Osijek
SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE

Anušić: Smjena Tramišak
neće usporiti realizaciju
započetih EU projekata
Objavljeno 26. siječnja, 2023.

U četvrtak je održana 18. sjednica Skupštine Osječko-baranjske županije s dnevnim redom od deset točaka. Uobičajeno, otvorena je aktualnim satom na kojemu vijećnici postavljaju pitanja županu.



Iako to nije izvorno tema iz djelokruga rada župana i odgovornosti županijske administracije, ali ovo nije moglo proći bez pitanja oko eventualnih posljedica smjene Osječanke Nataše Tramišak s mjesta ministrice Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Vijećnike je ponajprije zanimalo hoće li ovaj svojevrsni gubitak "našeg čovjeka" u Vladi RH utjecati na realizaciju započetih, odnosno najavljenih projekata diljem županije, za čiju je realizaciju veliki udjel sredstava osiguran iz EU fondova i nacionalne komponente. Župan ih uvjerava kako neće te daje pojašnjenje i zašto.

"Mi cijelo vrijeme Vladu i ministre gledamo tko je odakle došao. Prema mome mišljenju, oni mogu svi biti iz istog mjesta, primjerice iz Istre, ako će ti ministri raditi u korist svakog četvornog metra Hrvatske. To je zadatak svakog ministra u svakoj vladi. A upravo je tako radila Tramišak koja nikad nije favorizirala Slavoniju ni Osječko-baranjsku županiju, nego je pružala mogućnost da svatko sa svojim projektima, sa svojim inicijativama, nađe prostor i na koji naći će isfinancirati te projekte kroz fondove Europske unije", rekao je župan Anušić.

Na jedan je prijedlog župan ostao suzdržan. Vijećnik Dražen Jalovićar (HSP) predložio je povećanje naknada za vijećnike Skupštine. Obrazlaže to time da se visina naknade nije mijenjala posljednjih 13 godine te predlaže povećanja s 91 eura (700 kn) na 150 eura (1150 kn). Župan se izuzeo iz ocjene ovog prijedloga, rekavši neka se o tome dogovore klubovi vijećnika, a županijske će službe dati ocjenu je li tako što moguće u okviru proračunskih mogućnosti. Informacija nakon održane Skupštine jest da su se klubovi vijećnika usuglasili s povećanjem te će ovo ući na dnevni red idućih sjednica.

Na jučerašnjoj su sjednici vijećnici prihvatili prijedlog Upravnog vijeća da se na iduće četiri godine, kao ravnatelj Muzeja likovnih umjetnosti, imenuje Eduard Hudolin. D. Kuštro
Eduard Hudolin imenovan je ravnateljem Muzeja likovnih umjetnosti za razdoblje od sljedeće četiri godine

Možda ste propustili...

HRVATSKO DRUŠTVO ZA BUBREG HRVATSKOG LIJEČNIČKOG ZBORA

Kongres nefrologa od 12. do 14. 4.

RETREEART ORGANIZIRA NESVAKIDAŠNJI DOGAĐAJ U PRIRODI

Šumska kupka: Zastani, udahni i rascvjetaj se!

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana