Kultura
MUZEJ SLAVONIJE

Nove izložbe: etnografska i numizmatička
Objavljeno 27. siječnja, 2023.
Muzej Slavonije u petak, 27. siječnja, svojim posjetiteljima priprema zanimljiv program u Noći muzeja. Posjetitelje očekuju otvorenja izložbi kustosice Etnografskog odjela Tunde Šipoš Živić i kustosa Numizmatičkog odjela Branislava Miličića. Kao najveći nacionalni muzej općeg tipa, smješten u Tvrđi, Muzej Slavonije omiljeno je mjesto susreta brojnim posjetiteljima.

U 18 sati otvara se izložba "Moleraj - tehnike oslikavanja zidova šablonama i valjcima", koja predstavlja dva načina ukrašavanja interijera 20. stoljeća. Tehnike su predstavljene s pomoću građe koja se čuva u Etnografskom odjelu Muzeja Slavonije te dokumentiranjem spoznaja o samoj tehnici molovanja koje su suradnici s terena kazivanjem podijelili s kustosima.

U 20 sati otvara se izložba "Laku noć kuno, dobro jutro euro". Od 1. siječnja i dolaska eura u Hrvatsku, velebitska degenija, slavuj, mrki medvjed te ostali prikazi na kovanicama, kao i prikazi hrvatskih velikana i gradskih znamenitosti, zamijenjeni su glagoljičnim natpisom, Teslom, kunom, geografskom kartom Hrvatske i standardnim euro novčanicama. Ova izložba provodi nas kroz dio iznimno bogate, ali i zanimljive povijesti hrvatskoga novca od Andrije II. preko Nikole IV. Zrinskog, pa sve do Ante Starčevića.

Od 18 do 23 sata u muzejskoj suvenirnici prodaju se publikacije po sniženim cijenama. T.K.
Autori: kustosica Etnografskog odjela Tunde Šipoš Živić i kustos Numizmatičkog odjela Branislav Miličić

Možda ste propustili...

ĐAKOVAČKI KULTURNI KRUG: “NARATIV I RAZUMIJEVANJE” I “ČUDO”

Izdane dvije nove knjige

Najčitanije iz rubrike