacio za Miereza, koji je uletio između braniča gostiju, pucao glavom, Banić je već bio svladan, ali je lopta opet pogodila desnu vratnicu. Do odmora Osijek je još jednom opasno zaprijetio. U 45. minuti nakon udarca iz kuta stvorila se gužva pred Banićem iz koje je na kraju pucao Caktaš, a Mrzljak je na liniji vrata spriječio udvostručavanje osječke prednosti. Bijelo-plavi su dobro odradili tih prvih 45 minuta jer su imali potpunu dominaciju, a bili su i stalna opasnost za Banića jer su ispucali 12 udaraca prema njemu od kojih je jedan pronašao cilj, a odlazak na odmor s uvjerljivijom prednošću Osijeku su onemogućile dvije pogođene vratnice.

Potvrda pobjede


Osijek je visok tempo igre zadržao i u nastavku susreta. Istina, trebalo je proći 15 minuta kako bi se opet nešto dogodilo pred Banićem, a prije toga trener gostiju Željko Sopić krenuo je otvarati karte, pa je u igru poslao iskusnog slovenskog napadača Tima Matavža. No brzo nakon toga Osijek je došao korak bliže prvoj pobjedi u nastavku sezone. U 63. minuti Žaper je poslao sjajnu dijagonalu prema Lovriću koji je ušao u kazneni prostor, pa pucao s 13-14 metara, Banić je to kratko odbio do Jugovića, koji iz dva pokušaja iz blizine nije uspio svladati vratara gostiju, ali se lopta odbila do Špoljarića, koji je bio miran i s tri metra iskosa poslao loptu pod gredu. Bio je to njegov drugi pogodak u drugom nastupu, čime na najbolji način uzvraća treneru Reneu Pomsu na povjerenju koje mu je iskazao. Tim je pogotkom pitanje pobjednika bilo praktično riješeno iako je do kraja susreta ostalo još pola sata. Velikogoričani nisu imali snage ozbiljnije zaprijetiti bijelo-plavima, pa je u završnici susreta trener Rene Poms dobio prostor za pružanje prilike golobradim mladićima od kojih su Omerović i Babić zabilježili svoje prve prvoligaške minute, a u igru je ušao i Živković.

Do kraja Osječani su mirno odrađivali posao i posljednji zvižduk dobrog suca Ivana Bebeka dočekali uzdignutih ruku, te se zaputili prvu pobjedu u nastavku prvenstva proslaviti s navijačima ispod istočne tribine.

Dalibor Keler
 
Standings provided by Sofascore
OSIJEK - Stadion u Gradskom vrtu. Vrijeme hladno, Teren težak za igru. Gledatelja: 2012. Strijelci: 1:0 Mierez (15), 2:0 Špoljarić (63). Sudac: Ivan Bebek (Rijeka) - 7. Strijelci: Žuti kartoni: Jurić, Majstorović (Gorica). Crveni kartoni:

IGRAČ UTAKMICE: RAMON MIEREZ (OSIJEK)

OSIJEK

2 (1)

Malenica 6,5, Gržan 7, Barišić 7, Žaper 7,5, Jurčević 6,5, Nejašmić 6, Jugović 6,5, Caktaš 6 (od 84. Omerović -), Lovrić 6,5 (od 89. Bakić -), Špoljarić 7 (od 77. Živković -), Mierez 8 (od 89. Babić -)

GORICA

0

Banić 6,5, Ćosić 6 (od 57. Matavž 5,5), Bralić 6, Krizmanić 6, Majstorović 6, Suk 5,5, Mrzljak 6, Vojtko 5,5, Petković 5,5 (od 46. Mitrović 5,5), Fućak 5,5 (od 77. Pršir -), Jurić 6 (od 57. Vujnović 5,5).

Najčitanije iz rubrike