Osijek
KULTURNOM CENTRU 1,7 MILIJUNA EURA

Koncertna će dvorana biti spremna do 2025.
Objavljeno 27. siječnja, 2023.
Gradonačelnik Radić pokazao je veliki interes ne samo za razvoj kulturne infrastrukture nego i programa, kaže ministrica

Uređenjem koncertne dvorane u Kulturnom centru, Osijek će dobiti drugi najveći i najmoderniji prostor ove namjene u Hrvatskoj, s 417 mjesta. Gradonačelnik Ivan Radić s ministricom kulture i medija Ninom Obuljen Koržinek obišao je dvoranu u kojoj već dva tjedna traju radovi za koje je Ministarstvo kulture dalo pojedinačno najveći iznos za investicije na godišnjoj razini i najveći koje je to ministarstvo ikada dalo - 929.000 eura.



Više investicija


Radić je zahvalio ministrici i državnom tajniku Krešimiru Partlu i podsjetio na to da je s prethodno dobivenih 770.000 eura od Ministarstva regionalnog razvoja zaokružena financijska konstrukcija za potpuni dovršetak dvorane. Dakle, investicija od 1,7 milijuna eura Osječane neće koštati ništa. Posao treba završiti do kraja 2024. godine, rečeno je.


- Dvorana će podići kulturnu scenu na višu razinu i time pokazujemo da je Osijek prava slavonska metropola. Ovo su prekrasne vijesti za Osječane i građane Osječko-baranjske županije. Iskoristili smo prigodu da s ministricom te Zajednicom nakladnika i knjižara u Osijeku dogovorimo da s Osječko-baranjskom županijom i HGK-om organiziramo Panonski festival knjige u svibnju u Osijeku. Razgovarali smo i o prostoru bivše Vege u Tvrđi, gdje bi išao Muzej Slavonije, tražimo model da i taj prostor privedemo svrsi i da Muzej dobije reprezentativan prostor. Zahvaljujem ministrici na razumijevanju, podršci i istoj viziji. Valja istaknuti da smo u ovom pozivu dobili i 369.000 eura za Dječje kazalište, Gradske galerije i HNK. Dakle, u ovom je pozivu ukupno 1,3 milijuna eura, što je rekordan iznos - izjavio je Radić.

Dožupan Josip Miletić također je zahvalio ministrici na brojnim projektima, pa i na ovim novima. Drži da je koncertna dvorana građanima od iznimne važnosti i jedva čeka da svi u njoj uživaju slušajući koncerte i u svemu drugom što se u njoj bude održavalo. Podsjetimo, objekt KC-a sagrađen je davno u sklopu gradnje kompleksa Eurodoma Osijeka, ali koncertni prostor nije bio opremljen.

Ambiciozni planovi


- Nadalje, Panonski je festival bitan da potaknemo i kulturu čitanja te pomognemo u promociji kulturnih događanja ovdje u Osijeku. Mislim da je Festival dobro pogođena stvar i nadam se da će postati tradicija. Županija daje potporu u brojnim projektima, učinit ćemo to i u ovima - kazao je Miletić.

- Odlični su bili sastanci, prepoznali smo sve ono dobro što se u Osijeku događa, mi se možemo uključiti tamo gdje postoji inicijativa, a gradonačelnik Radić pokazao je veliki interes ne samo za razvoj kulturne infrastrukture nego i programa u različitim kulturnim djelatnostima. Ovo je naša najveća pojedinačna investicija nacionalnim sredstvima, dobit ćemo u prvom redu sjajan koncertni prostor koji će služiti za kulturne, ali i druge namjene. Prepoznali smo i izniman rad KC-a i kolege Ivana Kristijana Majića, HNK-a Osijek, Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića… Mnogo se pozitivnih programa i projekata zbiva u Osijeku, a ovaj će prostor omogućiti da se i dalje razvijaju. Budući da postoji ambicija da se obnovi HNK u Osijeku, to će se vjerojatno raditi etapno. Bit će potrebno osigurati neki dodatni prostor, tako da zaokružujemo temeljnu kulturnu infrastrukturu na tragu naše politike decentralizacije i ravnomjernog regionalnog razvoja. Drago mi je da je Grad Osijek ove godine odgovorio i Majićevom inicijativom na mogućnost organiziranja Glazbenih ciklusa, za sada u drugim prostorima, što će biti dobar temelj da se uspostavi redoviti i kvalitetan visokoprofesionalni koncertni život u Osijeku - poručila je ministrica.

Darko Pejić
PRIŽELJKUJE RAHMANJINOVA ZA OTVORENJE
Dok direktor KC-a Ivan Kristijan Majić u dvorani trenutno sluša samo zvuk radova, u glavi mu, kaže, živo svira melodija kojom bi volio da se svečano otvori potpuno završen KC Osijek – spektakularno s klavirom nasred scene i orkestrom u pozadini dok izvode Koncert broj 2 za klavir Sergeja Vasiljeviča Rahmanjinova.

Najčitanije iz rubrike