Osijek
KRUH SA SEDAM KORA?

I burek postao luksuz
Objavljeno 28. siječnja, 2023.
Pekari tvrde da su poskupljenja mala, kupcima - prisjelo

Zbog poremećaja na globalnim poljoprivrednim tržištima, prema dostupnim podacima Eurostata, cijene poljoprivrednih proizvoda u EU-u snažno su porasle u 2022. godini. Uz to, na cijene je snažno utjecala i suša koja je smanjila prinos žitarica. Nadalje, došlo je također i do poskupljenja energije, slijedom svega navedenog naša je zemlja nadmašila europski prosjek skokom cijena žitarica. U Europskoj uniji prošle su godine najviše poskupjele žitarice i jaja, za gotovo pola, te mlijeko za trećinu.



Prema istraživanjima u našoj zemlji svaki član kućanstva u prosjeku pojede 55 kilograma kruha i peciva godišnje.

I dok pekari često govore kako na cijene ne utječu oni sami, nego i trgovci, te da svaki sedmi kruh ili pecivo stiže smrznuto iz uvoza, a trgovci ih samo ispeku, na pitanje zašto su pekarski proizvodi skupi, i trgovci i pekari odmah ističu visoke troškove.

Istražili smo koliko je poskupio vrlo popularan i omiljen pekarski proizvod za čiju su pripremu potrebni upravo najviše poskupjeli - žitarice, jaja i mlijeko. U nekoliko smo osječkih pekarnica zabilježili cijene bureka, koje se kreću od 1,7 do 2 eura, drugim riječima ni ovaj proizvod nije izbjegao poskupljenje, no kako smo saznali iz nekoliko osječkih pekara, radi se o, tvrde, minimalnom korigiranju cijena.

- Cijena osnovnog pekarskog proizvoda brašna 2012. godine iznosila je u prosjeku 1,60 kuna za kilogram dok je ove godine cijena skočila na 4,20 kuna za kilogram! Te 2012. godine cijena kruha iznosila je u prosjeku 7 kuna, a ove je godine cijena kruha u prosjeku 11 kuna. Iz toga se zaključuje kako smo unatoč gotovo trostrukom povećanju cijene brašna cijene gotovih pekarskih proizvoda povećali minimalno - rekao nam je vlasnik jedne osječke pekarnice te naglasio kako je troškove proizvodnje povećalo i drastično poskupljenje cijene plina, za gotovo pet puta.

- Dok sam u siječnju 2022. za svoje poslovnice plaćao račun za plin 22 tisuće kuna, nekoliko mjeseci nakon toga cijena je porasla na čak 96 tisuća kuna - rekao je vlasnik pekarnice i naglasio kako se prvo poskupljenje nakon deset godina dogodilo za vrijeme koronakrize.

- Od 2011. godine sve do situacije s koronom nismo poskupili proizvode ni jednom, no od tada pa do danas poskupili smo minimalno prateći situaciju s velikim proizvođačima pekarskih proizvoda - pojasnio je osječki poduzetnik.

I njegov kolega potvrdio nam je sve navedeno naglasivši kako je u svojim pekarnicama u prošloj godini podizao cijene samo dva puta, i to za prosječno oko pola kune po proizvodu. Osim toga, trenutačno sirovinu za proizvode kupuje na veliko i troši zalihu, no pitanje je do kada se ovako može poslovati jer poskupljenje sirovine i troškovi proizvodnje rastu gotovo svakog dana.

- Iako mi je račun za plin porastao za oko 400 posto, a uz to i cijena sirovine otišla u nebo, nastojao sam cijene korigirati za samo 0,50 do 0,70 lipa - kazao je te dodao kako situacija postaje neizdrživa, a dobavljači svakodnevno podižu cijene, pa je neizvjesno do kada će cijene pekarskih proizvoda ostati ovakve kakve jesu.

Tihana Eršek Cicvarić
KUPCI: Poskupjelo minimalno, ali nekoliko puta u godini!
Vodeći se onom poslovicom “Kupac je uvijek u pravu”, upitali smo ih kako komentiraju kretanje cijena u kvartovskim pekarnicama.

- Da, poskupjelo je minimalno, ali u jednom podizanju cijena. No kad se poskupljenje dogodi nekoliko puta u godini, prisjedne ti, to ukupno gledano više nije baš mali iznos - pojasnila nam je Ivana, stalni kupac u pekarnicama. Dodaje kako je najbolji primjer poskupljenje kruha za koji je nekada izdvajala 10 kuna, a sada plaća 1,86 eura (14,01 kuna).

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike