Novosti
UTVRĐENE SU POVREDE PRAVA EUROPSKE UNIJE

Hrvatskoj dvije opomene Europske komisije i jedno obrazloženo mišljenje
Objavljeno 26. siječnja, 2023.
Hrvatska je dobila jedno obrazloženo mišljenje i dvije službene opomene u siječanjskom paketu povreda europskih zakona, koje Europska komisija (EK) objavljuje jednom mjesečno. Naime, EK je zadužen pratiti kako države članice primjenjuju europske zakone. Na temelju vlastitih istraga ili pritužbi građana, poduzeća ili ostalih dionika pokreće postupak povrede prava EU-a.

EK je uputio Hrvatskoj obrazloženo mišljenje i pozvao je da počne pravilno primjenjivati Direktivu o staništima u pogledu odobravanja projekata za vjetroelektrane koji utječu na područja mreže Natura 2000. Hrvatska nije pravilno primjenjivala Direktivu pri odobravanju izmjena određenih projekata vjetroelektrana, bez osiguravanja da neće negativno utjecati na integritet područja. EK je Hrvatskoj u svibnju 2020. uputio službenu opomenu, jer se sustavno nije pridržavala Direktive pri odobravanju izmjena projekata vjetroelektrana uz obalu. Iako je postignut neki napredak, tijela RH nisu posve riješila sve navedene probleme te su odbila poduzeti ikakve mjere za njihovo uklanjanje. Stoga je EK odlučio uputiti obrazloženo mišljenje Hrvatskoj, koja ima dva mjeseca da odgovori i poduzme nužne mjere, inače EK može uputiti predmet Sudu EU-a.

Hrvatska, Češka, Estonija i Grčka dobile se službenu opomenu kako bi osigurala pravilno prenošenje svih zahtjeva Direktive o suzbijanju seksualnog zlostavljanja djece. Direktivom se od država zahtijeva da uvedu minimalna pravila koja se odnose na definiciju kaznenih djela i sankcije u području seksualnog zlostavljanja i seksualnog iskorištavanja djece, dječje pornografije i mamljenja djece za seksualne potrebe. Hrvatska je dobila i službenu opomenu jer nije potpuno izvijestila o postizanju ciljeva povećanja energetske učinkovitosti i udjelu energije iz obnovljivih izvora za 2020. u skladu s Uredbom (EU) 2018/1999 o upravljanju energetskom unijom i djelovanjem u području klime. Opomenute su i Mađarska i Rumunjska.

Države imaju dva mjeseca da uklone oba nedostatka i odgovore, inače im EK može uputiti obrazloženo mišljenje. H
NA SUD EU-a UPUĆENO 12 PREDMETA
Taj postupak ima tri koraka. Prvi je slanje službene opomene, a ako se stvar ne riješi time, šalje se obrazloženo mišljenje u kojem se traži da se osigura sukladnost sa zakonodavstvom Europske unije. Ako država članica još uvijek ne surađuje, Komisija može uputiti predmet Sudu EU-a. Većina se slučajeva riješi prije upućivanja Sudu. U okviru siječanjskog paketa povreda prava EU-a, Komisija je ukupno uputila 76 službenih opomena, 42 obrazložena mišljenja, a 12 predmeta upućeno je na Sud EU-a. Europska komisija je također zatvorila 221 predmet u kojima su države članice u suradnji s EK ispravile nedostatke i uskladile se se pravom EU-a.

Možda ste propustili...

SREDIŠNJI SKUP HDZ-A ZA 4. IZBORNU JEDINICU

Plenković: Dokazali smo se u najvećim krizama

52 POSTO OBRAĐENIH BIRAČKIH MJESTA

HDZ osvaja 63, Rijeke pravde 42 mandata