Novosti
UKIDANJE PROPISA KOJIM SU SMANJENA PRIMANJA

Premijer: Braniteljima ćemo vratiti mirovine
Objavljeno 27. siječnja, 2023.
Veteranski centar u Sinju, vrijedan gotovo 8,5 milijuna eura, namijenjen za pomoć, rehabilitaciju i liječenje hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata, otvorio je u petak premijer Andrej Plenković, koji je najavio da će ukinuti zakon po kojem su braniteljima smanjene mirovine.

"Veteranski centar u Sinju još je jedan znak poštovanja prema svemu što su branitelji učinili za slobodu i demokraciju Hrvatske, a što današnje generacije uživaju", rekao je premijer. Najavio je da će ukinuti i zakon kojim je smanjena mirovina po posebnim propisima za oko 62 tisuće branitelja i obitelji i vratiti deset posto. "Prvih pet posto 1. srpnja ove godine, a drugih 1. siječnja 2024. godine, i to nakon što smo na početku prvog mandata vratili 10 posto koji su bili ukinuti", najavio je Plenković na otvorenju sinjskog Veteranskog centra.

Ministarstvo hrvatskih branitelja provodi projekt kojim je obuhvaćena gradnja, uređenje i opremanje četiri veteranska centra, uz ovaj u Sinju, ranije je otvoren u Šibeniku, a u tijeku je gradnja onih u Petrinji i Daruvaru. Ministar branitelja Tomo Medved zahvalio je braniteljima za slobodu te poručio kako su današnje generacije dužne osnaživati povezanost koja je snaga ovog društva. Sinjski gradonačelnik Miro Bulj istaknuo je kako je centar izgrađen na svetom mjestu na kojem je izveden prvi napad na vojarne bivše JNA, na mjestu gdje je poginuo junak Domovinskog rata Luka Erceg. Zapitao se i zašto djeca i unuci tog heroja nisu na svečanosti otvaranja. Na pitanje novinara o toj izjavi, ministar Medved rekao je kako su pozvali sve obitelji poginulih hrvatskih branitelja Cetinske krajine, udruge proistekle iz Domovinskog rata u Splitsko-dalmatinskoj županiji. H
”NISMO JOŠ RAZGOVARALI O IZBORIMA”
Premijer Plenković demantirao je izjavu predsjednika HSLS-a i koalicijskog partnera HDZ-a Darija Hrebaka da bi parlamentarni izbori mogli biti na proljeće, istaknuvši kako ne zna odakle to njemu, ali da o tome još nisu ni s kim razgovarali. Na komentar da se oporba već priprema za izbore istaknuo je kako posljednje ankete pokazuju da je HDZ na 30 posto u osmoj godini mandata, dok je SDP na povijesno niskih 11,5 posto glasova. “Logično da se oporba mora spremati kada oni svi skupa ne mogu dobiti kao mi”, rekao je premijer. Podsjetio je kako su na prošlim izborima pobijedili udruženu oporbu s 25 razlike. “S ovakvim anketama, ni sam ne znam kolika bi ta razlika bila”, dodao je.

Možda ste propustili...