Novosti
DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA

Vrijeme je za kolektivnu uzbunu, nacionalistički pokreti izlaze iz sjene
Objavljeno 27. siječnja, 2023.

Antifašistička liga, Židovska općina, Documenta i Srpsko narodno vijeće organizirali su u petak u Zagrebu komemorativnu šetnju u povodu Dana sjećanja na žrtve holokausta.



Iako je od završetka Drugog svjetskog rata prošlo 78 godina, fašistički i neonacistički pokreti s vremenom su izišli iz svoje sjene i postali dio javnog političkog diskursa, rekao je izvršni direktor za operacije Svjetskog židovskog kongresa Ernest Herzog. "Krajnje je vrijeme da kolektivno podignemo uzbunu jer živimo u vremenu kada se fašizmu, neonacizmu i drugim ultranacionalističkim pokretima dopušta povratak u ‘mainstream‘, tobože u ime demokracije i slobode govora", kazao je Herzog na početku Praške ulice, gdje se nalazila sinagoga koju je ustaški režim srušio 1941. godine.

Komemorativna šetnja Praškom ulicom do Glavnog kolodvora organizirana je u povodu obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, kada je Crvena armija oslobodila Auschwitz-Birkenau u Poljskoj gdje je bio koncentracijski logor u kojem je ubijeno više od milijun ljudi. Međutim, desetljeća nakon završetka rata u kojem je ukupno stradalo između 50 i 55 milijuna ljudi, brojni sljedbenici fašizma i nacizma javno iskazuju svoju mržnju na stadionima, koncertima ili političkim skupovima, poručio je Herzog. "Pripadamo generaciji za čijih će nas života napustit posljednji svjedoci holokausta. No svjedočimo sve glasnijim teorijama da je holokaust mit, da u Auschwitzu nije bilo plinskih komora, da je Jasenovac bio radni logor, da su Židovi izmislili holokaust kako bi osigurali nastanak države Izrael", kazao je. U spomen na žrtve holokausta sudionici su položili cvjetove i kamenčiće na spomenik žrtvama holokausta i ustaškog režima, pokraj Glavnog kolodvora.

Predsjednik Židovske općine Ognjen Kraus naglasio je da se danas prisjećamo svih onih koji su odvedeni u logore zbog rasnih zakona, samo zato što su bili druge vjere i nacionalnosti. "Ne zaboravimo da je samo pet dana nakon proglašenja NDH otvoren prvi logor pokraj Koprivnice, a tri dana poslije toga krenule su deportacije", rekao je Kraus.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković rekao je da baš nikad ne smijemo zatvarati oči pred izljevima mržnje prema pripadnicima druge nacionalnosti ili vjere. "Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta prilika je da zaboravu otmemo svaku pojedinačnu nevinu žrtvu tog neljudskog zločina i odamo joj najdublje poštovanje", rekao je Jandroković na sjednici pozdravivši izraelskog veleposlanika Garyja Korena. Istaknuo je da je u našoj kolektivnoj memoriji Auschwitz simbol svih onih mjesta gdje su se nacisti i njihovi istomišljenici najokrutnije, pomno smišljeno razračunavali s nepoželjnima i drukčijima. Jandroković je kazao da je teško nositi se s činjenicom da je u ono vrijeme bilo dovoljno ljudi spremnih da sustavno provode ponižavanja, dehumanizaciju i brutalna pogubljenja Židova, Roma i pripadnika drugih naroda, koje se obilježilo inferiornima. Upozorio je da ni Hrvatska onog vremena nije bila pošteđena "bolnog povijesnog iskustva totalitarno-zločinačkog režima koji najoštrije osuđujemo". "Stoga se s osobitim pijetetom moramo prisjetiti svih pripadnika židovskog, srpskog, romskog i drugih naroda ubijenih u takozvanoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj", rekao je.

Dijana Pavlović
OČUVATI SJEĆANJA
Njemačka je brojnim komemoracijama u petak obilježila Dan sjećanja na holokaust, a kancelar Olaf Scholz upozorio je na potrebu očuvanja sjećanja na žrtve nacističkog progona. “Nezaboravna je patnja šest milijuna nevinih Židova ubijenih, kao i patnja preživjelih. Kako bi se naš slogan ‘Ne ponovilo se’ održao i u budućnosti na Dan sjećanja na holokaust, podsjećamo na našu odgovornost”, poručio je Scholz.

Možda ste propustili...