Regija
ISKUSTVA S NOVOM OBVEZOM

Mnoge škole imaju kuhinju,
nedostaju im oprema i kuhari
Objavljeno 28. siječnja, 2023.
Županija je osnivač 41 matične i 28 područnih škola s ukupno 6698 učenika s pravom na besplatni obrok
VINKOVCI



Pročelnica županijskog Upravnog odjela za obrazovanje i društvene djelatnosti Jadranka Mustapić Karlić održala je u Vinkovcima sastanak s ravnateljima osnovnih škola iz najistočnije županije kojima je osnivač, kako bi analizirali iskustva unatrag tri tjedna otkako se primjenjuje Odluka Vlade RH o financiranju ili sufinanciranju besplatnih obroka za sve osnovnoškolce.



- Potrebno je neko vrijeme prilagodbe, pa smo htjeli vidjeti u kakvim uvjetima naše škole organiziraju prehranu za svoje učenike. Imamo veći broj škola koje imaju i kuhinju i blagovaonicu, a jedan od većih problema je oprema – rekla je Jadranka Mustapić Karlić dodajući kako je Županija osnivač 41 matične i 28 područnih škola, ukupno 69 škola s 6698 učenika koji ostvaruju pravo na besplatnu prehranu.

Škole su morale poraditi na osiguranju kuhinjskog i blagovaoničkog prostora, dopremi hrane iz matične škole u područne, provedbi postupka nabave, zapošljavanju kuharica, pomoćnih kuharica i spremačica, nabavi nužne opreme i inventara, prilagodbi vrste hrane učenicima sa zdravstvenim poteškoćama i sl.

Jedna od škola koja se može pohvaliti osiguranjem toplog obroka za svoje učenike je i OŠ "Antun Gustav Matoš" Tovarnik, koja to radi već sedam godina. "Poguranac" na početku bio je projekt "Užina za sve", a nakon dvije godine financiranje prehrane potpuno je preuzela Općina Tovarnik.

- Naša djeca već duže vrijeme imaju besplatne kuhane obroke i iznimno smo zadovoljni. Poštujemo preporuke HZZ-a, u školi je formiran i tim za unaprjeđenje i kvalitetu kuhanih obroka, a svoje prijedloge mogu davati i sama djeca. Naravno, ne puštamo ih da vode glavnu riječ jer bi to stalno bile krafne, čokoladice, sladoled i slično, ali pomažu nam u sastavljanju jelovnika kojim smo svi zadovoljni. Na taj način naš tim trudi se raditi balans kako bi djeca bila zadovoljna i ujedno dobila sve nutritivne vrijednosti koje su im potrebne – kaže Ljiljana Bandić, ravnateljica tovaričke škole koja ima 101 učenika. Pohvalila je svoje učitelje i ostalo osoblje koji su, kako je rekla, vlastitim rukama napravili blagovaonicu kako bi djeca imala primjerene uvjete.

Voditeljica Odjela za pripremu programa i projekata Razvojne agencije VSŽ-a Zrinka Lončar predstavila je ravnateljima mogućnosti financiranja projekata za osnovne škole u novoj perspektivi 2021. – 2027.

Miroslav Flego
Županija obećala pomoći školama
Iz Županije su prikupili izvješća o potrebama svih osnovnih škola te pristupili sustavnom rješavanju projekta prehrane s obzirom na velik broj škola i novonastalu situaciju kojoj su se škole u kratkom vremenu trebale prilagoditi, što nije bilo lako postići. Neke su škole dobile suglasnosti za zapošljavanje kuhara, što je ključno za pripravu toplog obroka, rečeno je na sastanku s ravnateljima.

- Ovisno o potrebama škola, bilo da se radi o nužnoj dogradnji, izgradnji, adaptaciji ili samom opremanju osnovnih škola, Županija će osigurati sve potrebno u okviru materijalnih mogućnosti dajući potporu programu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. - 2026 - kazala je Jadranka Mustapić Karlić

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana