Kultura
ODRŽANA TRADICIONALNA MANIFESTACIJA

Muzeji su važni - glavna poruka Noći muzeja
Objavljeno 29. siječnja, 2023.
U manifestaciji su sudjelovale 184 muzejske i druge institucije s 449 programa, 100 izložbi, 43 radionice i ostalim sadržajima

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek otvorila je u Etnografskom muzeju 18. Noć muzeja, koju je ove godine Hrvatsko muzejsko društvo organiziralo o temi "Muzeji su važni". Ministrica je izrazila zadovoljstvo što se život vratio normalnom održavanju kulturnih sadržaja, pa više nema hibridnih događaja, nego se mogu posjećivati muzeji i druge kulturne ustanove. U manifestaciji su sudjelovale 184 muzejske i druge institucije s 449 programa, 100 izložbi, 43 radionice, 31 glazbenim programom, 31 predavanjem, 16 igraonica, 16 projekcija.



Nove i stare izložbe


Kao i svake godine, u Noći muzeja su sudjelovali i svi muzeji u Slavoniji i Baranji. Osječki Muzej likovnih umjetnosti posjetiteljima je ponudio obilazak postava 28. Slavonski biennale i brojne zanimljive radionice (reciklirana poezija, izrada fanzina, 3D olovke) te performance Maje Bojanić. U Muzeju Slavonije otvorene su izložbe "Moleraj - tehnike oslikavanja zidova šablonama i valjcima" Tunde Šipoš Živić i "Laku noć kuno, dobro jutro euro" Branislava Miličića. U Arheološkom muzeju su posjetitelji, uz stalni postav "Prapovijest" i "Seoba naroda i srednji vijek", mogli razgledati gostujuću izložbu Arheološkog muzeja u Zagrebu, "Segestika i Siscija - naselje s početka povijesti".

U vinkovačkom Gradskom muzeju bila su dva središnja događaja. Jedan je virtualna izložba "Ljudi kojih nema - 80 godina od Holokausta u Vinkovcima", autora povjesničara vinkovačkog muzeja Danijela Petkovića, uz nastup izraelske violinistice Evgenije Epshtein.

- Izložba kratkim životopisima predstavlja 73 vinkovačke židovske obitelji i njihove sudbine. Između ostaloga, iskazani su i podatci o njihovoj imovini, jer, osim što su mnogi stradali, oni koji su preživjeli u konačnici su ostali bez imovine, koju im je prvo oduzela NDH, a nakon što im je nakratko vraćena, nova komunistička vlast ju je konfiscirala i zbog toga je većina koja je preživjela emigrirala u druge zemlje, prije svega u Izrael, odnosno Palestinu - kaže autor izložbe Danijel Petković.

Predstavljena je i izložba poznatog umjetnika i fotografa Stephana Lupina pod nazivom "Lupinizam", humanitarna izložba za vinkovačku Udrugu osoba s cerebralnom paralizom i njihovih roditelja TRN.

- Vinkovačka izložba jedna je od posljednjih na slavonskoj turneji i drago mi je što baš u Noći muzeja radimo ovu humanitarnu akciju za udrugu TRN i što se sve tako poklopilo. Sve moje izložbe su humanitarne, a udruzi TRN dao sam dvanaest mojih vintage fotografija i drago mi je što im mogu pomoći. Kroz svoj rad u posljednjih 20 godina susretao sam se s cerebralnom paralizom i dobro znam što je to i znam što to znači i što ovo znači toj djeci, a i meni puno znači - rekao je Lupino.

U galeriji Oranžerija Gradskog muzeja Vukovar otvorena je izložba "Zauvijek mr. Morgen - Ivo Robić", u povodu stote obljetnice njegova rođenja. Autorica izložbe je Vesna Leiner, a u vukovarskom će muzeju ostati otvorena do 27. veljače. Vukovarce su u Noći muzeja privukle i radionice o umjetnosti tkanja na vertikalnom tkalačkom stanu. Mnogi su ovu manifestaciju iskoristili za obilazak stalnog postava, a nemali se broj posjetitelja odlučio iste večeri obići i Muzej vučedolske kulture i Franjevački muzej Vukovar, posebice što su tri muzeja zajednički organizirala igru povezivanja. Cilj igre bio je dodatno educirati i osvijestiti o važnosti muzeja i moći koju imaju u zajednici, pa su program nazvali "Prošlost za budućnost /čuvamo - educiramo - povezujemo". U Noć muzeja ove se godine uključio i Vukovarski vodotoranj, koji je omogućio besplatan ulaz.

Igra kroz povijest


Noći muzeja pridružili su se i đakovački muzeji, priredivši raznovrsne programe za sve dobi i afinitete. Nakon radionice Cimet - put začina u Muzeju Đakovštine otvorena je likovna izložba Vilima Svečnjaka, čiji je dio djela za tu prigodu ustupila Višnja Stopar Poljančić. Izložbu, koju sufinancira Ministarstvo kulture i medija, a bit će otvorena do 27. ožujka, otvorila je ravnateljica Muzeja Marina Božić. Autor je povjesničar umjetnosti i likovni kritičar Igor Loinjak. U Strossmayerovu Spomen-muzeju Noć muzeja otvorena je radionicom izrade nakita, ali i pralina "Sofijina srca", u spomen na Sofiju Weber Haibel, sestru Mozartove supruge, koja je sa suprugom, skladateljem Jakobom Haibelom, koji je bio regens chori katedrale, živjela u Đakovu 20 godina, do 1826. U Spomen-muzeju otvorena je izložba 150 godina DVD-a Đakovo, autora Brune Bunjevca.

Osnovna ideja Noći muzeja u slatinskom Muzeju bila je prisjećanje na igre kroz povijest. Kroz bogat i zanimljiv program došli su do izražaja temeljni postulati muzejske djelatnosti, a to su istraživanje, promocija i čuvanje kulturne baštine. Manifestacija je počela otvorenjem izložbe "Igre djetinjstva", koja je nastala kao rezultat istraživanja igara kroz povijest, a na čijem je otvorenju brojne posjetitelje pozdravio ravnatelj Muzeja Vlado Majhen. U Zavičajnom muzeju Slatina otvorena je izložba, a u spomen-sobi Milka Kelemena održana je kreativno-istraživačka igra "Pronađi ključ" i kviz znanja "Ovdje živim, a ne znam", koji su pripremili djelatnici gradske TZ.

M.Flego/ D. Korpoš/ T.Kvorka/ P.Žarković/ S. Župan
Možda ste propustili...

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

Najčitanije iz rubrike