Sport
SVJETSKO PRVENSTVO RUKOMETAŠA

Za mjesto u finalu i naslov prvaka redom “stara lica”
Objavljeno 26. siječnja, 2023.
Bez iznenađenja, u borbi za medalje Francuska, Švedska, Španjolska i Danska

Francuska sedmi put, Švedska peti ili Španjolska i Danska po treći put. Da se dogodi posljednji scenarij bio bi to prvi slučaj da neka reprezentacija treći put uzastopce osvoji Svjetsko rukometno prvenstvo.



Sve po starom


Aktualno Svjetsko prvenstvo rukometaša u Švedskoj i Poljskoj nije ponudilo ništa novoga na svjetskoj rukometnoj karti. Iste sudionike polufinala svjetske smotre imali smo i na prošlom prvenstvu u Egiptu, iste su reprezentacije među sobom dijelile medalje i na prošlogodišnjem Europskom prvenstvu. Ostali se tek mogu umiješati u tu borbu. Kao što je bio slučaj s Norveškom koja je vlastitom glupošću ispustila sigurnu pobjedu. Kristian Bjornsen umjesto da u zadnji sekundama krene u realizaciju, bacao je loptu unatrag, premda su suci već signalizirali pasivan napad. Daniel Dušebajev donio je Španjolskoj produžetak. Još jednom Norveška je igrala dva produžetka i još jednom su izgubili. Prije tri godine u Stockholmu nakon dva produžetka izgubili su od Hrvatske u polufinalu Europskog prvenstva. Ovaj put bolja od njih bila je Španjolska.

Danci su treći put zaredom u polufinalu i na dobrom putu ući i u treći uzastopni finale. Pokazalo se da su bili u pravu oni koji su smatrali Mađare najslabijom reprezentacijom među svim četvrtfinalistima. Demolirani su Mađari od strane Danaca 40:23. Jedino tko je itekako tijekom Svjetskog prvenstva namučio Dance bila je Hrvatska. Ostatak suparnika bio je za branitelje naslova čisti "plitki potok". U ovom trenutku djeluju moćnije od Španjolaca, pa je stoga momčad Nikolaja Jakobsena ipak favorit u polufinalu koji će se igrati u Gdansku.

Šveđani ili Francuzi


U drugom polufinalu sastaju se dvije reprezentacije koje do sada na aktualnom Svjetskom prvenstvu imaju učinak sedam od sedam. Egipćani ipak nisu napravili iznenađenje. Svoj dio posla zapravo su odradili već u prvom susretu kada su nadigrali Hrvatsku. Sve ostalo bilo je odrađivanje posla, uključujući i susret s Danskom u posljednjem kolu drugog kruga, tako da možemo reći da su Egipćani u četvrtfinale ušli prilično odmorni i neopterećeni. Međutim, nisu imali kvalitetu iznenaditi domaćine napunjene samopouzdanjem koji, uz to, imaju i sjajnu potporu s tribina. Svladali su Šveđani Egipat 26:22. Ponovno je odlična bila švedska obrana, uostalom njihov izbornik nekadašnji norveški reprezentativac Glenn Solberg rekao je nedavno da je “obrana ključ uspjeha ove reprezentacije”. Za treći plasman u finale u samo dvije godine Šveđanima na putu stoji doista visoka prepreka, koju će morati preskočiti bez najboljeg svoga igrača Jima Gottfridsona, koji se ozlijedio u susretu s Egiptom. Premda će Tele2 Arena u Stockholmu biti obojena u žuto-plavo imat će tešku zadaću nanijeti Francuskoj prvi poraz na ovom SP-u. Francuzi i dalje “melju”. I dalje je to stari dobri film s nešto izmijenjenim ulogama. Vjerujemo da su i Nijemci u četvrtfinalu na poluvremenu susreta kod rezultata 16:16 pomislili “možemo mi to”. No, dogodio se toliko ponavljani scenarij kada su Francuzi u pitanju. Dogodio im se prije svega vratar. Ovaj put Remi Desbonnet. Vratar Montpelliera koji je u 30. godini dočekao svoju priliku, imao je 14 obrana. Potpuno je zaustavio njemačke nalete, pa su na kraju Francuzi slavili vrlo uvjerljivo 35:28. Osvoje li svjetski naslov, otvorit će to priliku da se čak i drugoplasirana momčad sa Svjetskog prvenstva izravno plasira na Olimpijske igre kojima su Francuzi domaćini, pa su samim tim i već osigurali nastup na najvećoj sportskoj smotri.

Krešimir Lacković
PAROVI POLUFINALA

 

Gdanjsk, petak, 18 sati: Španjolska - Danska

Stockholm, petak, 21 sat: Švedska - Francuska

Gottfridsson slomio ruku
Najbolji igrač lanjskog Eura i jedan od najjačih aduta rukometne reprezentacije Švedske Jim Gottfridsson, propušta završnicu SP-a zbog teške ozljede koju je zadobio u četvrtfinalnom susretu protiv Egipta. Prvotno se mislilo kako je njegova ozljeda lakše prirode te da će moći igrati već u polufinalu protiv Francuske, no obavljeni rendgen pokazao je drugačije. Došlo je do loma ruke i Gottfridsson će morati neko vrijeme pauzirati.

Možda ste propustili...

POBJEDNICI MADRIDA DOBIT ĆE GOTOVO MILIJUN EURA

Donna u 1. kolu čeka kvalifikanticu

OSJEČANIN U POLUFINALU EUROPSKOG PRVENSTVA

Pratljačić nokautirao Crnogorca, sa Srbinom za finale

Najčitanije iz rubrike