Kultura
MUZEJ SLAVONIJE

Nove izložbe: etnografska i numizmatička
Objavljeno 27. siječnja, 2023.
Muzej Slavonije u petak, 27. siječnja, svojim posjetiteljima priprema zanimljiv program u Noći muzeja. Posjetitelje očekuju otvorenja izložbi kustosice Etnografskog odjela Tunde Šipoš Živić i kustosa Numizmatičkog odjela Branislava Miličića. Kao najveći nacionalni muzej općeg tipa, smješten u Tvrđi, Muzej Slavonije omiljeno je mjesto susreta brojnim posjetiteljima.

U 18 sati otvara se izložba "Moleraj - tehnike oslikavanja zidova šablonama i valjcima", koja predstavlja dva načina ukrašavanja interijera 20. stoljeća. Tehnike su predstavljene s pomoću građe koja se čuva u Etnografskom odjelu Muzeja Slavonije te dokumentiranjem spoznaja o samoj tehnici molovanja koje su suradnici s terena kazivanjem podijelili s kustosima.

U 20 sati otvara se izložba "Laku noć kuno, dobro jutro euro". Od 1. siječnja i dolaska eura u Hrvatsku, velebitska degenija, slavuj, mrki medvjed te ostali prikazi na kovanicama, kao i prikazi hrvatskih velikana i gradskih znamenitosti, zamijenjeni su glagoljičnim natpisom, Teslom, kunom, geografskom kartom Hrvatske i standardnim euro novčanicama. Ova izložba provodi nas kroz dio iznimno bogate, ali i zanimljive povijesti hrvatskoga novca od Andrije II. preko Nikole IV. Zrinskog, pa sve do Ante Starčevića.

Od 18 do 23 sata u muzejskoj suvenirnici prodaju se publikacije po sniženim cijenama. T.K.
Autori: kustosica Etnografskog odjela Tunde Šipoš Živić i kustos Numizmatičkog odjela Branislav Miličić

Možda ste propustili...

FOTOKLUB COLOR IZ RIJEKE

Izložba “Žena”

SLAVONSKO TAMBURAŠKO DRUŠTVO PAJO KOLARIĆ

Održan godišnji koncert više od sto glazbenika

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DONACIJA ZAVIČAJNOM MUZEJU SLATINA

Ostavština Viktora Žmegača stigla u njegovu rodnu Slatinu

2

UDRUŽENJE HRVATSKIH ARHITEKATA

Nagradu za životno djelo dobio Nikola Bašić

3

SLAVONSKO TAMBURAŠKO DRUŠTVO PAJO KOLARIĆ

Održan godišnji koncert više od sto glazbenika