Novosti
KRVAVI NAPAD U VIROVITICI

Izbodena psihijatrica oporavlja se u bolnici
Objavljeno 29. siječnja, 2023.
HLK: Ovaj strašan događaj ponovno je pokazao svu težinu liječničkog posla

Dan nakon što ju je pacijentica napala nožem, doznajemo da je poznata psihijatrica, dr. Elvira Koić stabilno i uspješno se oporavlja nakon što je operirana u virovitičkoj bolnici. Krvavi incident zbio se u subotu poslijepodne, a doktoricu Koić je, u njezinoj privatnoj ordinaciji u Virovitici, nožem napala 37-godišnja pacijentica.



Polusatni napad


"Nakon što je doktorica primljena u subotu kasno poslijepodne s više ubodnih rana i porezotina, uglavnom po rukama, vratu, glavi i gornjem dijelu tijela, stabilizirana je i u večernjim satima operirana. Prema informacijama dobivenim od liječnika koji je bio na operativnom zahvatu liječnica je dobro i stabilno je", rekao je novinarima Blažević, ravnatelj Opće bolnice Virovitica. Sreća je što je liječnička pomoć brzo pružena, jer se ordinacija dr. Koić nalazi tik uz zgradu virovitičke bolnice.

Prema dostupnim informacijama, napad je trajao oko pola sata, a policiju su, čuvši povike, pozvali susjedi. Iz policije su kratko izvijestili da se napad zbio oko 17,15 sati. "Vezano za navedeno policijski službenici su uz uporabu sredstava prisile uhitili 37-godišnjakinju, te je u tijeku provođenje kriminalističkog istraživanja", navodi kratko Policijska uprava virovitičko-podravska. S brojnim ubodnim i raznim ranama, psihijatrica je prevezena u Opću bolnicu Virovitica. Dr. Sandra Frljević iz Objedinjenog hitnog bolničkog prijama u Općoj bolnici Virovitica rekla je kako je dr. Koić primljena s višestrukim ubodnim ranama po cijelom tijelu, ali da je izvan životne opasnosti. "Pacijentica je izgubila puno krvi, budući da je napad, prema informacijama koje zasad posjedujemo, trajao oko pola sata. Iako ima višestruke ubodne rane po cijelom tijelu, nije životno ugrožena. Njezino stanje zasad je stabilno. Pomoć joj se pruža i dalje", kratko je komentirala dr. Sandra Frljević za Informativni centar Virovitica.

Psihijatrica dr. Elvira Koić dugogodišnja je voditeljica Odjela za socijalnu psihijatriju Neuropsihijatrijske bolnice dr. Ivan Barbot u Popovači. Radi s pacijentima iz cijele Slavonije, pa i Hrvatske, a poznata je i omiljena i po svom radu s pacijentima oboljelima od PTSP-a, osobito s braniteljskom populacijom. Vijest da je ozlijeđena šokirala je ne samo pacijente nego i kolege liječnike i brojne druge stručnjake s kojima dr. Koić godinama uspješno surađuje.

Mentalno zdravlje


U životopisu na stranicama Nakladne kuće Verbum navodi se kako je Elvira Koić rođena u Orahovici (1965. godine), kraj koje je u Čačincima provela djetinjstvo. Studirala je u Osijeku na Medicinskom fakultetu. Nakon Domovinskog rata radila je u obiteljskoj medicini, a potom specijalizirala psihijatriju na KBC-u Rebro u Zagrebu. Kao psihijatar opće prakse u Općoj bolnici u Virovitici postala je primarijus i subspecijalist socijalne psihijatrije i psihijatrije u zajednici. Aktivni je član različitih stručnih liječničkih društava i udruga civilnog društva, a voditelj je Hrvatske udruge za prevenciju suicida (HUPS). Zaposlena je u Općoj bolnici u Bjelovaru, a vodi i svoju privatnu ordinaciju u Virovitici. U permanentnoj je edukaciji, piše stručne i znanstvene radove. Objavila je knjigu "Pitali ste psihijatra", te je suradnica Ministarstva hrvatskih branitelja u okviru županijskoga tima za psihosocijalnu pomoć. Krajem listopada prošle godine Glas Slavonije pisao je o događaju u Slatini gdje je Zajednica žena HDZ-a "Katarina Zrinski" u povodu Svjetskog dana mentalnog zdravlja organizirala tribinu s temom "Mentalno zdravlje - globalni prioritet", na kojoj je o problemu mentalnog zdravlja govorila upravo prim. dr. sc. Elvira Koić. Psihijatrica je tada istaknula kako je za nju tema mentalnog zdravlja najvažnija "jer nema zdravlja bez mentalnog zdravlja".

Hrvatska liječnička komora priopćila je kako je u kontaktu s liječnicima OB-a Virovitica u kojoj se nalazi ozlijeđena psihijatrica. "Ovaj strašan događaj u kojem je kolegica liječnica tijekom obavljanja svog posla zadobila ozbiljne ozljede ponovno je pokazao svu težinu posla koji obavljaju liječnici. Izražavamo bezrezervnu podršku ozlijeđenoj kolegici i želimo joj uspješan oporavak", rekao je predsjednik HLK, doc. dr. sc. Krešimir Luetić.

Sandra Lacić
PRITVORENA
Nakon što policija obavi svoj dio posla, slučaj će preuzeti nadležno državno odvjetništvo u Bjelovaru. Iako je riječ o sudu u drugoj županiji, Županijski sud Bjelovar nadležan je za Virovitičko-podravsku županiju. Detalje o zločinu policija nije iznosila i zbog odnosa liječnik - pacijent. Kako doznajemo, nakon uhićenja 37-godišnja napadačica nije hospitalizirana, nego je nakon prvog ispitivanja predana pritvorskom nadzorniku PU virovitičko-podravske.