Novosti
INSPEKCIJA OTKRILA BROJNE NEPRAVILNOSTI

Neopravdana su poskupljenja utvrđena u četvrtini nadzora
Objavljeno 27. siječnja, 2023.
U četiri trgovačka lanca utvrđeno je neopravdano povišenje cijena za deset proizvoda

Državni inspektorat je, u skladu sa zaključkom Vlade RH o provedbi načela zabrane neopravdanog povišenja cijena, nastavio provoditi pojačane nadzore koji imaju za cilj zaštitu prava potrošača, a u četvrtak je priopćeno kako je od 5. do 25. siječnja obavljeno ukupno 1458 nadzora, pri čemu je do sada u 305 slučajeva ili 24,5 posto utvrđeno neopravdano povišenje cijena nakon 31. prosinca 2022. Utvrđivanje činjenica o mogućem neopravdanom povišenju cijena još je u tijeku u 211 inspekcijskih nadzora, priopćeno je u četvrtak iz DIRH-a.



Premijer Andrej Plenković ponovio je u ponedjeljak da uvođenje eura treba proći "bez nekih sitnih igrica gdje se ide kontra potrošača i građana profitirati na dizanju cijena koje nije opravdano bilo kakvim inputima". Kako navode iz DIRH-a, 70 posto nadziranih subjekata kod kojih je utvrđeno povišenje cijena tijekom inspekcijskog nadzora, odnosno neposredno do okončanja nadzora, vratilo je maloprodajne cijene na visinu od 31. prosinca. "Ove brojke jasno nam pokazuju kako su inspekcijski nadzori Državnog inspektorata te mjere koja je Vlada donijela radi zaštite prava potrošača urodili plodom", rekao je glavni državni inspektor Andrija Mikulić komentirajući dosadašnji tijek i preliminarne rezultate nadzora. Kako se ističe u priopćenju, u sektoru usluga obavljena su 382 inspekcijska nadzora, 328 u trgovini na malo, 108 inspekcijskih nadzora u trgovini na malo pekarskim proizvodima te 640 nadzora ugostiteljske djelatnosti. Prema preliminarnim podatcima, prosječno povišenje cijena za nadzirane usluge je do 30 posto, dok je povišenje cijena u trgovini na malo pekarskim proizvodima prosječno 15 posto.

Komparativnom analizom "novih", viših cijena pojedinih ugostiteljskih usluga te "starih", nižih cijena, utvrđeno je povišenje cijena pojedinih ugostiteljskih usluga do 10 posto, a iznimno u pojedinim najnovijim nadzorima povišenje cijena pojedinih ugostiteljskih usluga do 29 posto. U pogledu cijena u djelatnosti trgovine na malo utvrđeno je prosječno neopravdano povišenje za pojedine kontrolirane proizvode do 17 posto nakon 31. prosinca 2022., primjerice za mlijeko, pileće meso, pivo.

Iz Inspektorata naglašavaju kako je okončan i značajan broj inspekcijskih nadzora u trgovini na malo u trgovačkim lancima, a u 19 trgovačkih lanaca tržišna inspekcija obavila je 93 nadzora. Nadzori su obavljeni po službenoj dužnosti, kao planirani nadzori te u povodu prijava građana. Do sada je kod četiri trgovačka lanca utvrđeno neopravdano povišenje maloprodajnih cijena za deset proizvoda - hrana za mačke (29,18 posto), kakao napitak 800 g (18,91 posto), suhomesnati proizvod pečenica (20,52 posto), kiseli krastavci (9 posto), hrana za pse (38 posto), čokolada za kuhanje (13 posto), tekući jogurt (24,47 posto), maslac (19,87 posto) i keks (41,24 posto). DIRH u priopćenju ističe i kako je u nekoliko trgovačkih lanaca utvrđivanje činjenica u tijeku.

U tijeku je izricanje novčanih kazni prema svima koji su neopravdano povisili cijene. "Zaključno s 25. siječnja, u okončanim inspekcijskim nadzorima izrečene su ukupno 272 novčane kazne, u iznosu od 457.357,96 eura (3.445.963,55 kuna)", istaknuli su iz DIRH-a.

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković najavio je nastavak inspekcija. "Ništa se nije moglo dogoditi od 31. prosinca do 1. siječnja, odnosno do 10. siječnja, zbog čega bi se cijene digle za 20 ili više posto", rekao je Butković nakon sjednice Vlade, dodavši kako se to odnosi i na rast ulaznih troškova poslovanja. Za najavu nekih trgovaca o mogućim tužbama zbog kazni zbog povećanja cijena, rekao je da će, dođe li do suda, "sud raditi svoj posao". "Nama je jako bitno zaštititi građane", rekao je Butković.

Igor Bošnjak