Mozaik
UMJETNIČKA ORGANIZACIJA ĐAKOVČANKE

Histeria NOVA nagrađena za suradnju s Kanađanima
Objavljeno 27. siječnja, 2023.
Međunarodna suradnja između kanadske plesne kompanije Aeriosa Dance i Umjetničke organizacije Histeria NOVA iz Hrvatske koju je osnovala poznata koreografkinja Marija Šćekić, rodom iz Đakova, a sada sa zadarskom adresom, nagrađena je prestižnom kanadskom nagradom Dance Victoria Chrystal Dance Prize u iznosu od 22.000 USD. Time je ostvaren cilj službenog pokretanja 1. Biennala Novog pokreta i pilot-projekta Slavonija vertikalni trening centar u gradu Đakovo i Nacionalnom parku Paklenica. Nagrada je stvorena iz ostavštine pokroviteljice Dance Victoria, dr. Betty Chrystal Kleiman, Zakladi Victoria i podupire iznimna plesna istraživanja i/ili kreacije između zapadno-kanadskih plesnih umjetnika, kolektiva ili tvrtke i međunarodnog plesnog umjetnika ili koreografa. Nagrađeni projekt rezultat je jednakih vizija, dugoročnog partnerstva i prijateljstva između koreografkinje Julie Taffe, pionirke vertikalnog plesa u Kanadi, i Marije Šćekić koja će se nastaviti razvijati kroz okvire International Vertical Dance Summita u Vancouveru, Kanada, tijekom 2024.

- S ponosom ističemo i da je naš britanski partner David Greeves dobitnik podrške Arts Council England koja će nam omogućiti da svečano pokrenemo program međunarodnih profesionalnih umjetničkih rezidencija te radionica vertikalno-somatske prakse za djecu i mlade u gradu Đakovu - kaže Šćekić, koja je dosad vertikalnim plesom, zajedno sa suradnicima s inozemne i domaće scene, prkosila visinama na prirodnim "vertikalama" poput planina, kao i kulturno-povijesnim građevinama poput tvrđava, zidina i dr. U Umjetničkoj organizaciji Histeria NOVA dragocjen je to vjetar u leđa nastojanjima da stvori profesionalne, dugoročne i za život sigurne uvjete za rast i razvoj nove somatsko-vertikalne prakse u Hrvatskoj.

- Put do ovog priznanja bio je iznimno dug i težak, pretočen u 12 godina, pa je činjenica da su naši napori prepoznati na međunarodnoj razini zaista ohrabrujuća i daje nam snagu i motivaciju da nastavimo s radom i dalje - kaže Šćekić. S.Župan
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike