Osijek
FINANCIJSKA PISMENOST OSNOVNOŠKOLACA

Vrijedne nagrade kroz online kviz “Novac i ja”
Objavljeno 27. siječnja, 2023.
Zainteresirani osnovci viših razreda - pozor! U svrhu poboljšanja financijske pismenosti učenika od 5. do 8. razreda osnovne škole, Institut za financijsko obrazovanje Štedopis, uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja, organizira natjecanje koje će biti realizirano kroz online kviz "Novac i ja". Ekipe sastavljene od tri učenika i nastavnika mentora mogu se prijaviti do 1. ožujka, a natjecanje će biti održano tjedan dana poslije - 7. ožujka.

Nakon što je u 2022. godini kroz niz edukativnih radionica Štedopis podučio više od 500 osnovnoškolaca o financijskoj pismenosti, projekt koji je počeo tiskanjem udžbenika "Novac i ja" nastavlja se i u 2023. godini, u obliku online kviza za učenike osnovnih škola. Natjecanje će se provesti na platformi Kahoot!, a najuspješniji timovi imat će priliku osvojiti vrijedne nagrade, kao što su pametne ploče i satovi, Štedopisove radionice financijske pismenosti za cijeli razred te druge prigodne poklone.

"Veliki odaziv osnovnih škola za prošlogodišnje radionice i činjenica da se tražilo mjesto više, pokazao nam je da interes za financijskim obrazovanjem itekako postoji te da su važnost financijske pismenosti prepoznali i nastavnici i učenici", izjavila je Marina Ralašić, predsjednica udruge Štedopis.

Više informacija o natjecanju i prijavama dostupno je OVDJE.

D. Kuštro
VAŽNO JE ZNATI UPRAVLJATI NOVCEM
Postojanje potreba i želja za financijskim obrazovanjem potvrđuju i rezultati istraživanja Instituta za razvoj obrazovanja provedenog u okviru projekta “Građani za pet!”, u kojem je sudjelovao i Štedopis. Istraživanje provedeno na 800 učenika pokazalo je kako je nakon sudjelovanja u radionicama njih više od 90 posto smatralo da je važno znati upravljati novcem. Zaključili su i da trošenje novca treba pažljivo planirati, kao i da dio zarađenog novca treba izdvojiti za štednju te da djeca i mladi trebaju razumjeti osnovne financijske pojmove.

Najčitanije iz rubrike